Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A röpcsi hozza akkor a átm 130xlv20 anyagot körbenagyolva és akkor megvárható bele, a rádiusz![#hehe]

s7manbs8

Na itt a hang és a tükör.  

http://www.youtube.com/watch?v=HXk7yHilIW0" TARGET=_fnew>Távcső tükör, neki kell polírozáshoz a vas

0uuaaky4s

SzLala!Ha még mindíg problémás a leszúrás próbáld meg, hogy fejre állítod a leszúrókést de központba legyen és így próbáld leszúrni. Nem árt ha hűtöd és aforgásirányra is figyelj.Így a csapágyra szorítod a főorsót és talán így nem fog rezegni. Én is jártam így.

PSoft

A tükörhöz nem tudok hozzászólni,de a hang....

Első hallásra...NEM IS OLYAN ROSSZ!!![#wink]

s7manbs8

Valami ilyesmi lenne:

http://kepfeltoltes.hu/view/110216/t_k_r_pol_r_szersz_m_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/110216/t_k_r_pol_r_szersz_m_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

3k74cecek

Huhhhhh!! a szöveg alapján totálisan másra gondoltam.
------
kb. 130mm átmérőjű lapot kiesztergálni úgy, hogy a felületébe egy gömb felületet kellene esztergálni kb. 1.5mm mélységgel,
------
Ez alatt szerintem a többség arra gondolt, hogy egy mélyedést kell bele esztergálni, nem pedig egy kidomborodást. A kidomborodásnak ugyanis magasága van, és azt nem bele esztergálják[#wink]. A mélyedést szoktuk bele esztergálni, és annak van mélysége. Csak azért kotyogok bele, hogy ha lehet egy nyelven beszéljünk, mert akkor értjük egymást.[#wave]
Már csak apróság, hogy amit rajzoltál azt nem gömb felületnek szoktuk nevezni, hanem elipszoidnak (tartályfenék alak).

s7manbs8

Mivel nem vagyok szakavatott esztergályos és gépészmérnök sem, így elnézést a helytelen kifejezésért, a tartályfenék, pedig a paint programmal rajzolt elliszis miatt van, mivel akkora sugárral kört nem is tudtam volna rajzolni, azért is írtam oda, hogy az gömb akarna lenni, a rajz nem méretarányos. Programozóknál amúgy is szokás, hogy 50 nyelven beszélünk és ha valami nem tiszta #define és #include figurát vetünk be. :)

3k74cecek

OK. Nem tudom mire fog szolgálni az alkatrész, de ha az teljes egészében gömb felület, akkor az élesen találkozik a korong szélével. A rajzon nem így van, hanem lekerekítve, tehát ha neked lényeges, hogy ne a rajz szerint legyen hanem élesen, akkor nem elég hogy azt írod oda, hogy gömb felület(méret nélkül, ami többnyire arra utal, hogy a pontos érték lényegtelen), mert így nem lesz jó az elkészült alkatrész.
Gépészeknél a rajzra csak akkor kérdeznek rá, ha hiányzik valami lényeges, ami miatt nem tudják elkészíteni, vagy ellentmondás van.  
Egyébként meg azt mondják, hogy tessék azt rajzolni amit akar a kedves kuncsaft. Messziről nem lehet kitalálni, hogy a paint nem tudott akkora sugarú ívet rajzolni és csak emiatt van a széle lekerekítve.  
Nem szeretném ha meglátva az elkészült alkatrészt csalódott lennél[#szomoru1], hogy nem ilyennek képzelted, és kidobott munka és anyag lenne az eredmény. Kola meg joggal azt mondaná, hogy ezt rajzoltad le.[#hehe]

keri

Köbös bórnitrid lapkát honnan lehet szerezni, vagy milyen néven keressem?

000000000

3mm széles a kés, picit központ fölé állítva, ha tolom neki rendesen akkor abbahagyja a rezgést, de sajnos nincs meg a szivattyúm és nem tudok hűteni rendesen.

000000000

Köszönöm a tanácsot,sajnos a késtartóm nem engedi a fejre állítást, mert úgy nem tudom központba állítani a kést. A hűtő szivattyúm nincs meg, ezért ejtőtartályt akarok készíteni. Jelenleg 18-as anyagot csak 150-es fordulaton tudok szúrni úgy nem remeg és szép folyamatos forgács jön ki.

000000000

Szerintem, akkor a géppel nem lehet nagy baj.
Nagyrészt, én is hűtés nélkül szurkálgatok.
Persze, anyagminőség függő is.
Csak sima „biliacélt” akár hatvanas átmérőt is le lehet szúrni hűtés nélkül, ha muszáj.
A kért, azt biztosan sűrűbben kell köszörülgetni.
Nem tudom mennyi a gyakorlat. De figyelmedbe ajánlanám, hogy a forgácstörő (holker) ne egy átmérőző késéhez hasonlítson.
Nem kell túl mély. Inkább, jó nagy íve legyen, hogy a forgácsot lehetőleg kivezesse a horonyból.

A remegés, részben természetes, mert mégis csak 3 mm hosszan érintkezik a kés az anyaggal. De jó nagy előtolás és hadd menjen. (Ha bírja a motor) ha meg nem, akkor, mindegy.
De ha hülyeséget írtam a profik úgyis szólni fognak.
Meg ami még nagyon fontos.
A lehető legközelebb szúrj a tokmányhoz.
Ha a meló nem engedi, meg kell támasztani az anyagot.
És persze a kést is csak annyira szabad kifogni, amennyire éppen muszáj.
A készsár, meg legyen olyan vastag, amit csak be lehet fogni.
A fentiek mindig fontosak, de leszúráskor, meg pláne.
Bocsi!
Nem kioktatásnak szántam, de nem tudhatom, hogy mi mennyire megy.

Persze, azért a csapágyhézeg, még mindíg probléma lehet.
Golyós, vagy görgős csapágynál, meg pláne.

000000000

Ami, még hiba tud lenni.
Fontos, hogy a prizmás vezetékek sehol ne lógjanak.
Minden legyen rendesen olajozva és a holtjátékok, meg a minimálisra állatva.

s7manbs8

Kola tudja, mi a gömb szerintem, annyit feltételezek róla, még nem beszéltük meg, hogy kezdje, mert biztos dolga van, nem ér rá itt olvasgatni. Köszi a kiigazításokat, segítséget.

s7manbs8

Ja, lehet a rajzol leszkenneli és ráereszt egy vektorizálót, majd kódgenerálót. :) De nem kell megijedni mindjárt írok egy kódot is hozzá, azon ne múljon.