Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én már leírtam hogy mi van akkor ha előfúrsz egy kisebb fúróval!
Most leírom hogy mi van ha telibe fúrsz egy nagyobb fúróval , a forgács a teljes élhosszon egyben van , vagyis a nagyobb átmérőn lévő anyagrészek egyben vannak a kisebb átmérőről levágott részekkel ezért létrejön a levágott részben az a csavarodás a forgácsban ami elősegíti a távozását!
Ha előfúrsz akkor sem tudod hamarább kifúrni, nem lehet gyorsabban fúrni mert leégeted a fúrót
Ha pedig egyszer elő fúrsz és mégy egyszer felfúrsz az már dupla idő!
A határ nálam az 50-s fúró mert nincs nagyobb:)))
A technológia 50mm alatt egyszer fúrsz és utána esztergálsz.
Minden forgácsolás - vágás!
A konyhakés az jó példa! mert a vágás az élen történik azon a néhány század mm-n és aztán hogy mi történik az már attól függ hogy milyen szerszámon van ez az él!
Ha a konyhakésen akkor csak elválasztjuk egymástól az anyagot!
Ha egy forgó szerszámon ( ujjmaró) akkor is ez történik csak megszakad a vágás fordulatonként!
Viszont ha egy konyhakést befogsz egy esztergába és megerősíted oldalirányban egy tartószerkezettel(késszár)valamint leleményesen visszafordítod a levágott anyagot egy íves forgácstörővel akkor meg esztergálsz!Na jó ez rossz példa , de gondolj csak egy köszörült rapid késre, éles mint a borotva , aluhoz vagy műanyaghoz pl, még fenőkővel szoktam élezni köszörülés után!
Ha életlen a késed élcsúcs rakódik fel az anyagból és azzal vágod az anyagot! mintha a lemezolló alá két lemezt dugnál egyszerre , az alsót a felső vágja és viszont...

PSoft

"A szakirodalomban leginkább a forgácsolási sebesség és a főforgácsoló erő kifejezés a legelterjedtebb. A vágósebesség is helyes, de ebből még nem következik, hogy a forgácsolást vágásnak nevezzük. A kenyeret szoktuk vágni, szelni. Ezek csak a magyar nyelv szójátékai, olyasmi, ez mint a beton talpfa, stb. Az eszterga szerszámot is nevezik késnek, de nézzél már megy egy konyhakést, meg egy esztergakést...., egészen más, hiába kés-kés."

Ugyan már...
Hogy jön ide a kenyérvágás,meg a betontalpfa?

Már láttam esztergályost,amint teflonból "gyártott" két merev csőszakasz közé harmonikát.
Ha hiszed,ha nem,olyan késsel vágott kívül-belül,ami úgy nézett ki mint egy közönséges "konyhakés".
És mivel a teflon már akkor is kurva drága volt,így hulladék(forgács)mentesen gyártotta a harmonikákat pusztán csak vágással.

De ugyanígy gyártotta a csőkarimákra a teflontömítéseket is.

KoLa

Nem azt mondom hogy állandóan fúrok 40-el
Az elmúlt 30 évben csak forgócsúcsban kellett csapágyat cserélni a főorsóban nem, csak az ember olyan gyenge és leleményes hogy ilyesmiket kell alkalmaznia! ez egy áttétel amit bír a főorsó is, és a szegnyereg is, és én is, de messze nincs megterhelve vele a gép(E400) csak az ember!

KoLa

Úgy van! jó hogy mondod! én a gumirugókat szoktam így levágni présszerszámokhoz, van egy késpenge rácsípve egy késszárra és ezzel vágom méretre!

000000000

„Közben azért az is eszembe jutott, mit szól ilyenkor mindehhez az axiális terheléshez a gép főorsócsapágyazása?”

Gratulálok Tibor!
Most, bizony még önmagad is alulmúltad?

Szerinted, „mit szól” hozzá?
Ugyan azt, mint az autó kerékcsapágyai kanyarodáskor.
De hát, tudod, azok fel vannak készítve ezekre a terhelésekre, mint az eszterga csapágyazása a tengely irányú terhelésre.
Tudod Tibor, azokat a gépeket mérnökök tervezték és nem Te.
Ugye, érted?
Meg sem merem kérdezni, hogy láttál Te már esztergát?

