Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Nem tudtam hogy kerületi sebesség , bocsi!
Csak most kezdek ismerkedni a lapkás szerszámokkal!
Laslie jóvoltából már van némi bevált készletem külső megmunkálásra, ehhez a fúróhoz csak egyféle lapkát adtak, tipust majd jövőre megmondom !
BUÉK !!!

s7manbs8

Pár napja olvastam valami borhamisítási ügyről valamelyik céggel kapcsolatban, most nézem itt a bort a pohárba nem tudom merjek inni belőle még ? [#circling][#circling][#circling][#circling]

s7manbs8

Én má pörgök, de nem a kerületi sebességtől. [#pias][#pias][#pias]

KoLa

Ha pálinkára iszod akkor midegy !
BUÉK !!!

Csuhás

BUÉK miden fórumlakónak! Köszönöm a itt kapott rengeteg ötletet. Engedelmetekkel megmutatom a karácsonyi ajándékom: http://static.fotoalbum.hu/picturezoom/2010/12-31/csuhas/IMGP8553_181148.JPG" border=0>

KoLa

Jó kis gép ! csak már kiszorulsz vele a műhelyből!
BUÉK !!!

4um5b65d

Ezeknél a lapkás telibe fúrós szerszámoknál is lehet ugyanazon vágási sebességekkel számolni, mint ha egy akármilyen lapkával dolgoznánk.
Ami nehézséget jelent, az a forgács eltávozás.
Eccóval mégsem lehet ugyanazon vágási adatokat figyelembe venni egy hagyományos LalaCNC gépen.
Az ilyen szerszámokhoz tervezett cnc-nél rendelkezésre áll egy nagynyomású, több 10 báros hűtőfolyadék rendszer ami kisöpri a forgácsot a furatból.
Egy 900-1000 körüli fordulatot viszont még így reálisnak gondolnék.

KoLa

'Eccóval' majd jó lesz ez, csak lépésenként haladok előre, egyelőre mondjuk azt, hogy a hűtéshez állítottam be a paramétereket!
BUÉK !!!

000000000

Megpróbáltam én is felhívni a figyelmet, hogy a forgáccsal nem tud mit kezdeni a fúró. De páran csak számolgattak és úgy szórták a hülyeséget, mintha szilveszter lenne és bent lenne pár üveg pezsgő.
Ja igen.
Ők voltak a szakértők.

B.U.É.K.

jkrz3gwi

Szerintetek ezzel (http://www.naxgepker.hu/koszorugepek/dsm250.html) lehet gyorsacélkést és vidiát köszörűlni? Esetleg, ha valakinek ilyen van elmondaná a tapasztalatait? Vagy szerintetek milyen köszörűt vegyek, amivel gyorsacélt és vidiát is tudok köszörűlni?

keri

Biztos nem tőlem várod a választ, de gyorsacélt bármivel tudsz köszörülni, vidiát csak gyémánttal lehet, korrundos kővel biztosan nem.

A suliban mi jóval gagyibb gépen köszörültük a szerszámokat, szóval lehet, azonban szerszám élezésre a határ a csillagos ég, ahol precíziós orsón pörög a gyémánttárcsa és nóniusz skálás minden irányba elmozdítható szerszámbefogóval tolod neki a szerszámot tökéletesen pontos élszögeket köszörülve.

http://www.uni-max.hu/szerszamelezo-grave/d/" TARGET=_fnew>Mint pl. ez

Szóval csak a pénzeden múlik.
Fúrókat én amúgy kéziflexen szoktam élezni, tehát nem feltétlenül kell beruházni egyből drága köszörűbe.

keri

De nem is okoskodni akartam, hanem kérdezni.

http://www.uni-max.hu/femeszterga-cq9318-mini/d/" TARGET=_fnew>Erről mi a vélemény?

Igen, tudom. Kici, occo, Kinai. De kis mérete és szolgáltatásai nekem pont megfelelne. Ami kicsit problémás, hogy mindössze 250W !!!DC állandó mágneses!!! motorja van.

Nincsenek nagy termelékenységi igényeim, de azért acél tengelyvéget és menetet jó volna esztergálni vele.

Meg mekkora kés kell ehhez? (letölthető doksi nem írja)

Az MK3-as tokmány és a 20mm-es orsófurat azt jelenti, hogy a 16mm-es tengelyt át tudom fűzni az orsón?

Meg kéne nekem asszimetrikus 4pofás MK3-as tokmány hozzá, de lehet hogy síktárcsa kell nekem, a lényeg, hogy tudjak hasábot is esztergálni, meg excentrikus dolgokat.
Ilyet hol lehetne olcsón ~10ezerért kapni?

000000000

Nem a 250W lesz a kevés.
Hanem, korlátozva van a leadott nyomaték.

Rabb Ferenc

Bár én sem vagy esztergányos, de úgy érzem, egy kicsit túllősz a célon. Ötven évvel ezelőtt (középiskola) is lehetett a szürke kövön vídia kést köszörülni. A többit pedig a piros színűn.  
Szerintem még ma sem kell mindenhová gyémánt tárcsa, de azért jó ha van. Szépen ki lehet igazítani vele a köszörült durva felületet tükörfényesre.

Én inkább a 250mm-es kőátmérőt tartom soknak "otthonra" Persze ez meg attól függ, ki mire és mennyit akarja használni

De majdcsak megszólal még egy-két hozzáértő is...

000000000

Hozzáértő én sem vagyok, de régen tényleg köszörültünk keményfémet „szürke kövön”.
A mostani”szürke kövek” színe, már mást jelenthet. Ennek utána kellene nézni.
A 250 –es átmérő azért nem teljesen túlzás.
Meg lehet ugyan oldani kisebbel is, de a korong jobban kopik, mint az, amit köszörülni akarunk.
Mert a korong rendszerint egy kalickás motor tengelyén van és nem mindegy, hogy milyen gyorsan pörög.
(Majd Tibor kiszámítja a kerületi sebességet.)