Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

keri

Ja a tápegységet meggondolom, az jó ötlet.

Köszönöm az információkat!

000000000

Bár nekem is lenne legalább ilyen gépem.
A tápegység, meg szerintem nem lehet gond.
Legalább, nem áll meg fogás közben.

s7manbs8

Akkor már valakik súrolják a gépedet Kínában biztos, hogy ideérjen a tied is. :)

000000000

Miért nem csinálsz egy esztergát?
Könnyebb, mint marógépet.

s7manbs8

Lehetne biztos csinálni is, de rájöttem, hogy nekem az nagyobb falat, mint amivel el tudok birkózni,jobb lenne egy kész rögtön használható, minden funkciójával.

s7manbs8

Pont az a baj, hogy nincs eszközöm, amivel meglehetne csinálni, mert ahhoz egy még nagyobb marógép, vagy eszterga kellene, akkor meg minek is csinálnék.

000000000

Amit a képen látsz, az szerintem "csak" egy 250 körüli csúcstávolságú lehet.
Mekkora a marógéped?

000000000

A Fórumgazda "origami" + ragasztó technológiája esztergához is jó lenne.

Rabb Ferenc

Látom nem akarsz úgy járni, mint egy ismerősöm. Kidőlt a kerítése. Elhatározta, hogy újat épít, rendes beton alappal. De nincs betonkeverője, ezért először azt kellene készíteni. De nem tud, mert nincs hegesztőtrafója, tehát elsőnek azt kellene csinálni.  

Mindez kb öt éve történt. A kerítés pedig azóta is csak dől...

s7manbs8

A marógépem, az semekkora, mivel nincsen, hacsak nem a max MDF-ben turkálóra gondolsz.

000000000

Mert ha, van. Szerintem azzal is lehetne esztergálni egy esztergát.
Kicsit kényelmetlen, de legalább újhullámos.
A Z-tengelyre a főorsó helyére esztergakést tenni.
Persze, ezen az alapon gyalulni is lehetne.
Az esztergáláshoz kell egy forgató is. De nem csiga áttétellel! Meg akkor már kell egy szegnyereg is.

keri

Mert eszterga nélkül azt is nehéz :D

keri

http://public.bay.livefilestore.com/y1pGdgWjw5yPhXD9_WHxek1GwMI3ur5fJsvv9CWfbZzPnIqbZGfrRIgmEii6mIvWjs2KfpFTA3LMqJvR9myKPydgQ/IMG_7433.JPG?psid=1" TARGET=_fnew>Valahogy így gondoltad? :)

Ez két léptető motorral mozgatott, bútorlap-bútorsín keresztasztalra rakott, ferm kézi köszörű, és egy 16-os golyós orsó saját golyós anyáiban egy zsugorcsővel illesztett léptetőmotorral oda vissza forgatott összeállítás.
Több nap alatt, sok sok méréssel folyamatosan korrigálva, 0,02mm excentritással köszörült tengelyvég.

Minden megoldható, de nem biztos hogy megéri.

000000000

Az esztergálás elve a lényeges.
Alapesetben forog a munkadarab és egy egyélű szerszámmal forgácsoljuk.
Azért írom, hogy alapesetben, mert ez a gyakoribb felállás.
De van a horizontál eszterga, ahol a szerszám forog és a munkadarab áll. (ami, már nem is annyira eszterga)
Amit az előzőekben írtam, az is esztergálás. Attól, hogy a megmunkálás nem eszterga gépen történik.
Forgó anyagot egyélű szerszámmal forgácsolunk. (egy barkács esztergán inkább csak azt mondanám, hogy „izgatjuk”, pettingelünk)

000000000

A képet nem látom igazán jól.
De ha köszörű van a dologban, akkor inkább köszörülésről lehetne beszélni, mint esztergálásról.
A palástköszörülés is egyfajta megmunkálás. Akár edzett anyagok nagyon pontos megmunkálása, nagyon finom felület mellett.
A pontosság és a felületi érdesség azért nem választható külön egymástól.
Nagy pontosság, csak finom felülettel képzelhető el.
De azért a tizedesvesszőtől ne nagyon menjünk három helyi értéknél messzebbre. Hacsak, nem valami nagyon különleges megmunkálásról van szó. Persze, ha fantasztikus filmet nézünk, az már más. Mert akkor a hat helyi érték sem sok.