Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Úgy emlékszem két orsó van, azt a 12 Nm-es léptetőmotort is fenntartásokkal kell kezelni.
Meg ugye a számítás is elméleti, nem számol veszteségekkel.

000000000

Kicsi is, ő is félti a golyóit.:)
Mellesleg kicsit durva és inkorrekt dolog ~40-es fúróval telibe fúrkálni fémet.

KoLa

Igen, ezt azért tapasztaltam én is mikor ütközésem volt, hogy itt nem semmi erők vannak!
Előkotortam ezt a képet egy évvel ezelőttről  
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Audi+12Nm.jpg" border=0>

Evodiron

Eddig én rosszul számoltam ezt az erőt, és 10-ed annyi értéket kaptam. (nyomaték/orsó sugár... nem is értem honnan szedtem ezt :) ) Köszi a képleteket. :)
Közben eszembe jutott, hogy az egyik oldalon voltak képletek: http://vili.pmmf.hu/jegyzet/diplom/1998/boncz/14.html
Nah itt van még pár tényező, ezeket figyelembe véve kb. 80%-ra esett a max elérhető erő.

000000000

Jól számoltad Te, csak az nem axiális erő, hanem a nyomatékból adódó kerületi erő.

Evodiron

Tibor! Azt ki tudnád számolni, hogy a múltkori KoLa videón látott átmérőzéshez mekkora előtoló erő szükséges? (Fogásmélység: 3mm (ez most átmérőben van?), az előtolás 0.2mm, főorsó fordulat 500 1/min ha jól láttam a videón, anyag lehetne mondjuk C45 acél, és az átmérő 100mm :) )
Ha esetleg képletet is tudnál írni, annak külön örülnék. :) Köszi!

KoLa

Tibor! barátom! én nem szoktam elektronikai dolgokban okoskodni!
Én csak tapasztalataimból merítek!
Ha előfúrsz egy 40-s fúrónak, ellőtted azt a lehetőséget hogy beállítsd a furat átmérőjét, tizedes pontossággal, a kopott élszalaggal beszorulsz egy előfúratba! míg ugyanezzel a fúróval telibe pontosan be lehet köszörülni azt az eltolást az élek hosszában ami nekünk kell , de ezt, a keresztél vezeti, ha a keresztél a levegőt szántja, nem tudunk mit tenni!
Majdnem dupla idő előfúrni és aztán még egy nagyobb fúróval felfúrni egy furatot, de ez már a remegés veszélyét is rejti magában , ám ha telibe fúrsz nagyon stabil a forgácsolás! és uralod az átmérőt, köszörüléssel , az előtolás erejét csökkentheted a keresztél köszörülésével!
Hogy ezt hogyan oldod meg elektronikailag ahhoz én nem értek!

Evodiron

Tényleg! :) Az a motor nyomaték méréshez még jól fog jönni.

KoLa

Úgy látom! nem vallasz szégyent Te sem ha számolni kell, az eredmény ua. mint Tibornál [#eljen]

Robika37

B verzió váltólapkás telibefúró pl. átm. 60 ha beremeg és kitörik a lapka belesül a furatba 'oszt kuka az egész. No, de mind1......

KoLa

Nekem is volt egy ilyen próbám lapkás fúróval átm 36 ha jól emlékezem, egyszer csak besokalt mert nagy volt az előtolás amit adtam neki egy picit! a Mach3 nem tudja kezelni a fordulatonkénti előtolást! így ha esik a főorsó fordulata akkor százalékosan annyival nő a fordulatonkénti előtolás ... és kész beáll az egész...[#wave]

000000000

Szóljál csak az elektronikában is, ha értesz hozzá.:)
Sajnálom, én is csak ahhoz szólok hozzá, amiről tudok is biztosan valamit, véletlenül a forgácsolás ilyen téma.
Gondold már végig, hogy ekkor telibe fúráskor:
1. Mekkora a főforgácsoló teljesítményed?
2. a fúrószerszám melyik pontján van optimális vágósebesség ilyenkor?
3. hogy alakul az éltartam?
Mellesleg nem azt írtam hogy nem lehet így fúrni, de hogy acélba széria munkánál neccesen fog a fúród 8 órát (de még sokkal kevesebbet is) kibírni, az tuti.

000000000

A forgácsolás teljesítménye az adott példádnál: 4.568 kW.
Főforgácsoló erő: 1800 N
Előtoló erő tapasztalati képlet alapján a főforgácsoló erő 30-35 %-a, tehát 1800*.325=585 N

KoLa

Lehet hogy nem egy 'malomba őrölünk' mert, én most nem a cnc esztergagépek furat készítési lehetőségeit vettem figyelembe hanem, a saját összeeszkábált csúcsesztergám képességeit, amit cnc vezérléssel láttam el az elmúlt néhány év alatt[#bohoc]
Ha egy ilyen telibe fúrást végzek, a 4 órát bírja köszörülés nélkül egyfolytában!De van amikor egész nap jó!

Robika37

Ne bántsátok már egymást !!
Mert ugye a sorok közé sok mindent lehet olvasni....aztán meg megy a veszekedés.
Inkább arról kellene szerintem elmélkedni, hogy milyen egyszerű és olcsó nyomatékhatárolást lehetne készíteni az olyan léptetős rendszerekhez ahol nincs áramkorlátja a vezérlőnek.
Üdv: Robika