Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Senki nem bántotta a mellékhajtásidat, tökéletes a léptecs is. De te főhajtásra ajánlottál szervót!!
Használjon az adott motortípusához egy olcsó mezei fordulatszám szabályzós motorhajtást, én ezt ajánlanám.

svejk

Tény hogy a Mach3-step/dir-barkácsszervo hármas nagy szívás, pl a Stop gomb kapcsán.  
H.Józsi is sokat kínlódott vele.

Kis esztergára elérhető árban lehet szerezni pl. 400 vagy 750 W-os gyári AC sebességservot motorral együtt.  
1-3 fokozatú mechanikus áttétellel kielégítő lehet.

Vagy a jó öreg Dc hajtás.  
Van nekem is egy 750W-os ilyen motor gyári tachoval, független hűtéssel, de nem egy pici darab, ráadásul 1 db-ért szabályzót tervezni hozzá nem kifizetődő.

Tegnap olvastam épp az emlegetett Lóska féle könyvben, hogy ami a végén van visszacsatolt frekiváltó, a mérések alapján talán 1% alatt volt a fordulathibája a teljes terheléstartományban normál aszinkron motorral. Pedig az egy egyszerű kapcsolás.
A mai modern, szabályzót tartalmazó frekiváltók biztos ennél többet tudnak.

s7manbs8

"ha kisebb esztergát építesz akkor step-Dir főorsóhajtást tervezzél!"

Nem tudom kinek ez mit jelent, én ebből csak annyit látok, hogy step-dir jeleket kap a hajtás elektronika, de hogy az szervómotor lenne, azt nem látom odaírva ebbe a mondatba, vagy ez valami kőbe vésett szakkifejezés, amihez hozzá kell érteni azt is amit én nem tudok valamit ?

Step-dir bemenete lehet frekiváltónak is nem ?

HJózsi

A Mach3 tudja kikapcs-bekapcs, pwm, vagy step/dir jelekkel vezérelni a főorsót ( spindle.. )  
Jól gondolod, a step/dir jelek esetén szervómotor lehet a hajtás.
A frekiváltó viszont nem step/dir-es, ott a pwm-el lehet operálni...

7ycdrkyx

Köszönöm az információkat.  
Egy kis esztergát szeretnék készíteni amivel menetet is lehet vágni. Van egy kis szervo motorom, igaz útmérő sajna nincs hozzá, gondolom az is kell. A step/dir vezérléshez milyen vezérlő kell. A kereszthajtásokat léptető motorokkal akarom meghajtani, és csak a főorsót akarom szervoval, vagy is így terveztem, mert van egy H2-es vezérlőm a léptetőmotorokhoz.

Üdv Returned

gsbwxanch

Sziasztok,
E400/1500-as eszteragép gépkönyvét keresném.
Előre is köszi az elérhetőséget.
J.

zczzn9622

Szervusz!
nekem megvan az E400/1500 gépkönyv írj egy mailt ha még aktuális.

gsbwxanch

Írtam.
Köszi!

Csuhás

Öreg esztergára tennék az ágyazathoz koszlehúzót. Hogyan szokás ezt csinálni? Gumiból, vagy filcből vagy valami más anyagból jó elkészíteni? Simán egy lemezzel elég felcsavarozni, vagy rugós feszítés is kell mögé?

000000000

Eredetileg acél lapot tettek rá.
Van, aki szimering szerűen gumival "trükközik".

4um5b65d

Jobb oda a filc, mert a szemcse be tud ágyazódni az anyagába, és az olajat is megtartja magában.
Föléje egy acél nyomó lap és rugó.
Persze ha tökéletes szennylehúzó formája van egy gumi szerű anyagnak akkor az is jó lehet, de olyat honnan fog szerezni Csuhás fórumtárs. A filc ezzel szemben felveszi a csúszóvezeték alakját.

s7manbs8

Filcet hol lehet venni ? Nekem is kelenne valamihez pont.

svejk

svejk

lari

Épp ilyesmin gondolkodtam a közelmúltban és arra a megállapításra jutottam, hogy a hidraulikus munkahengerekhez készített szennylehúzót (célszerű nagyobb átmérőt választani) el lehet vágni és kiegyenesítve tökéletes szenylehúzó készíthető esztergához.
Ezeet egyébként PU-ból vagy gumiból lehet esztergálni/esztergáltatni.