Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Lenne egy pár kérdésem a forgatóval kapcsolatban.

Üreges-e a forgató főorsója?
Ha igen, mivel fúrtad ki?

Azért érdekel, mert tervezek egy esztergát csinálni. (Nem mostanában, csak érdeklődöm)
Legalább 500 mm hosszúra gondolok és 40 körüli furattal képzelem.
Egy kicsit amolyan öszvér lenne.
A keresztszán egy kis Z-irányú mozgást is tudna végezni (de lehet, hogy csak szükség esetén meg lehetne magasítani). Kazánlemezből kivágott lapokat lehetne vele „simogatni”. Mondjuk egy átmérő 30-as homlokmaróval.

keri

Eleve csőből nem lehet csinálni?

000000000

Nem kizárt az sem.
Valami speckó vastagfalú, ha létezik.
Azt nem tudom, hogy van-e ilyen.
A lényeg, hogy legyen olyan csapágy aminek a belső átmérője közel legyen a cső kölső átmérőjéhez, hogy maradjon falvastagság is.
Meg, lehessen bele egy szabványos morse csatlakozást is kialakítani.
Ami a rázós lehet, hogy a tokmány csatlakozása is elég erős tudjon lenne. (Elegendő falvastagság)
Éppen meg lehetne oldani, hogy egy karimát a csőre hegeszteni és ott rajta meesztergálni.
Szóval a cső sem kizárt.

keri

Persze hogy létezik.

Pl. a Ferroglóbus katalógusában találtam 54mm átmérőjű 10mm falvastagságú acélcsövet is.

Rabb Ferenc

Gondolom 6 méteres hosszban. Mint a Hofi-paródiában volt: öt és fél meg a hulladék...

000000000

Éppen arra gondoltam, mint Ferenc.
Ha kérek egy félmétert, azt mondják renben, de fizessem ki a "hulladékot" is.

000000000

Nem fúrtam ki a forgató főorsóját.

keri

Bármi más anyaggal ugyan ez a helyzet, nem?

Keresel egy gépműhelyt, ahol van ilyen anyag és kérsz egy darabot, vagy megbízod a gépműhelyest hogy gyártson neked egy ilyen alkatrészt, azt meg oldja meg honnan szedi az anyagot :)

000000000

000000000

Ok.
Majd dolgozom az ügyön.

4um5b65d

Szegelgetek Úr !
Szerintem egy 500 mm-es főorsót ne csőből készíts, mert a nagyobb falvastagságú csövek mind melegen hengereltek és eléggé durván szabálytalan a furatuk. Ez azzal fog járni, hogy az egyébként sem túl stabil gépet be fogja rázni.  
Inkább több munkával, több pénzből fúrasd ki két oldalról. Persze kizárólag bábban és kizárólag hengerelt alapanyagból. 40-es furatú főorsóra egy minimum 160-as tokmány dukál.
Ebből adódóan valami nemesített CrMo ötvözetből csinálnám, hogy biztos lehessek abban nem pattan az ölembe a tokmány forgás közben. Nevezhetjük a főorsót egy biztonsági elemnek is.
Bár nem ismerem a terveidet, csak remélem, hogy ekkora főorsóhoz nem 80-as tokmányt és 300W-os motort gondolsz párosítani.

000000000

Köszi a valóban szakmai tanácsokat.
Nem tudtam ugyan megindokolni, de a csőtől valamiért idegenkedtem.
Úgy gondolod, hogy az ötszáz körüli hossz túlzás lehet?
Nem kizárt, hogy az.
Egy 10 mm vastag lemezből hegesztett tákolmány az elképzelés.
Az is lehet, hogy halva született ötlet az egész.
Ez a többfunkciós dolog pillanatnyilag vonzónak látszik. De lehet, hogy ez az öszvér végül semmire nem lenne jó.
Árul ilyesmit a Sieg is, de ötszáz körül adják.
Az is lehet, hogy ez sem lenne olcsóbb és lehet, hogy jobb sem.
Még csak tanakszom rajta.
Köszi az értékes észrevételekt.

s7manbs8

A furata mennyi lenne , ha a hossza 500mm ? Valamikor én is félretettem egy csövet, ami vagy 300 hosszú meg a furata olyan 20-25mm falvastagsága vagy 5-6mm, de ez is csak gyűlik.

4um5b65d

Mivel nem ismerem a konstrukcióját a tervezett gépednek így nehéz azt mondani, hogy túlzás, de nagy valószínűséggel egy E1N szerkezeténél kisebb gépben gondolkodsz.
Ez akár lehet viszonyítási alap is, a 40-es furat viszont túlmutat egy E1N főorsó kapacitásán.
Jó ha nagy egy főorsó furat, de az áteresztő képességet mindenképp a tokmányod áteresztéséhez érdemes igazítani.
Döntsd el mekkora lesz a tokmányod és annak furatánál nem kell nagyobbnak lennie a főorsó furatnak sem.
Egy TOS SV-nek 40,5 - 41 mm-es a furata és ehhez tartozik kb 750 mm főorsó hossz amiben már benne foglaltatik a tokmány rögzítő csonkja és tartozik hozzá több mint 1,5 tonna gépsúly.
Szóval arányíts.

keri

Én mondjuk ha komolyabb esztergára vágynék vennék valamit használtan.

http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga/e400_1000_eszterga" TARGET=_fnew>500ért már ilyet kapsz, nem egy játékra való multifunkciós gépet.