Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Kiváncsi lennék a kolbász ízére, ha a TV szerelő sokat purcol munka közben!? (fingon füstölt)

f35ezvjs

Csak egy vélemény!

Ha az eszterga súlya nincs legalább 500 kg akkor azt csak játszani tudod használni. Nekem is van egy kis játékszerem igaz nagyon pontos de csak 180 kg. ezzel szenvedés egy 80 as szijjtárcsát megcsinálni. ezek a kisgépek csak nagyon kicsi dolgokra valók. Alu meg bronz, sárgaréz ezeket szeretik csak. Én ezért ajánlom ha valaki akar venni kis esztergát vegyen de ha teheti vegyen inkább EAN E3N E2N E1N EMU vagy hasonló FÉLNEHÉZ műszerész esztergát.
Ha nem hiszi jöjjön el hozzám és próbálja ki az OPTIMUM 280/700 gépet utánna esztergáljon pl egy ED1000 PROFIN. Csak a véleményét mondja el utánna, akar e még kicsi gépet venni.

Robika37

OK  
Ez a dolog sokkal árnyaltabb ettől. pl. egy gép szerintem nem feltétlen attól pontos, hogy mekkora a súlya vagy milyen mechanikai állapotban van.....ettől a forgácsolás sokkal több.
Nézd meg VBody mestert és az öreg EAN gépét sokan ha odaállnának a pad elé azt mondanák kizárt hogy egy csapágyillesztést meg lehet ezen a gépen csinálni 'oszt a hiper új gépen úgy elba..ák hogy csak na.
Lehet ezekről,a dolgokról írni beszélni, de szerintem csak csinálni kell és annyi...
Robika

keri

Pedig egyszerű.
Mint minden műszaki készségnél, nem ész nélkül kell nyomni neki, hanem érezni az anyagot, és a gépet.

MZ-vel szoktam versenyezni.
A legtöbb modern motoros lenézi az MZ-seket, egészen...addig amíg edzésen, másodjára le nem körözöm 10percen belül, a hipermodern gépével együtt.
Aztán jön, hogy biztos rosszrá van tuningolva. De nem mert széria motorokkal megyünk. A gumi is normál jó minőségű utcai. Akkor elkezd értetlenkedni, hogy az MZ váza csavarodik. Igen csavarodik, rossz a lengéscsillapító, könnyű az eleje. De akkor mégis hogy tudunk ennyire menni? Egyszerű, mi tudjuk kezelni a gépeinket. Semmit nem ér a szuper merev váz, az állítható masszív lengéscsillapító, és a 100LE, ha az ember nem tudja használni.

s7manbs8

Egy eszterga is amennyivel kisebb, annyival kisebb fogásvételt bír valamilyen arányban, ez mennyire lineáris viszony, vagy négyzetes, köbös ?

j3rx6bsjd

Sikerült szert tennem egy kis CNC esztergára és érdekelne,hogy a fórumtagok vagy olvasók között van esetleg valakinek ilyen vagy hasonló gépe?
Sok információra volna szükségem,mert sajnos a gépet lerabolták egy kicsit,valamint a vezérlője is hibás.A gép típusa Emcoturn220 vezérlője EmcotronicTM02.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szeles/Emcoturn220/Emco220%20eszterga.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szeles/Emcoturn220/EmcoturnTM02.jpg

j3rx6bsjd

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szeles/Emcoturn220/EmcoturnTM02.jpg" border=0>

wcsxp0uxa

Sziasztok!
a 13812-re válaszolnék.
Ha nem kapsz eredeti alkatrészt illetve segítséget,s már minden kötél szakad , talán tudnék segíteni.Nekem jó referencia lenne.
infó:http://maxipack.fw.hu

j3rx6bsjd

Köszi a lehetőséget.

kuv5p7226

keri

Erre a válaszra én is kíváncsi lennék.

Szerintem nem az eszterga mérete a meghatározó, hanem a mechanika merevsége, és a hajtómotor nyomatéka.

