Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem véletlen a kulcsos.... jó a meglátás. :)
Meg aztán ott vannak a balos menetfúrók is, ugyi ugyi. :)

4um5b65d

Mi a fene Te már jártál nálunk ??? [#nevetes1]
Ez pont így van ahogy írod....

000000000

Sziasztok.
Én szeretnék egy kúpos forgástestet esztergálni hagyományos esztergán, majd rá egy menetet. Az a gondom vele, hogy a nagy  kúpszög miatt ,,szegnyeregeltolással" nem lehet megvalósítani ezt a műveletet. A kéziszán elforgatása jó, de sajna a menetet már nem tudom vele elkészíteni, hacsak nem tudom állandó kerületi sebességgel tekerni majd a menetvágáshoz. Másoló szán meg nincs a gépen.
 Ha valakinek lenne ötlete, kérem ossza meg velem. Ha valami nem világos kérdezzetek, rajzot majd megpróbálok készíteni, ha szükséges.

hostya

Próbáld meg elfordítani az orsóházat a kúpfélszögbe...[#nyes]

Vagy rendelj egy hasítókúpot KoLa fórumtársunktól...[#vigyor2]

000000000

Na akkor ezek szerint nem titok, mit szeretnék csinálni.

000000000

Megcsináltatni megtudnám, de én inkább arra lennék kíváncsi, hogy hagyományos gépen lehetséges-e valamilyen trükkel megcsinálni?

000000000

Kúpvonalzóval tudsz menetet vágni rá. Vagy ha ügyes vagy akkor menetvágáskor követed egyenletesen a kúpot keresztszánnal .

hostya

A kúpvonalzóval csak egy baj van,hogy nem lehet rajta olyan 'meredek' kúpszöget beállítani, ami egy hasítókúphoz szükséges.
Meg egyébként is irta, hogy nincs ilyen a gépen.

KoLa

Meg tudod csinálni kúpvonalzóval!
Vagy ha nincs! akkor a tokmánytól a szegnyereg felé esztergálj kúpot úgy hogy a balos késed szöge egyezzen a kúpszöggel, és nyomjon kicsit!így érzésből tudsz kúpot esztergálni! ha besokalsz megállsz az előtolásal és kijön az anyagból a kés!  
Gyakorolni kell! nem nehéz!ez egy másoló eljárás!
A késed által vágott felületet nyomja a késed hátsó része! kézzel érezhető! ha belejössz már nem is kell nyomnia a hátsó résznek!a hátszöggel tudsz manipulálni!

4um5b65d

Szakik , egyetemes jellegű vitába keveredtem egy helyi esztergályos kollégával.
A vitát kiváltó téma :

C 1/2"
G 1/2"

Mi az azonosság / különbség a két menet / menetjelölés között ?
Én kifejezetten szeretnék kimaradni a vitából, hogy árnyéka se vetüljön rám a bundának.
A vitapartnerem nem fórumtag, de figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket.
Remélem sok hozzászólás lesz.
Akinek bármi linkje van rukkoljon elő azzal is.

000000000

A C az MSZ szabvány szerinti jelölése a csőmenetnek. A számmal a furat átmérőjét adják meg hüvelykben. A G pedig ISO szerinti jelölés.
Vagyis az azonosság , hogy mind a kettő csőmenetet jelöli.

35kpazcgr

Én úgy tudom, hogy ugyanazt a menetet jelöli mindkettő. A "C" a régebbi, a "G" az újabb jelölés.

000000000

G: Whitworth csőmenet DIN-ISO 228
C: MSZ 202

KoLa

[#eljen][#eljen][#eljen][#wave]

jkrz3gwi