Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

http://www.granitnet.hu/archive/t_jel.html" TARGET=_fnew>Köszörűkorongok jelölése

s7manbs8

Ezek az esztergák egyre közelítik az én pénztárcám mércéjét, majd csak lesz egyszer 30-ér is ilyen eszterga....

HJózsi

Én is épp az oldalukat böngésztem ... :)
http://granitnet.hu/engine.aspx/jelolesi-rendszer" TARGET=_fnew>Granit jelölési rendszer

A vídiáról ezt írja a Wiki :
"A vídia volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfémötvözet. Főleg különleges igénybevételnek kitett forgácsoló szerszámok (esztergakések, fúrók, húzógyűrűk) anyaga, de használják a mélyfúrásokhoz is. A vídia szó egy szóösszevonás, a német wie diamant (ejtsd: vi diamant) - mint a gyémánt - szavakból."

keri

Vagyis kis fogásokkal és kicsi előtolással lehet csak dolgozni?
Gondolom a gépváz is kb. ennyit bír, azért nincs benne erősebb motor.

keri

Igazad lehet. Én csak a saját tapasztalatomat írtam le.
Egy forrasztott lapkás faipari maró akartam élezni, de a kő (szürke) gyorsabban fogyott mint a vidia. Ettől függetlenül biztosan van olyan kő amivel lehet a vidiát is élezni.

De nem olyan drága az a gyémántos, főleg ha piacon veszed, és tényleg nagyon finom élet lehet köszörülni vele.

keri

Már megrendeltem :)
Viszont 1-2 éven belül el fogom adni, ha lesz helye nagyobb gépnek. Majd gondolok rád az árszabásnál :)

kuv5p7226

Az a korongtól függ. Vidiához karbidos kő kell, egészen pontosan szilícium-karbid szemcsés, ennek a színe sotétszürke illetve zöld szokott lenni. A jelölés első betűje az "C", tehát pl. 60Cxxx, amiből a 60 a szemcseméretet jelöli (nagyobb szám finomabb szemcsézet, a 60-as az egy durvább érték), a C a karbid (a korundos kövek amik gyorsacélhoz valók azok itt "A" jelölésűek), a többi kód utána a kötőanyag erősséget, minőséget, fordulatszámot, egyebeket jelöli.

Amire nagyon szükséged lesz, az egy gyémántos lehúzó, olyan köszörűt/korongot még nem sikerült látnom, ami rezgésmentesen üzemelt volna első bekapcsolásra ha valami új volt rajta, főleg a kő. Rezgő, remegő kővel csak szétvered a szerszámot.

kuv5p7226

Persze, hogy fogyott a kő, mert világosszürkében van sima korundos is, azt pedig eszi a vidia. Valószínű olyanod volt.:-)

Rabb Ferenc

A Rákospalota-Újpest vasútállomás melletti piacon a szőke ukrán csaj árulja 5500-7500Ft közötti áron a gyémánt tárcsákat

kuv5p7226

Gyálon fele ennyi.:-)

s7manbs8

Mennyi idő alatt jön meg kb. :)

keri

Nahát erről van szó a praktikerben a sima kő van ennyiben.

Gyáli piacról ~2500ért hoztak nekem, körfűrész élezéshez való tárcsát, de megnézem azt az ukránt, mert egy fazék korong még hiányzik a készletemből.

keri

Sajnos nincs raktáron nekik, csak 21-én jön a következő szállítmány. Remélem abba beleférek én is.

000000000

Azt is jelenti.
De inkább azt, hogy a keményfém betétes kést kerüld. mert ha megáll, kipattan a szerszám hegye.
Szerintem egy jó táegységet kell hozzá csinálni, amiben nincs ilyen korlátozás.
Nekem nincs ilyen gépem, csak a haveromnak, de nem tudom rábeszélni, mert így ha el is kapja valamijét, nem csinál nagy kárt.

keri

Értem. Elég nekem a gyorsacél.