Ugye a forgácsolási erő, adott anyagleválasztásnál azonos, de ahogy növekszik az átmérő, úgy a forgató nyomaték is növekszik. (ugye: M=r*F) így az átmérőben a motor nyomatéka korlátozza a gépet. Mit lehet tenni? Csökkentem az F erőt, amit az előtolás és fogás csökkentésével tehetek meg, de az előtolást nem mindig lehet nagyon csökkenteni, mert ha nincs folyamatos leválasztás akkor az is rezonanciát vihet be. A fogásmélységnél ugyan ez a helyzet, azt sem lehet korlát nélkül csökkenteni.

Persze lehet trükközni élesebb késsel (ami gyorsabban kopik) vagy merevebb mechanikával, ami később rezonál be.

Na és elérkeztünk a mechanika merevségéhez. Ha F forgácsolási erő elér egy adott határt, akkor a mechanika olyan mértékben kihajlik, hogy "kiakad" az anyagból a kés éle a megváltozott belépési szög miatt (bocsánat a szakiktól, tudom hogy pongyola fogalmazás) és átugrik ahol megint beakad, és máris kész a rezonálás. Ezért sajnos a nyomatékot sem lehet a mechanika merevsége nélkül növelni.

Sajnos a nagyobb átmérőknél, az orsó tengelyétől távolabb hat a forgácsolási erő, ami nagyobb forgatónyomatékot jelent az egész mechanikára, nem csak a motorra, ezért nem lehet túl nagy átmérőt, vagy kemény anyagot esztergálni egy gyenge gépen.

Ha ezt végigolvastad, beláthatod, hogy nem a gép méretőtől vagy teljesítményétől függ. Sőt. Ha kínai módra növelik egy eszterga méretét a hosszabb ágy nem jár nagyobb anyagvastagsággal, így kisebb merevség miatt hajlamosabb lehet a nagyobb eszterga rezonálni.

Én ezért (is) vettem a legrövidebb kínai esztergát, mert ez némileg merevebb lehet. És mivel a hosszúsággal köbösen csökken a merevség, ezért a 300mm helyett 210mm ágyhossz, a kisebb befogás ellenére, használhatóbb lehet.

A motort meg úgy is kicserélem nagyobbra ha kevés :)

keri

És még hozzájön a trükközési lehetőséghez, hogy az előtolás, orsósebesség késprofil variálásával esetleg félre lehet hangolni a rezonanciáról, és akkor mégis lehet esztergálni...ne ez az amihez kell az igazi szakember tapasztalata :)

HJózsi

Esetleg ha egy 20-as kazánlemezből csinálsz neki alapot az is javíthat a dolgon, sőt ezt én is kipróbálom ...

keri

Ez nem is hülyeség, bár ha így folytatjuk a végén építünk egy rendes esztergát :D

000000000

ha már így kívülállóként belepofázok a dolgokba.....szerintem az MZ-s példa nem igazán jó....mondjuk ha egy kiskerekű robogóval kéne motocross pályán menni egy nprmál kerékméretűvel szemben....hiszen az MZ "nagymotor" csak régi...ennyi! Az hogy ki hogy motorozik,az pedig a motoros érdeme,nem a technikáé.

Nekem Optimum D240x500G-m van.És csak 120 kiló és hiába a gépállvány, meg lebetonoztam a tőcsavarokat stb. Nagyon tud rezonálni.sokszor dreháltam százados vagy max. öttizedes fogásokkal.hogy a felületem szép maradjon és a gép ne induljon el mint a mosogép centrifugálás közben.De amire kitalálták - kis műszerész eszterga- arra szerintem világbajnok! "MIndennel mindent meg lehet csinálni,ha belefér" de nem arra találták ki. Ez is ill. minden más pad célgép.Méretétől függően.Benne van a nevében: műszerész eszterga, nehéz műszerészeszterga, hosszeszterga, nehéz eszterga, stb.stb.

és ezután jön amit szajkóztam. A szakember,aki megteheti és ebből él, ebből kell,hogy meg tudjon élni, megfogja venni a nagyobb gépet,hogy tudjon termelni és ne nőljön ki a szakálla egy munkadarab mellett.A hobbysta, meg akkor szakember,ha a kisebb géppel is megcsinálja a "lehetetlent" akár mennyi időbe is telik.....és ez a szép a hobbyban!