Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Köszönjük Svejk[#eljen]
Te aztán jól elbeszélgettél itt magaddal:) én kb felét, értettem is!
Ha 4000rp-el ilyen szép jeleket ad ez a cucc akkor ez nagyon jó! mennyi ideig tart egy jel 5 nanosecundum? észreveszi ezt a Mach?

svejk

5 ms/div-ben van a szkóp, tehát kb. 1,5 ms az impulzusok szélessége.
A Mach-nak állítólag minimum 200 us kell.

svejk

Az előzőeket csak azért írtam, mert úgy veszem észre sok embernek gondot okoz az optikai szenzor, vagy illesztése az LPT-hez.
(csúnya jel, felkapcsolt villany)
Tehát célszerű lenne ilyen "bombabiztos" jeladóval kezdeni, aztán lehetne finomítani.
Tény hogy ennek a jeladónak az ismétlési pontossága nem veheti fel a versenyt egy precíz résoptikával, de úgy látom itt elég vacakokkal kísérleteztek, másrészt ahogy látom én a MACH LPT kezelése/bemenet kiolvasása sokkal több hibát visz a rendszerbe, tehát meglehet felesleges is a szuper optika
Mindezt írom úgy hogy még nem használtam MACH-ot indexelt eszterga főorsóval, csupán a technikai kivitelezés megemlítése volt a cél.

Miki2

Köszönöm a kimerítő választ és azt, hogy meg is mutattad, miről beszélsz.
Ha az illesztőről egy skiccet is tudnál ide tenni, az jó lenne.
Csak egy egyszerű kézzel készült rajzra gondolok, ami kellően szájbarágós ahhoz, hogy egy laikus is tudja mit, hova kössön.
Mégegyszer köszönöm.

svejk

Mármint az induktív közelítéskapcsolós verzió?
Azt alant láthatod...
Ez ugye az Európában gyakrabban használatos un. PNP-s verzióhoz jó, mint amilyennek linkeltem az adatlapját a #15661-ben.
Még egyszer: ez galvanikusan kapcsolódik a PC-hez, a bátrabbak akár a PC +12V-ját is megcsapolhatják, de azért pl. egy Multifuse bizti nem árt.
Ilyenkor mindenféle illesztő meg brakeboard panel ki van hagyva a körből.
Az Input setupban az Aktiv Low pipával a szükséges jelpolaritás beállítható.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/eszterga_indexjel.JPG" border=0>

svejk

Itt egy  bolondbiztos galvanikusan leválasztott, szintén PNP-s hez.
(elég vacak lett, de most rohanok)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/eszterga_index.jpg" border=0>

Miki2

Köszönöm.
Azt gondolom a bolondbiztos lesz, amit bevetek.

svejk

Próbáld ki először az egyszerűbbet.  
Tudod, bátraké a szerencse :)

0uuaaky4s

Tisztelt Fórumozók! Segítséget szeretnék kérni.Einhell BT-ML 300-as esztergapad főorsó csapágyát milyen más tipusú méretazonos csapágyra lehetne kicserélni? Én kúpgörgős csapágyra gondoltam, de a méreteit és a számát nem ismerem mivel még nem volt szétszedve. A ferdehatásvonalú golyóscsapággyal leszúráskor nagyon rezeg. Ha valakinek van jobb ötlete kérem válaszoljon.Előre is köszönöm a segítséget. Tóth János

8uup9xs82

Szia!

Ezek az esztergák a 7x12 illetve 7x14-es méretjelöléssel forognak világszerte.

Kicsit googlezva ezt a csapágyat talaltam itt:

SKF 30206 (30x62x17.25mm)

http://www.toolsandmods.com/mini-lathe-headstock.html" TARGET=_fnew>IME

Ées egy http://www.youtube.com/watch?v=DZKDZERSXOI" TARGET=_fnew>VIDEO a cseréről.

D

KoLa

Dudkin! 7 perc alatt ilyen kimerítő választ régen láttam[#eljen]

8uup9xs82

Köszönöm az elismerést:) Noha ez a nagyok felfogása szerint nem eszterga, mert kifujja a szél az ablakon, én mégis szeretem ezeket az apró rosszokat:) Hobbi célokra, otthon a konyhaasztalon csodákra képesek:) Ami online irodalma van ennek a méretnek, azon már átrágtam magam.

D

0uuaaky4s

Szia Dudkin! Köszönöm a gyors választ. Kúpgörgős csapágyra cserélve biztosan megszünik a rezgés? Én csak feltételeztem ezt a megoldást.Üdv.: Tóth János

3rymb5s35

Helló János!
Légy szíves a fejleményekről tájékoztass bennünket, mert nekem is volt hasonló problémám egy Emco Compact5-el. Én arra jutottam, hogy a gép vázszerkezete nem elég merev, stabil. Már el is adtam egy srácnak, aki csak kis réz alkatrészeket esztergálgat. Meg is van elégedve a géppel. Men úgy mint én voltam.

Srácok!
Tudja valaki, hogy az eszterga főorsójának a sikló csapágyait mennyire kell meghúzni? Most úgy állítottam be, hogy egy kb:1m-es feszítővassal 0,03mm-ert lehet rajta mozdítani.
Az jó?

wcsxp0uxa

Szia!
Nem vennék mérget rá ,hogy csak a csapágy ludas .
Nekem nem berezonál a főorsó ,hanem lenyomja (elnyomja) a szánokat (de csak acélnál) ,ez elég arra ,hogy meg is szoruljon. Sajnos az x orsónak  
van már .3mm kottyanása + még amit elnyom az is .5mm ,így gyakorlatilag a kés az utolsó 2mm -t(átmérő)  hátára veszi az anyagot s nem az élével forgácsol hanem töri az anyagot.
Néha tilosba szoktam ezért menni ,és tengely fölé teszem a leszúró kés élét.(érzéssel)