Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

Ez egy ED 1000 Profi 16 sebességes 880kg még a talpa is öntvény. honlapomon van fent kép róla nézd meg. /Új pad/ Látod a paramétereit is.

Robika37

Bocsesz, hallgattál volna másra ?
Az ember(én:-)) beleéli magát oszt meghallgat másokat is és csak azokat fogadja meg amelyek az elhatározását erősítik.... tudom,tudom ..csöndben

keri

Van benne igazság :))
De konkrét feladatokra kell ez nekem. Megkérdeztem az itteni okosokat, hogy arra alkalmas? Azt mondták alkalmas, csak nem túl termelékeny. Nekem ez így megfelel, mert eddig fúrógéppel forgatott csavarokat, köszörültem budget kézi köszörűvel.

Tulajdon képen nekem egy tokmány a megcsapágyazott orsón is elég ahhoz hogy csodát alkossak. Ezen a gagyi esztergán ez megvan annyiért mint amennyiért egy tokmányt adnak, a többi nekem már csak extra :)

4um5b65d

Látom C1/2 és G1/2 menet ügyben nem lesz több hozzászólás.
Ha mindenki egyetértene azzal, hogy azonosak a menetek akkor sokkal több megerősítő hozzászólás érkezett volna.
Bár ennek hiánya inkább másra utal.

Egy érdekesség:
A digi tolómérőnek 20,955 feletti értéket kellene mutatnia a C1/2-es kaliberen.
Továbbá a Whitworth profillal rendelkező G1/2-es menet teteje és alja le van kerekítve szabvány szerint.
Ez a kerekítés a G jelzésű kalibereknél jól látható.
A képen látható C1/2-es kalibernél a menet alja és teteje egyenes.
Szóval akkor ha gyártok egy C1/2-es anyát , majd gyártok egy 20,955-ös G1/2-es orsót akkor azok nem fognak összetekeredni.
Ergo nem kompatibilisek egymással.
Mondom ezt úgy, hogy sosem láttam még az MSZ 202-es szabvány lapot ami ugye a C-s menetekkel foglalkozik.
Mindegyik C-s kaliberemnél lapos a menet csúcsa és mindegyik G-s kaliberemnél rádiuszos a csúcs.
Ráadásul különböző gyártóktól vannak a cuccok. Tehát a gyártói tévedés vagy hanyagság kizárva.
Ja és mindegyik C-s kaliberemnek kisebb az átmérője mint egy G-s kalibernek.
Akkor most hogy is van ez ?

http://kepfeltoltes.hu/110128/421259694000_2072_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

Csak egy laikus kérdés: nem lehet a "C" a csőmenet, a "G" pedig a gázmenet jelölése? Merthogy a varratnélküli gázcsövek mérete is eltér a normál víztvezeték csőétől. [#confused]

4um5b65d

Valójában a C-s menetek hivatalosan ha jól tudom : "hengeres csőmenet" néven fut.
A G-s jelzésűek pedig "Whitworth csőmenet" néven szerepelt a tanulmányaimban.
Amúgy a G-sek valóban gázmenet meghatározással is futnak.
Ezen a csőméreten ment már régebben a vita jócskán.
Az 1 colos csőnek nevezett vízvezeték cső valójában nem 1 colos cső, hanem egy metrikus rendszerben megadott méretekkel rendelkező cucc.
A vastagabb falu cső aminek a külseje alkalmas a G1"-os menet vágására és a furata is 25,4mm névlegesen az a valódi 1 colos cső.

000000000

Igen de G jelzésűből is van több féle kúpos(MSZ EN 10226) illetve normál (MSZ EN ISO 228)

4um5b65d

Ja, hát ezekből van jó néhány:
R  
Rp
Rc
BSPP (BSP)
BSPT
Meg még a Japán származékok...

Ezek mind a Whitworth szelvényre épülnek.

000000000

Lényeg , hogy nálunk mind a C mind a G menetnek 55° a szöge. Ebben biztos egyeznek !

sasi

Az MSZ 202 első lapja :
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/cso_202.jpg" border=0>

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/csomenet_t.jpg" TARGET=_fnew> és a hozzátartozó táblázat.

