Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy prezentáció az írásodhoz.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.12.04/DSCF2328.jpg" border=0>

000000000

Hú!
EZ NAGYON PROFI!

Mint mindig.

j99i206if

A melóhelyen a mai napig szürke kövön élezik a vidiát az esztergályosok. Igaz ez csak egy tmk műhely. Én itthon amihez csak lehet gyorsacélt használok.

j99i206if

Vettem cserekereket a géphez. Vége a menetvágással kapcsolatos nehézségekenek. Ha ideér első munkák egyike lesz csinálni 2db 2mm-es trapéz orsót a kis maróhoz. Kivágom belőle a nyomorék 1,5 emelkedésűeket a francba. Tiszta elmebaj azokkal dolgozni. Majd beszámolok róla.

Sz.József

""Kivágom belőle a nyomorék 1,5 emelkedésűeket a francba. Tiszta elmebaj azokkal dolgozni.""

Én is azon vagyok ..., http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1286433902&order=reverse&index=2&azonosito=hobbycnc" TARGET=_fnew>Nézz be ide hátha megtudjuk osztani a tapasztalatokat
Szerintem ugyan abban a csónakban evezünk, csak nekem 16x5 golyós van betervezve ...

Sz.József

Az üzenet tomsawyer-nek szólt ...

j99i206if

Holnap áttanulmányozom. Azt már látom hogy tőled vettem a gépsatut[#eljen]. Prímán működik azóta is.

designr

Valaki mintha nemrég keresett volna..EMU-200,EMU-250-hez új alkatrészek..persze ha nem aranyárban adja..http://apromix.hu/gepek/szerszamok/ipari-gepek/E2N-eszterga-alkatreszek-411823.htm" TARGET=_fnew>Itt

keri

Valaki elmagyarázza nekem hogy működnek az eszterga tokmányok?
Hogy vannak feltéve az esztergáta?

Ha veszek egy kínai esztergát arra lazán tehetek egy nagyobb tokmányt, mondjuk 4 pofásat?

Csak mert egy tokmánynál sincs leírva milyen gépre, vagy milyen csatlakozásra való.

KoLa

Az esztergagépre felszerelhetsz bármiféle tokmányt ami még elfordul az ágyazat fölött!
A lényeg hogy kell egy közbenső tárcsa ami felszerelhető a főorsó végén lévő kúpra ! ha ezt felszerelted (bajonettzáras, hollanderes, menetes)
akkor meg tudod esztergálni azt a permes részt ami központosítja a tokmányodat a tárcsán! húzósra kell illeszteni!bekarcolod a felfogató csavarok osztókörét! és osztod 120fokban 3db csavarnak
Utána leveszed és kifúrod  a csavarok helyét és már egyenesben is vagy !csak fel kell szerelni!
Utána jön a tokmánypofa szabályozás...

000000000

„Valaki elmagyarázza nekem hogy működnek az eszterga tokmányok? „

Egy síkmenet mozgat 2,3, vagy négy pofát.
De szerintem, szétszedsz egyet és már látod is.

”Ha veszek egy kínai esztergát arra lazán tehetek egy nagyobb tokmányt, mondjuk 4 pofásat? „

Ez már érdekesebb dolog.
Ne erőltesd a négypofást. Csak akkor használd, ha okvetlen szükséges.
Négyszöget, vagy négyel maradék nélkül osztható sokszöget akarsz vele megfogni.
Egyébként, kerülendő.

A lényegesebb a hátlap kérdése.
Ezt, mindig a főorsóhoz igazítva kell kialakítani.
Ipari gépeken van pár szabványnak is tekinthető megoldás.
Alapjában véve a főorsó tokmány felőli végéből kell kiindulni.
Egy tárcsát kell kialakítani és azt felfogva a helyére érdemes a használandó tokmányhoz hozzáigazítani.

keri

Köszönöm a magyarázatot!
A szabályozásnál még nem tartok, ha eljön az ideje akkor kérdezek.

Bár alapvetően ha egy fogásból meg lehet csinálni a munkadarabot, akkor nem mindegy mennyire pontos a befogás?

keri

Neked is köszönöm!
Alapvetően erről van szó, kockát és excentert akarok esztergálni, ahhoz kell majd.
3 pofást adnak a géphez, az kielégíti az ilyen irányú igényeimet.

hónap végére ígérték a gépet, addig pedig utána járok mit, hol, mennyiért érdemes, és hogyan.

Első nekifutásra szegnyeregre tokmányt, központfúrót, 4 pofás tokmányt, alap késkészletet kell vennem majd, bár lehet, hogy a késkészletet letudom pár gyorsacél hasábbal.

000000000

A négypofás tokmány excenterek gyártásához nem igazán szerencsés.
Kivéve, ha a kívánt excentricitás a tokmány menetének emelkedése egész számú többszöröse.
Ez így egy kicsit zavaros.
Úgy tudunk excentert esztergálni, hogy hárompofás tokmánynál az egyik pofát egy (vagy több körrel) körrel később rakjuk be, mint a többit.
De nem biztos, hogy ez az emelkedés lesz éppen jó az excenteredhez.
Négypofással, meg szinte lehetetlen megoldani, mert nem tud egy szabályos kör keresztmetszetet megfogni.
Amire gondolsz és négypofás, az a síktárcsa. Minden pofa külön mozgatható.
Minden ilyen jellegű befogónál gondoskodni kell a befogatott tömeg kiegyensúlyozásáról.
Meg ugye a választható fordulatszám is nagyon behatárolt.
De az majd menetközben úgyis kialakul.

Sanyi Bá

Esetleg meglehet tudni milyen eszterga gép, mert én is most akarok venni egy kis gépet, amit
már ki is néztem a UNI-MAX-nál,ha valaki tud róla mondani valamit:CQ9318MINI.Előre is köszönöm.