Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

keri

Nekem kedden hozzák az esztergát innen. [#wave]
Viszont arra felhívnám a figyelmedet, hogy a legkisebb esztergának a szegnyereg nincs megvezetve oldalirányba, vagyis állíthatod be minden lehúzásnál [#szomoru1]

Ha rá tudsz áldozni egy kicsivel többet, akkor  http://www.sieg.hu/product_black/id/3/db/17" TARGET=_fnew>ezt is nézd meg, mert ez talán egy hajszállal minőségibb darab.

000000000

Sziasztok!

Jó dolog kétezer forinttal olcsóbban vásárolni esztergát egzotikus néven webshopból, csak ha nekifut a kés a tokmánynak, azonnal elmegy a hajtás.

Kezdők egy hónapon belül el játtszák....

Én már vettem 2-3eFt ért tartalék fogaskereket Einhellhez, hogy a többi esztergához honnét fogtok szerezni ha egyáltalán árul hozzá bárki is, az egy nagy kérdés.

Bár lehet csináltatni is pár ezer forint per darabáron fogaskerekeket, miután az ember három hétig szaladgált a mesterhez.....

Az első problémánál bánni fogjátok hogy nem milliós gépet vettetek vagy egy elterjedt, itthoni szervizzel rendelkező Einhellt, tanulópénznek....

András

s7manbs8

Egy esztergának mit kellene csinálnia, ha pl. túl nagy fogást veszel, a hajtómű fogaskeréknek kell törnie ? Ez biztos normális dolog. Egy ismerősömnél láttam ilyen féle kis esztergát, úgy vette valakitől használtan, ment is neki is vagy 10 percet, azt mondta nem is vett nagy fogást sem. A lényeg a lényeg, hogy műanyag fogaskerék törést szenvedett gép, eztán pár év múlva kérdeztem, na hogy megy az eszterga. Azóta is várja a fogaskereket. :)

4um5b65d

Végre egyszer jól látod a dolgokat. :))

Ez az egész minimál konfigurációs gépgyártás, ez egy vicc.
Gyakorlatilag egy esztergának látszó tárgyat vesz aki ilyet vesz.
Persze persze, az a fránya pénz , mindig közbeszól.

000000000

Nem szoktam tokmányt esztergálni.
Tényleg.
Mit kell a gépnek csinálni ilyenkor. Azon kívül, hogy tönkre megy.

4um5b65d

A gép nem mehet tönkre attól mert nekimész késsel.
A késnek kell megadnia magát.

HJózsi

A nem nagy fogás azért erősen relatív kategória... a géphez képest bizonyítottan nagy fogást vett ( saját maga bizonyította )... az ügyességét mutatja, hogy még mindig a fogaskerékre vár pedig a Net korszakában gyorsan be lehet szerezni ezekhez a csak színben eltérő ceruzahegyező esztergákhoz az alkatrészeket ... nem csak a gépen lévő Márkanév alatt található meg ugyanaz a fogaskerék ...  A védelem kialakítása plusz pénzbe kerül  vevő pedig inkább kevesebbet szeretne fizetni ... a kisebb gépeknél éppen ezért csak a kötelező balesetvéelemmel foglalkoznak, a gépönvédelemmel nem. Nagyobb gépeknél már előfordul roppanószeg a vezérorsó végén vagy a hajtásoldalon valamelyik fogaskerék tengelyén de pl arretálós védelem már a 330 x 1000-es többszáz kilós gépeknél kezdődik. Egy esztergagép már mindenképp elvárja a használója szakértelmét a témában erre a mai gépkönyvek is felhívják a figyelmét a boldog tulajnak ... Az itt is igaz, hogy ha valaki vesz egy esztergát, még nem lesz esztergályos, mint ahogy ha gitárt vesz még nem lesz gitáros legfeljebb megtette az első lépést afelé... a tanulást gyakorlást itt sem lehet megspórolni vagy ... lehet sajnos azonnal zsebbe nyúlni egy kiadós "fohászkodás" után ... :)
Hogy egy valódi példát is mondjak ceruzahegyező acél esztergálására az én kis cncsített mini esztergámmal köszörükő balanszírozó tüskét készítetem sikerrel, de 0,3mm volt a legnagyobb fogás, 15mm átmérőről 6mm-re kellett levenni a két végét, egyik oldalon van egy kúpos szakasz, mellette egy kb 12mm hosszú M8-as menet. A menetet 19 fogásból csináltam meg, részben persze azért mert már kihajlott az anyag... Szóval ezeken a mütyürke esztergákon bizony nagyságrenddel kisebb fogásokkal lehet dolgozni, ha nem akarunk reccset mint akár az ipari műszerész esztergákon ...

HJózsi

Lehet, hogy a műanyag fogaskerék maga a védelem, mert 2-3eFt-ért pótolható, vagyis ez a szándékosan alulméretezett alkatrész, így még nem az egész gépet kell kidobni a nagy reccs után... :D

Vetesi75

Lehet benne valami. Az E1N-nél is a főorsót alacsony fordulatokon műanyag fogaskerék hajtja. Gyanítom nem azért "rongykerék" a neve, mert textilbakelítből készült, hanem azért, mert mikor közérongyol a muksó a tokmánypofáknak, akkor ez enged. Direkthajtásnál meg van rá esély, hogy meg tud csúszni a szíj... Egy fogaskerék pótlása még mindíg kevesebb fejtöréssel jár - még ha az ferdefogazatú is , mint egy meghajlott főorsóé.

HJózsi

A gép teherbírásának megfelelő nyomatékot persze vidáman átviszik ezek az alkatrészek ... csak akkor adják meg magukat ha a gépkezelőt elragadja a hév, vagy valami "zseniális" ötlete támad ... :D

s7manbs8

Lehet így is van akkor, de ezt nem szokták reklámozni. Én a gyártó helyében úgy árulnám a gépet, ha jó lenne a marketing stratégiám, hogy ezen fogaskerékre kimondottan nem adnék garanciát sem, és a pótalkatrész ára a gépár 80%-a lenne. :)

Félreértés ne essék nem bántani akarom a gyártókat, vagy a kereskedőket. Csak viccesen így is fel lehet fogni a dolgot.

Vetesi75

Lássátok, erről beszéltem 13724-ben:
http://kepfeltoltes.hu/110127/010127_194417_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

E1N , E2N , E3N , EMU
E1N-t már 170eFt körül lehet venni olyat, ami normál állapotú EMU-t is. E3N pedig olyan 500eFt. Ezek az új kínai gépek csak műanyag játékok, amik valamiért az eszterga nevet kapták! Modellezőknek talán jó lehet műanyag bizbaszokat esztergálni másra nem nagyon.  

hyn6ys8wt

Ez a fogaskerék szokott tönkremenni általában. Legalábbis nekem ezt sikerült eltörnöm és az egy fórumtárs is így járt...

http://kepfeltoltes.hu/110127/00001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://littlemachineshop.com/products/product_view.php?ProductID=1207&category=" TARGET=_fnew>A littlemachineshop.com tól rendeltem neki is magamnak is fogaskereket.
Nem vészes az ára még szállítással sem, borítékba küldik még vámot sem kell fizetni.
És van nekik fémből is ilyen fogaskerék és a párja is...