Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Ez azért jócskán anyagfüggő, hogy 1db pittler késsel lehet e menetet vágni.

Nagyon stabil gép kell hozzá, a kis E1N-en esélytelen.

000000000

Bevallom őszintén, nem tudom, hogy milyen anyag. Annyit tudok csak róla, hogy 20-as átmérőjű.

4um5b65d

Hát akkor azért érhet még meglepetés....

000000000

....akkor az biztosan "negativ" meglepi lesz.....:)))

Esetleg menet lapka ? Vagy az nem való olyan zöldfülűnek mint én vagyok ?......

Vetesi75

E1N-nel már túlvagyok egy hasonló procedúrán. Különbség csak annyi, hogy nálam csőmenet volt műsoron. A történet azzal zárult, hogy kilós áron vettem egy kicsi revolveresztergát, aminek hiánytalan a menetmásoló adaptere.

Miki2

Szervusztok !
Elkészült az E1N átalakítása.
A első indítás alkalmával jöttek a meglepetések.
Először a P2B IO kártyán a jelfogók teljesen váratlanul meghúztak. ezzel persze jó kis rövidzárat előidézve.
Kerestem a baj okát, beszélte Magi Istvánnal, megcsináltam amit mondott, de csak nem akar jó lenni.
Aztán rájöttem, hogy a hiba ez akkor jön elő, ha a főorsó jeladó opto jeledója épp a résnél van.
Forgattam lassan a főorsót, és jött a másik felfedezés.
A TCST2300-as opto kapu teljesen bizonytalanul működik.
Mikor a rés elhalad a kapuban, 2, néha 3 jelet produkál. Ennyiszer villan fel a kártya bemenetén levő led, és az INDEX bemenet visszajelzője a képernyőn.
Aztána további próbálkozásoknál jöttek még hibák.
A fordulatszám érzékelése teljesen eltér a beállított értéktől.
Kb 100 alatti fordulatszámnál többet mutat,
130 fölött meg kevesebbet.
Ez nem pár fordulatos eltérés.
A magasabb tartományokban mindössze a beállított érték harmadát mutatja.
És persze a jelfogók továbbra is prelleznek, vagy behúznak.
Ha tudtok valami ötlettel segíteni, esetleg valamilyen, a gyakorlatban már bevált megoldást ajánlani, szépen megköszönöm.

besirkyjh

Szia Miki

Földhurok ? A ki és bemenetek stabilabb tartása ( esetleg a felhuzó ellenállások cseréje kisebbre )vezérlö bemenetekhez párhuzamos kondi ( 100pf körül ) .
Szkoppal nézd át a rés optot hogy hol kezdi a hibát , tranzisztor legyen a rés opto után .A rés opton a led feszültség rendben van ( 1,2-1,5V adatlap szerint ) ?
A táp kap elég szürést ?
A hibák nagy részét a rés opto csinálja szerintem , addig ne is menj tovább mig az nincs rendben !

xfg6v697j

esetleg a tárcsa tükröződő anyagból van, így kap néhány plusz jelet mandínerből az opto.
egy KB 100 nF-es kondit kipróbálnék az opto tranyójával párhuzamosan.
az a felhúzóellenállással együt pergésmentesítheti.

svejk

Ez a legmezeibb opto kapu ami létezik.
Ehhez "komoly" jelfeldolgozó elektronika kell, célszerűen az opto mellé telepítve.
Ami egy Schmitt trigeres bemenetből áll...

De nem is értem miért nem HALL-os érzékelőket használtok?
100 Ft-os nyomógombot szétszedve egy tuti prell mentes impulzussorozatot kaptok.
Van olyan gépem amiben már 25 éve működik rendületlenül, pontosan.

Aki megteheti az meg vegyen magának 1-2000 Ft-ért bontott ipari közelítéskapcsolót. Igaz ott gondoskodni kell a szintillesztésről mert minden komoly ipari cucc 24V-ról működik.

Miki2

https://blufiles.storage.live.com/y1p2VWFOL3RZNYbb-8jHnPA9TEhCUIv8dnhCVweOODQp2fowCWtuVXD9yed9aqetEI4OuK6T7-8FV3SJ8U1wUBBeQ/Optocsatolo.jpg?psid=1" border=0>

Ezt az illesztő kört csináltam meg.
Lehet, hogy ez nem a legjobbak közül való, de ezt találtam.

svejk

nem műxik a link, pontosíts!

Miki2

Megmondom, miért.
Azt sem tudom, hogy ahhoz kell e valamilyen illesztő kör, vagy elegendő-e hozzá egy pici darab mágnes, vagy, hogy lehet-e ilyet venni.
Ha jól tudom, a billentyzetben is ilyeneket alkalmaznak.
Ha abból kitermelek egy nyomógombot, fel lehet használni?

Köszönöm a választ.

Miki2

Nálam rendesen megjelent a képernyőn, azért még egyszer:

https://blufiles.storage.live.com/y1p2VWFOL3RZNYbb-8jHnPA9TEhCUIv8dnhCVweOODQp2fowCWtuVXD9yed9aqetEI4OuK6T7-8FV3SJ8U1wUBBeQ/Optocsatolo.jpg?psid=1" border=0>

svejk

Illeszteni mindent illik, még egy darab vezetéket is.
Ezek speciel nyitott kollektoros kimenetűek, tehát csak egy felhúzó ellenállat szükséges.
A sajátja vagy ha nagyobb távolságot akarsz akkor egy erősebb mágnes szükséges.
Én anno a chip-et egy NyÁK dobozba szereltem és egy kis hangszóró mágnes jár el előtte.

Igen 25 éve még olyanok voltak a billentyűk, ma már gumilap vagy fólia.

A hobbycnc találkozókon mindig van valakinél ilyen gomb, vagy közelítésérzékelő eladó.