Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A hozzászólásodból arra következtetek, hogy nem vagy nagyon otthon a témában. A tévedtem, bocsi.
Szóval.
Először olvass el egy szakkönyvet. Csuhás és más fórumtársunk nagyon jó könyveket töltött fel.
Utána, beszélj egy olyan szakival, akii dolgozott már csúcsesztergán. (A csúcseszterga egy „mezei” eszterga) Lehetőleg, aki legalább szakmunkás.
A sorrend nagyon fontos!
Először olvasni, utána kérdezni. (Míg nem olvasol, nincs mit kérdezned)
Az olvasás és logikád alapján megtanulod, hogy a gépen melyik „bizgentyű” micsoda és hogy mire való.
Utána, neki lehet fogni ismerkedni az esztergáddal.
Tényleg hanyagul dobálják őket össze általában. Hogy, szét kell szedni, vagy nem, majd eldöntöd.
De a csavarok lazák, az könnyen lehet.
Használat közben a rendszeres olajozás és takarítás nagyon fontos lesz!
Lényeges, hogy ne a „vas a vason” csúszkáljon.

000000000

A kések anyagminősége nem divat, hanem a megmunkálandó anyag függvénye.
De ez is ki fog derülni a szakkönyvekből.

000000000

Az, még lemaradt, hogy keményfém szerszámokat nemigazán kell majd használnod. Legalább is, ehhez a kategóriához.

000000000

Vannak már nagyon jó éles váltólapkák, tükörfényes, viszi az alut, mint a vajat.

Robika37

Szánkenőnek T..esco 15W40 motorolajat , készíts alá egy stabil asztalt tálcával és akár egy autós ablakmosótartályból, de mindenképpen használj hűtő kenő folyadékot.
Egy ekkor gépet kb. 8 perc alatt törölsz szárazra utána ,de fém megmunkálásnál ég és föld ha hűtés nélkül dolgozol.
Tudod szárazon nem az igazi[#eplus2]
És ne röstellj olvasni kérdezni kísérletezni..
Robika

000000000

Köszi a válaszokat! A héten nekiesek és jól átnézegetem, átkenem a kis dögöt.  
Szegelgeteknek annyit, hogy azért van némi alapismeretem és álltam már eszterga mögött csak ez egy teljesen más kategória ez a mini eszterga illetve mikor ott találja magát az ember hogy most nem rajzolgatni kell a dolgokat hanem csinálni az kicsit más...de köszi szépen a hozzászólásokat!

000000000

Igen.
Ezt kihagytam.
Egy ismerősömtől kaptam egy ilyen kis gépet kölcsön.
Most ezen "szenvedek", de örülök, hogy van min csinálgatni a dolgaimat.

000000000

Nem megsérteni akartalak.
Fogalmam sincs, hogy milyen gyakorlattal indulsz nekei.

s7manbs8

Mi jót sikerült a kis géppel csinálni ? Jó, hogy sikerült szerezned egyet.

Rabb Ferenc

>>azért van némi alapismeretem és álltam már eszterga mögött << Nagyon jó! De javaslom, hogy inkább elé állj. Sokkal kényelmesebb a kezelése még az ilyen kis gépeknek is.  

Bocsi, de ez magas labda volt, le kellett csapnom. [#vigyor2]

4um5b65d

De genya vagy, én is épp erre a poénra készülődtem...
[#eljen][#eplus2]

000000000

Pár apróságot csinálgattam még csak.
Kicsit hiányos volt. Kézikerék, meg egyszerűbb dolgok. A maráshoz csinálgatok célszerszámokat.
Egyelőre semmi látványos. Nem régóta van nálam.
Menetet, azt nem lehet vágni sajna.
Pedig, könnyebb lett volna vele, mint metszővel, menetfúróval görcsölni. (Meg olcsóbb is)

s7manbs8

Fel lehetne szerelni pár motorral, CNC-síteni ?

000000000

Ennél a munkánál nem biztos, hogy előny lenne.
No meg, egyelőre nincs is.

s7manbs8

A menetvágásra gondoltam pl. meg encodert a főorsóra persze.