Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

dcsaba

OFF
sziasztok!
tudom nem ez az a topik, de aki ide jár, annak lehet érdekes, hogy van egy doboz TPKN2204PDR lapka eladó. Fotó található a http://dcsabacuccai.uw.hu" TARGET=_fnew>weboldalamon.
ON

000000000

Erre is jó az eszterga.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/tn_12007_11240002.JPG" border=0>

000000000

A céencé mellett néha jóljön egy vízszintes tengelyű "marógép" is.

Csuhás

Felraktam pár képet egy emu eszterga fokozat nélküli váltójáról. Ravasz szerkezet, érdemes megkukkantani. ( Megcsúszik, ezért szedtem szét, talán ki lehet majd hézagolni. )

http://emu.csuhas.fotoalbum.hu/

000000000

Ismeri valaki a Lengyel Famot tum-35 esztergagépet?
Mit lehet tudni róluk?Mennyire jó konstrukció?
Érdemes használtan venni egy ilyet?
Lehet hozzá alkatrészt kapni?

Robika37

Még régen az iskolában dolgoztam a kistesójával azon nem volt gyorsjárat......nem sikerült a diákoknak tönkretenni kezes kis gép volt.
Alkatrész az érdekes kérdés ált. a magyar gépekhez elterjedtebb a beszerzési kör.
Üdv: Robika

Rabb Ferenc

Az enyém is csúszik nagyobb harapásoknál, de még nem szedtem szét. Ha bármi egyéb okosságot tudsz hozzátenni a beszédes fotóidhoz javításügyileg, köszönettel veszem [#worship]

ANTAL GÁBOR

Sziasztok nekem szerencsém van mert az enyém (250es) nem csúszik. De miért ? mert amikor vettem akkor még működött Kőbányán a szerszámgépgyár és szépen elmentem és vettem bele nyomótárcsát.Ez egy golyóscsapágyacélból lévő speciális tárcsa amin egy enyhe emelkedésű horony van ami egy ( vagy kettő?) golyót nyom No az szokott megkopni (ritkán eltörni).
Meg van a komplett előtéthajtómű rajza (kék ammóniás fénymásolaton).Azt nem adták a géphez soha de minthogy a gyár tönkrement az utolsó pillanatban megszereztem   Van új (leméretezhető) nyomótárcsám is .

Csuhás

Összeraktam a váltót, első tapasztalat alapján rendben működik. Miket igazítottam rajta:

- A kézi tekerő tengelye belül kapott egy hézagoló alátétet. (0.15mm)

- a meghajtó íves tárcsa csak egy szűk tartományban mozgott könnyen, de azután rászorult a tengelyre. ( Csapágylehúzóval szedtem le ) Ezt a furatot csiszoltam fel egy kicsit, illetve a tengelyről szedtem le a rátapadt szutykot.
- Az állító anya kitágult hornyát vandál módon összébb ütöttem, majd a hornyot a csúszkák méretére reszeltem
- A közlő kerekek tengelykúpjainak a végében van egy gomba ami nyomja a közlőkerekeket befelé. No ez a gomba kapott egy 0.15 hézagoló gyűrűt a nyakára mindkét oldalon.
- A nagyobb kúp csapágya eleve hézagolva volt, ott az egyik vékony lemezkét vastagabbra cseréltem.

Most elég nehezen tekerhető a fordulatszabályzó kerék, de feltételezem h hamar bejáródik. Az első próba alapján nagy fogással terhelhető az egész tartományban csúszás nélkül.  

Rabb Ferenc

Köszönöm az okosítást Neked és Gábornak is! Majd ha nagyon ráérek (vagy már nagyon csúszik) szétkapom, és rendre utasítom. Köszi mégegyszer [#worship]

Csuhás

Nem vészes a szétszedés és a javítás.  
Ha viszont már gyakran megcsúszik, akkor ne halogasd mert az egyenetlenre bekopott tárcsák a legjobb tudomásom szerint már nem javíthatók.

000000000

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, ugyanis beruháztam egy kis Sieg SC2 esztergába. Tudom sokan mondanák, hogy érdemesebb kicsit többet költeni és venni egy "normális" használt gépet de nekem sem 3 fázisom sem túl nagy helyem nincs és egyértelműen hobby célokra fogom használni. Mivel esztergálásban teljesen új vagyok szeretném megkérdezni, hogy üzembe helyezés előtt mit javasoltok mik a legfontosabb teendők? Többen írták a neten, hogy első dolguk a szétszedés és újra összerakás volt. A szánok kenésére milyen olajat érdemes használni? A gépkönyv SAE20W-t ír azt hiszem, de érdemes a szakikat megkérdezni mindenben. Az utolsó dolog, hogy a hosszánon - meglepetésemre - nincs nóniusz, csak a késtartón. Akinek esetleg van tapasztalata ilyen kis géppel mit érdemes ezzel kezdeni, zavaró-e ez egyáltalán a munka közben?

000000000

Sajnos az előző hozzászólásomból kimaradt. Milyen kések beszerzését javasoljátok? HSS, forrasztott lapkás, váltólapkás?

keri

Én is most vagyok egy kiseszterga beszerzésében. Jó az, ha az embernek nincs helye.

Nem zsír kell a szánra?
Kezdésnek én pár HSS hasábot veszek, meg köszörülöm magamnak amire szükségem van, aztán ha már tudom mik az igényeim, akkor apránként veszek olyat amire tényleg szükségem van.

Szétszedés mindenképpen ajánlott, mert nincsenek üzembe helyezve ezek az esztergák.

Ami rajta van, az szerintem csak konzerváló olaj. De ha nem is az, beleragad a por, szennyeződés, ezt le kell takarítani, újra kenni, illesztéseket beállítani, csavarokat meghúzkodni.
Aztán a tokmányt is érdemes kiórázni, szegnyerget, és kés magasságot beállítani.

keri

Nem tudom hogy a tiedhez jár e, de én vettem még a szegnyereghez tokmányt, meg egy garnitúra központfúrót.