Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

keri

http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga/esztergagep_kedvezo_aron_elado" TARGET=_fnew>Vagy ilyet 300ért.

Amúgy a sima esztergával is lehet marni.
Késtartó helyére egy függőlegesen felraksz egy szánt, a tokmánybe befogod a maró szerszámot és máris mehet a marás.

000000000

A furatát szerintem egy szabványos morse-hüvely kisátmérőjéhez kell igazítani.
És itt már rá is mutattam saját hülyeségemre.
Szóval, túlzottak voltak az elképzeléseim.
Ahogy Laslie is mondta, egy valódi gépet kell alapul vennem és abból kiindulnom.

000000000

Köszi!
Valóban hasznos támpontokat adtál.

000000000

Valóban lehet úgy is marni, csak kérdés, hogy miket?
Valami speckó asztalt kell hozzá faragni, de szerintem rázós.
Mert a keresztszán nagyon „keskeny” egy ilyen manőverhez.
Mert a dolog úgy van kitalálva, hogy a késnek nagyjából felette kell lenni, amikor esztergál az ember.
Egy nagyobb darab marásánál, már ez nem mindig kivitelezhető.

Nem nagyon vagyok otthon az árakban (sem), de egy E400, ami 300-bakül, az nagyon hulladék lehet.
Persze, felújítani ilyet érdemes, nem olyat, ami „most volt festve”.

keri

http://www.ronaszegi.geza.hu/lathemill.JPG" TARGET=_fnew>A keresztszán magassága nem korlátoz.

Te mindig csak azt látod mit, miért NEM LEHET megcsinálni.
Én meg azt látom, mindenben hogyan LEHET mégis megoldani.

Tehát nekem lesz esztergám, te meg jövőre is itt fogsz sopánkodni [#integet2]

000000000

„Te mindig csak azt látod mit, miért NEM LEHET megcsinálni.  
Én meg azt látom, mindenben hogyan LEHET mégis megoldani. „

Lehet benne valami!
Általában jó dolog az optimizmus, de nem egy határon túl.
Mint amikor a pali kiesik a huszadikról.
Mikor zuhan, minden emeletnél megállapítja, hogy eddig jó.
De jön a földet érés.
Mi, meg megállapíthatjuk, hogy nem a zuhanás a veszélyes, csak a földet érés.

Amint írtam is (gondolom, elkerülte a figyelmedet), én valamivel kivágott (láng, „fex”) kazánlemez vágási felületét szeretném megmunkálni vele.
Akár, 300 mm hosszan. Ez nem nagyon tud működni egy keresztszánra szerelt szerszámmal, befogóval.
Jó, amit linkeltél, de nem erre a feladatra. (Igazából, nem is nagyon tudom, hogy mire jó)
Talán, egy rövidke tengelybe ékpályát marni (valami prizmás befogóban), vagy valami kisebb dolgokat lapolni.
Biztosan sok mindenre jó.

keri

Rossz a példa.
Ketten vagyunk, a 20. emeleten nézzünk le a mélybe. Te azon sopánkodsz, hogy ez nagyon magas és milyen nagyon fájdalmas amikor leérsz, én pedig megkeresem a liftet.

És igen.  
Egy 300mm szán elmozdulásra képes esztergán, természetesen képes lennék egyenesbe marni egy 300mm kazánlemezt. [#hawaii]
Ezzel a marófeltéttel pedig le fogom gyártani a CNC maróm alkatrészeit, amire pont alkalmas.

000000000

"én pedig megkeresem a liftet"

Szerintem, mindketten tudjuk, hogy nincsen lift.

"Egy 300mm szán elmozdulásra képes esztergán"

Azon, biztosan. [#eplus2]

000000000

Fórumtársaknak köszönhetően megtalálható az EAN gépkönyve is.
Abban az olvasható,  „A keresztszán keresztirányú mozgási lehetősége  260 mm”.
Na mármost. Az EAN nem egy kis barkács eszterga, de azon sem igazán lenne kivitelezhető a dolog.
Persze, ha legalább egy MVE porosodna otthon, az más. (Nem tudom ugyan a paramétereit)
A tokmányból való marás azért elég szerény lehetőségeket biztosít. Legalább is, az általam vázolt területen.

keri

Hossz irányú szánra gondoltam. Az azért nem olyan különleges.

keri

Igazából még eszterga sem kell csak egy masszív vezeték, de mivel az esztergán éppen van egy, lehet használni azt is.

keri

Na látod, szerinted nincs lift, én pedig ha nem találom, lemegyek a lépcsőn és nem akarok mindenáron kiugrani a 20.ról [#wave]

000000000

Szerintem, most egy kicsit eltévedtél, mert a hosszán nehezen jön a képbe a tokmányból való marásnál.
A hosszánhoz egy külön hajtómű kell, aminek már köze nincsen az eredeti felvetésedhez.

keri

Nincs köze, de akkor is megoldom, anélkül hogy leragadnék az első megoldás korlátainál [#hawaii]

000000000

Ezt már a sieg és sok más cég megoldotta. Semmit nem kell feltalálni.