Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Jól van az tervezve!

Vetesi75

Az alkatrészt a #13727-ben (#13724) láthatod elődjével együtt.

fisrcxuk3

Most hogy írod ; mennyire kell megfeszíteni a szíjat? A másik kérdés : a nortonszekrényben a lengő kerék ide-oda toló villájának fogasléce össze van-e jelölve az ezt mozgató fogaskerékkel , ill mi a helyes  összeszerelése?Nem kaptam le a nortont ,csak az elejét vettem le ,mert nekem a táblázat elforgott a dobon .

Vetesi75

Számszerű értéket nem tudok írni. Az ékszíjat tapasztalti úton (próba-szerencse)feszítettem meg és későbbiekben a hajtás viselkedése alapján korrigáltam. Ha megvizsgálnád, szerintem azt mondanád rá, hogy laza. A norton-szekrényhez idáig csak egyszer volt szerencsém - egy éjszaka erejéig, mert kiesett a villából a kapcsolókerék. Természetesen esztergálás közben. :) Sajnos ez ügyben nem igazán vagyok járatos, nem tudok segíteni, viszont az orsónyereggel meg a lakatszekrénnyel már legóztam eleget. Rémlik, mintha valamelyik szélső helyzetben tettem volna vissza a fedelet és úgy passzolt a dolog. Összejelölésre nem emlékszem, igaz nem is kerestem.

fisrcxuk3

Köszi a segitséget ,már működik ,bár nem vagyok biztos hogy teljes fogszélességben kapcsolódik.

000000000

Sziasztok !

Köracélra kellene M20-as menetet metszeni. (E1N-es géppel és elég sokat) A kérdés, hogy milyen mélyen "illik" elővágni késsel, mielőtt a metszőt ráhajtanám ?

4um5b65d

Minden tized mm-rel segíted a metsző munkáját, de ez eléggé anyag függő is.
Elképzelhető, hogy "túl sokat" késelsz le az anyagból és a metszőnek alig kell vinnie valamennyit, ennek ellenére mégis rossz lesz a felület.
Ha 5 tizeddel többet hagysz benne a menetben akkor meg szépen viszi a metsző.

Szóval a kérdésedre egyértelműen jó választ találni igen nehéz.
Első körben próbáld meg a 2mm-ert átmérőben késsel, a többit metszővel aztán 2,2mm-ert, majd 2,4mm-ert...

Robika37

Persze még kérdés az is milyen hosszan kell vágni a menetet, és mennyi a legalacsonyabb fordulata a gépnek és milyen alapanyagra kell..mert a nagyolást ki lehet gyötörni pár fogásból de ha túl gyors a gép akkor nem túl szerencsés a metszős kalibrálás előfordult nálam ilyen esetben,hogy minden látható ok nélkül visszafelé megtépte a menetet a metsző

000000000

000000000

60-as a minimális fordulatszám. És 70 mm hosszú menetet kell vágni. Nincs extra minőségi  igény, csak az anya rámenjen...

4um5b65d

Akkor inkább késeld rá teljes mélységben.

000000000

Ok. A táblázat szerint 16.7 mm a magátmérő.  Hány fogásból csináljam ?

Ja és találtam olyan betétkést(M20) amilyent a csőmenet metsző készülékekben is használnak. (nem értek hozzá, nem tudom mi a pontos neve...) Nagy baromság ha azt tenném a kés helyére ?

Teaway

Csőmenet-késsel csőmenet-emelkedésed lesz. Viszont neked metrikus kell.

Robika37

Szerintem a Pittler fej késére gondol az pedig van metrikusban is

Robika37

Azzal elméletileg ki tudod vágni akár egy fogásból is ha nem probléma a viszonylag hosszú menetkifutás.
A gépednek nem biztos ,hogy jót tenne.