Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

1. Gyorsacél (vidia nem jó)
2. Baromi éles legyen (ezért nem jó a vidia)
3. Csak éllel szembe menjen az előtolás, a másik irányba szőröz. Horonymaráshoz 2 menet kell, oda és vissza, 1 tized eltéréssel, hogy mindkét oldal éllel szembe legyen marva.
4. Lassabb fordulat és nagyobb előtolás a jobban működő páros. Értéket ne kérj.:-)

KoLa

ha kisebb esztergát építesz akkor step-Dir főorsóhajtást tervezzél!
Ha egy olcsóbb megoldást akarsz akkor frekiváltósat!
Ha egy kész esztergát alakítasz át hagyd meg a mechanikus váltót, és azt hajthatod az előző két variáció valamelyikével

000000000

"ha kisebb esztergát építesz akkor step-Dir főorsóhajtást tervezzél!"  
Te is jókat tanácsolsz....:))

KoLa

Ha nem túl bonyolult a felület akkor én profilkést szoktam használni nem hagy sorját ez marólapkákból van összeállítva , évek óta bírja!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Profilk%e9sek/L%e1cfesz%edt%f5/profilk%e9s%2001%20fel%fclr%f5l.jpg" border=0>

KoLa

Nem jót mondtam?

4um5b65d

Tegyél fel rajzot.
A technológiai sorrenden is sok múlik.
Ahogy vomber fórumtárs is javasolta, lassabb fordulat, nagyobb előtolás, bár ehhez még hozzátartozik a nagyobb csúcsrádiusz is.

000000000

A step-dir rendszer pozícióhajtásra utaló.  
Teljesen fölösleges, nem szakszerű, és nagy kockázatú dolog Hobby szervókkal főorsót hajtani, amikor csak sebesség szabályzás maximum a cél.
Tegnap is erről írtam a főorsó topikban.  

KoLa

Az éles rapidkés a legjobb csak hagyd meg az eredeti síkköszörült felületet 0 élszöggel és csak az aláköszörüléssel alakítsd ki a kést!
Nézd meg nagyítóval a kés hegye nem lehet se teljesen sarkos se életlen , ha kiköszörülted sarkosra akkor egy érintővel 45 fokba köszörüld vissza alulról felfelé haladva  épp a hegyéig 0.1 letörés elég.
De volt már úgy is hogy egy alakos műanyag alkatrészt kellett visszafogni az esztergába sarokletörésre , az pl nem lehetett 0 élszöggel, egészen mély és meredek forgácstörővel sikerült csak gyémánt korongon élezve hibátlanul levágni a poliamid sorját

4um5b65d

Ne görcsölj Lala, látni kell azt hogy mit kell egyáltalán csinálni és akkor lehet dönteni a dologról. :)

KoLa

Igen így van,a főorsó fordulat, ezért ajánlottam elsőként a HJózsi módszerét a stepdir főorsóhajtással!
Másodiknak meg az általam készítettet!
Ugyanis a Mach3-al csak abban az esetben lehet menetet vágni ha a főorsónk a fordulata stabil!
Egy kis tömegű kisebb teljesítményű főorsó menetvágáskor lelassulhat , valahogy biztosítani kell az állandó fordulatszámot!
Sajnos a Mach3Turn az ilyen, ez a trükkje a menetvágásnak, ha ezt a programot használjuk!

KoLa

Ja ja! ezt írtam én is! csak páldákon keresztül!

000000000

Szerintem nem érted pontosan, hogy mi a különbség egy pozíció vagy sebesség szabályzású motor hajtásnál. Hidd el nekem mindenféle tudományos magyarázat nélkül, ha csak fordulatszám stabilizálás a feladat, nem szakszerű dolog rá szervót kötni, nagyon vissza üt a tokmány J-je eleve egy kis tudású szervó kapcsán. Fagyogató szervók mentén pedig szerszám törésbe, selejt gyártásba nem érdemes belehajszolni a Kollágákat.

KoLa

Persze hogy nem értem, nincs semmi szervó a gépemen, ha majd kezdem lecserélni a főorsó hajtást akkor beásom magam mélyebben a témába,  
Egyelőre ez marad mert működik!
Te mit ajánlanál a kérdezőnek, Returned fórumtársunknak?

j99i206if

Amit elő kéne állítanom azok modelvasúti jármű hajtáshoz alkatrészek pl. fogaskerék test (átmérő 7,2mm, vastagság 3mm, furat 2.5mm), szigetelés tengelyre (pici peremes persely külső átm. 2.5mm, furat 1.5mm), illetve a hajtómű ház, bár ez még lehet hogy fémből lesz. Kissebb szériát szeretnék ezekből, és a sorják, szőrök eltávolítása plusz munka meg csúnya is. Általában amit lehet gyorsacéllal munkálok meg, de lehet hogy csinálok egy kész készletet amit csak ezekhez használok majd. A homlokszög mekkora lehet? Majd megpróbálok valamit ügyködni hogy meg tudjam mutatni miről is van szó.

4um5b65d

Ezt semmiképp ne poliamidból próbáld.
POM lesz a Te anyagod.