Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

e7c897sd8

Urak! Tiszteljük egymás véleményét! Kanyarodjunk vissza a 40 mm átmérőjű fúráshoz.  

Ez a 3 kérdés van előttünk:

"1. Mekkora a főforgácsoló teljesítményed?
2. a fúrószerszám melyik pontján van optimális  vágósebesség ilyenkor?
3. hogy alakul az éltartam? "

+1 Milyen előnyei vannak a "telibe" fúrásnak esztergán.

HJózsi

Szia LoneWolf!
Na, így jártam..., kimerítő választ akartam írni, ezért halogattam ... szóval bocs a késlekedésért!
Ami még ide tartozhat ( a többi megy e-mailben ), az az, hogy ezek a kisebb kategóriás esztergák sem egyformák méretben ( mégha a képeken nagyon hasonlóak is )és ez is számíthat a kiválasztásnál. Esetedben konkrétan a 250x700 vagy 280x700 méret közötti különbségre gondolok.
A 250 x 700 -asnak 135mm az ágy szélessége és kb 140kg,
A 280 x 700 -asnak 180mm az ágy szélessége és kb 190 kg.
A kék-fehérek esetén, amellett, hogy vario kivitelűek, kereszt előtolás is van rajtuk!...
A szakmabeliekkel egyet kell érteni, hogy minél nagyobb tömegű egy gép annál merevebb, ami főleg leszúrásnál érdekes, de természetesen egyéb forgácsolásnál is behatárolja a leválasztható forgács méretet... Nem véletlen, hogy egy ipari használatra tervezett műszerész eszterga E1N, E2N, E3N ... is valahol 600kg-nál kezdődik...
Arra a feladatra amit írtál persze bőven megfelel akár a 250-es akár a 280-as méretű "asztali" PRC esztergák. (Peoples Republic of China ...) A paramétereket, viszont minden modellnél alaposan át kell nézni, hogy azért az árért mit is adnak! ... A többiről megy mail ... talán érdeklődő is van a kis TOS-ra...

HJózsi

A 250 ill. 280 az elforduló átmérőt jelzi az ágy felett mm-ben.

4um5b65d

Másfél napig nem nézek be a fórumra és megint lemaradok egy rakás dologról.

Meg voltam róla győződve, hogy 40-es fúróval telibe fúrni korrekt dolog. Ezek szerint nem.
De hogy az esztergálási művelet nem minősül vágásnak ez már egyenesen őrület.
Kezdhetem az alapoknál megint.... :(

Őőőőő, mi is volt az első órák tananyaga ?
Meg van !!!!
A vágási sebesség....

Akkor most hogy is van ez... ??

s7manbs8

Na most kivágtad a rezet ! :)

Robika37

Kedves Tibor !
Köszönöm a válaszodat.
Azt elárultad hogyan nem készítenéd.
Ha figyelembe vennéd azt, hogy 1984-et írtunk akkor és (bár nem vagyok benne teljesen biztos) nem biztos hogy rendelkezésre állt az a falvastagság.  Az az anyagminőség külföldről csak a KGST irányából érkezhetett volna ....
Nem kötözködésképpen (de komolyan) kíváncsi vagyok hogyan kezdenél neki a feladat megoldásának....
Tudom messze járunk az alapkérdéstől meg nem is hobby kategóriás a feladat, de a gondolatok és a logikai felépítése a megoldásnak érdekelne.
Tisztelettel: Robika

000000000

Majd visszatérünk erre is, eleve nem egytértelmű, milyen anyagról van szó, totál tömör volt, vagy üreges, stb...
Látod, még 40 mm-es furatról is vita tud lenni, nemhogy 500mm-esről.:) Először ahogyan Kozmaj is javasolta, ezt kellene lezárni.

Teaway

Már a 40-es fúrónál elakadtam.
Nálam nincs is ilyen, 13-as a legnagyobb. Utána furatkés :)

000000000

Sok a rizsa nem ártana egy kis produktum is!!!

KoLa

Hú! tényleg! micsoda fúrás ment itt ma a negyvenes fúróval:) vissza kell olvasnom előbb[#wave]

4um5b65d

Elrettentő példa egy "esztergályos" tollából.
Érdemes megfigyelni a fazon munkáját ahogy a gyártás során elveszett a részletekben.
Ez 4 "egyforma" darab. (2 nézetben)

http://kepfeltoltes.hu/101220/000_2039_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/101220/000_2040_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Egy ok, amiért nincsen otthon minden méretben csigafúró.

http://www.gepesszerszam.hu/termek/73/329/5/5" TARGET=_fnew>Sok tízezer ok

No meg, egy átmérő 40 -es fúrót már egy "fekete és kiss" már nem annyira tekerget.

4um5b65d

Ejjjj, hát vakok vagytok fórumlakók ???
40-es fúró....

KoLa

Ha mindíg betertanánk a szabályokat csak döcögnénk előre!
Most 'vissza papucsoztam' a hóba a műhelybe, hogy lefotózzam ezt a fúrót!egyszer már próbáltam, de nem az én késtartómba való mert az a 3tonna simán elfordította a késtartót és csak a lélekjelenlét mentette meg a töréstől,( ezek már új lapkák benne )
Az a mérnök aki ezt tervezte biztosan jól kiszámolta a forgácsolási paramétereket! ez egy 36-s fúró mekkora fordulat és előtolás kell neki C45-be?
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Profilk%e9sek/Telibef%far%f3.jpg" border=0>

KoLa

Na ez egy igazi rosszesztergályos[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#taps]