4um5b65d

Na akkor most mi nem gömbölyű ? [#fejvakaras]

ywathzay

Ott a pont!!! Eddig itt ha valaki még esztergát akart vásárolni, és kért tippeket, úgyis mindig csak az volt a jó ami az Ő érvei mellett szólt. Ide a többség nem tanácsért, hanem megerősítésért jön. Egy emu-200 biztos hogy nem foglal több helyet mint egy hasonló méretű kínai esztergaklón, legfeljebb magasságban mert saját lába van, nem kell asztalra csavarozni, és esetenként mázsákkal több a súlya. Amúgy mindenki a belátása szerint dönt, és akkor ha csalódik nem kell másra fognia.

keri

Robikának inkább az a baja, hogy nem az ő Einhell 3000-es esztergáját vettem meg, amit a megrendelésem után hirdetett meg. ;-)

(Az alant következők nem személy szerint csak neked szólnak)
Másik. Én elég alaposan körbe szoktam járni a témát, főleg ha ilyen drága dolgot veszek. Igen 80ezer forint az drága az én pénzemnek még akkor is ha egyébként egy gagyi esztergát takar.
Most is körbe jártam.
Van tapasztalatom gagyi szerszámgépekkel, és jó minőségű szerszámgépekkel is. Tudom mi a különbség és mennyire használható. Ennek a tapasztalatomnak, a kikért vélemények, igényeim és lehetőségeim fényében, döntöttem.
Igen, utána néztem a gyengéinek és mire képes, nem csak ezen a fórumon, mert itt nem segítettetek túlzottan csak rá legyintettetek, hogy úgy is csak megerősítést várok.

Ezek után UTÓLAG!!!! NE MERÉSZELJE NEKEM SENKI!!!! elmagyarázni hogy mit kellet volna helyette venni. Akkor meghallgattam mindenki véleményét, aki vette a fáradságot hogy segítse vele a döntésemet.
De UTÓLAG, szerintem nagy neveletlenség károgni.

Ez olyan hogy amikor venni akartam egy kocsit, körbejártam mindent, nagyon nehezen találtam igényemnek megfelelőt, jó áron, de megvettem. Aztán jön haver, hogy Ó hát ő tudott volna jobbat olcsóbban, meg hülye vagyok. Nabammeg, amikor kérdeztem, akkor miért nem szóltál? Hát mer akkor még nem volt. Most akkor utólag, miről beszélünk?

Mellesleg mutasd már meg, hogy IDE hogyan rakod be az EMU200-ast? Isten bizony ha lecipeled a pincébe és végigcipeled a légópince szűk folyosóin és még a fordulókat is be tudod venni, akkor én találok neki helyet, arra a max 6hónapra, amikor visszacipelheted, hogy berakjuk a felépült házam immár tágas pincéjébe.

http://public.bay.livefilestore.com/y1pFMVD7koXZluDDKkURouFyyuTO2mg4aPHPJ_YZRHXOQ6fosatumqFU6vBgQOqSBTSYQqpEVZBf3--Vnsc4-0H2Q/pince.jpg?psid=1" border=0>

Igen, ha lesz műhelyem, akkor oda már rendes esztergát fogok venni, de addig is szükségem van egy ilyenre.

Persze tudom hogy 1000tonna alatt nektek nem eszterga az eszterga, de tudjátok azt tapasztaltam, van élet a 100kg alatt, méghozzá sokkal összetartóbb és barátságosabb mint itt a "hangár méretű gépműhelyem van, és milliós gépek alatt senkit nem veszek semmibe" profik között. És ezeken a kicsi kínai gépeken is szoktak alkotni zseniális dolgokat.

keri

Nem utolsó sorban a Bruttó 45kg/600mm hosszú esztergát, be tudom rakni egy mozdulattal a csomagtartóba, és a motorverseny kitelepüléseken egy sima inverterről tudom használni.
Erre a komoly esztergák nem képesek ;-)

Rabb Ferenc

Te csak ne siránkozz! A plafonod még teljesen üres. A képen az egyik TV-szerelő haverom "műhelye" látható  

http://kepfeltoltes.hu/110129/DSCF1775_small_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>