Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Kicsit leharcolt ipari gyémánt darab.

hostya

Hol lehet ilyen 'ócó kínai' kő lehúzó  "gyémántot" venni?
Nekem most nagyon kéne egy, a készülő szerszám köszörűmhöz.

Evodiron

Igen, kicsit topma volt ez a darab, de ezen jól látszott a szerkezet. A többiben kisebbnek tűnik a gyémánt, de hegyesebb is. Azért ez is jó lesz követ szabályozni, ugye? :)
Ezt amúgy kell hűteni kő lehúzás közben?

4um5b65d

Nem kell hűtened.
Amúgy ami a felszínen látszik az csalóka is lehet.
Nem tudhatod, hogy a foglalatban még mekkora darab van.
Ha lekopik az él akkor ki kell szedni a foglalatból, átfordítani és visszaültetni, például lágy vörösrézzel.

Motoros

Ha csak úgy kézből akarod a követ ezzel szabályozni akkor az nem egy egyszerű feladat.Ugyanis ha üt a kö akkor a kezeddel mint egy kvázi rugalmas szerkezettel csak a felszint fogod követni...tehát a kő szabálytalan fazonja marad és csak az átmérője csökken.Nem beszélve arról hogy a hegyes gyémánttal még amolyan menetet is vágsz a felszinre.  
Kell tehát egy merev befogó szerkezet amivel a kívánt pálya mentén szépen egyenletesen tudod mozgatni a gyémántodat úgy hogy lehetőleg 1-2 századonként fogást is tudj venni. Profi módon így tudod a követ megvágni. Azt azért nem állítom hogy rutinos versenyzők ezzel is képesek eredményre, de kézi vágáshoz álltalában nem ezt a fajtát használják hanem a sokszemcsést. Ez úgy néz ki mint az a szörnyűséges betonos kőlehúzó csak itt apró gyémántszemcsék vannak műgyantába vagy hasonlóba ágyazva.

Evodiron

Amennyit nálam kopni fog a lehúzó.... :D
Valószínűleg nem sok minden van már a felszín alatt, gondolom nem pazarolnak a kínaiak. :)

Evodiron

Nem kézből akartam, hanem majd valami kis csúszópályát csinálok neki. Előtte majd még köszörűt is kell szereznem, mert még nincs. :D

4um5b65d

Gyerekek, ne b@sszunk már ki a kőszabályzó felebarátainkkal...[#csodalk]
Elméletileg kell, hogy legyen a foglalaton egy olyan rész ahol teljesen körkörös az anyag, azaz nincs rajta lapolás és egyéb akadály.
Fogjuk a gyémántot és letesszük a tárgyasztalra, majd úgy szabályozzuk le a követ, hogy görgetjük a foglalatot az asztalon.
De tehetünk egy nagyobb tárcsát is a szerszám szárára ami a tárgyasztal mellső élén vezeti a szerszámot, azaz nem engedi mélyebbre menni a gyémántot. De ha csak simán eszterga kés élezésre használjuk a korongot akkor tökéletesen elég a görgetés is , mindenféle kacifánt nélkül.

4um5b65d

Ja persze a foglalatra kell egy nyelet csinálni.
Vékonyabb legyen a szára mint a gyémánt foglalat feje és legyen a végén egy fanyél, aztán már jó is lesz.

Miki2

Én belefutottam már üvegdarabkákat tartalmazó
"ócó" kínai kőlehúzóba is.
Nem is veszek többet ismeretlen helyről "ócó, nem jó" szerszámot.

Evodiron

Remélem ez nem olyan. :)

[#felkialtas] Hostya jelezte, hogy neki kellene ilyen lehúzó, ezért rendelek a kínai barátainktól még. Ha esetleg másnak is kellene, akkor jelezzen nekem itt, vagy e-mailben, pár nap múlva rendelek. Ára várhatóan 1500Ft/db (+ a posta, vagy átvétel a legközelebbi talin), de ha a vámosok ráteszik a kezüket, akkor 1800-1900Ft lesz kb.. Érkezés kb. 2 hét múlva.  
Ez lenne a termék: http://cgi.ebay.com/Diamond-Dresser-for-Grinding-Wheel-Lathe_W0QQitemZ110627287728QQcategoryZ10363QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m263QQ_trkparmsZalgo%3DSIC%26its%3DI%252BC%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%26otn%3D10%26pmod%3D110614535032%26ps%3D63%26clkid%3D6014230977275948638" TARGET=_fnew>link
Mérete: 50mm hosszú, 11mm-es átmérő.

svejk

Pesten a Kőbánya Bazárban árulnak az Ukránok(Oroszok?) is ilyet.  
Szerintem én nem sokat adtam érte, de már elfelejtettem mennyi is volt az annyi :(

svejk

De jobban jártok ha vesztek CBN késket 6-700 ft-ért és amikor kicsorbul(mert úgy is ki fog :( ) azt használjátok kőlehúzónak :)

s7manbs8

Én simán leszabályoztam követ ilyesmivel kézből, pedig elég amatőr vagyok ehhez. Volt egy kis karimája azt támasztottam a köszörű tartón valahogy a kővel párhuzamosan és a dőléssel vittem közelebb, kitámasztva ahhoz.