000000000

Mivel nem gépi egyenletes az előtolásod átlag teljesítményt lehet csak számolni.
A végeredmények:
A telibe fúrás teljesítménye: 4 kW
Előtoló erő: minimum 10 kN
Szegnyereg kézikerék nyomaték igény: minimum 20 Nm  
Megjegyzések:
A hagyományos orsó-anya kapcsolat miatt 40% az előtolás hatásfokkal számoltam, de az egész számoláshoz azért van ott a minimum jelző,
mert 38 mm-es mérettartományban végig ideális forgácsolási viszonyokkal számoltam jóindulatúan. Természetesen ez messze nincs így (simán 1.5...2 -es szorzó tényező is lehetséges a gyakorlatban), hiszen a furat középpont közelében "borzalmas" rossz viszonyok mellett folyik a forgácsolás, az egész téma felvetésnek ez volt a lényege.
A fentiek alapján az is látszik, miért kellett pajszerolni a szegnyereg kézikereket, 20 kp erővel tekergetni egy fogantyút bizony egy műszak alatt nagyon fárasztó, de inkább lehetetlen lett volna.
Ezért jó picit számolgatani, szerintem totál megyőzőek és tanulságosak a kapott eredmények.

ebalint

http://www.rist.hu/_data/modell_images/1910020.jpg" border=0>

.

000000000

A kereszt él problémája minden csigafúrónál megvan.
Úgy lehet részben kikerülni, hogy „kiköszörülik” a keresztélet.
Ha előfúrunk egy átmérő 20-as fúróval, annak is lesz kereszt éle.
Ha egy huszassal előfúrt furatot bővítünk negyvenre, ott 20 mm lesz a fogásmélység.
Viszont, ha telibe fúrjuk a negyvenet, akkor meg negyven lesz a fogásmélység.

Hogy mit jelent „kiköszörülni” a kereszt élet, azt már nem is írom.
Lenne olyan, aki úgysem értené.

000000000

Hagyjuk már ezt az ostoba nyelvészkedést.
Világos és egyértelmű a gépgyártástechnológiának az a felosztása, miszerint létezik két nagy csoport:
1. forgácsolási technológiák: pl. esztergálás, marás, fúrás, fűrészelés,...
2. képlékeny alakító technológiák, ezen belül is hidegen vagy melegen alakítók.
Példák vegyesen: vágás, kivágás, nyújtás, csavarás, hajlítás, mélyhúzás, süllyesztékes kovácsolás, ...
Az meg nevetséges érv, hogy ha egy konyhakést befogsz a szerszámtartóba, akkor vágni is tud az eszterga gép.:)
Ha meg már minden áron valaki a forgácsolás kifejezést nem akaraja használni az esztergán zömében zajló folyamatokra, akkor a vágás helyett sokkal jobban szemléletesebben leíró magyar szavak a hámozás, faragás, vésés, ....

000000000

Moderálva

az egyik modi

35kpazcgr

(Reméltem, hogy ezt az ostoba, nagyképű alakot nem kell már olvasni. Sajnos, csak reméltem....)

000000000

Szevasz szépikonozó!:) #13103
Fájnak a tényszámok Neked is borzalmasan, ha mindössze ilyen stílusú válasz beírásod van folyamatosan. Téged és elvbarátaidat minősít.
Cáfoljál ellen számítással, ellenérvekkel, csak ez egy fokkal nehezebb dolog, mint fröcsögnöd!

Evodiron

Tibor! Robika példájában nem 500mm átmérő szerepel, hanem 1m hossz és 500mm mély furat. Azt mondjuk nem írta, hogy milyen átmérűjű az anyag és mekkora lyukat kell fúrni. Lehet 2mm-es átmérőjű lyuk kellett nekik fél méter hosszban. [#hehe]
Más egyébhez nem tudok hozzászólni, ami itt megy most...

000000000

Robika37 példája egy más világ..., láthatod, a konkrét tényekre, számokra is egyesek hogyan, milyen stílusban reagálnak már egy 38-as fúrásra is.(: