Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Evodorin!Ez átmérőben van!a fogásmélység ennek a fele[#wave]

000000000

Oké, fúrjál ahogy akarsz.
Én csak pár (3 darab, de még lenne sokkal több is) fontos objektív forgácsolási szempontot próbáltam gondolkozásra felvetni.
Azt meg már rég megtanulhattuk itt ezen a Fórumon, attól mert valami működik a műszaki életben látszólag, még messze lehet az optimumtól.

KoLa

Sajnos áramkorlát az kell! szerintem ha nem akarunk áramszünetet!

Evodiron

000000000

A valamire való léptető motor hajtások eleve áramgenerátorosak, így áram oldalról nem tudsz sokat tenni nyomaték határolás szempontjából.

Evodiron

Értem. Ez mindig kérdés számomra, hogy akkor mekkora is az a fogás... :)

MoparMan

értjük mi ez Tibor, de van élet az optimumon innen és túl is...

MoparMan

nem is, hagyjátok figyelmen kívül az előző beírásomat, nem akarok vitát gerjeszteni megint...

000000000

Mellesleg az ilyen "bukuli" 10++ Nm-es motorok igen lomha jószágok, elveszítik azok a nyomatékukat pár 100 rpm-nél maguktól is.:)

KoLa

Na! Tibor!A műszaki számításaid kiválóak!
De tudod a lopakodót is lelőtte egy magyar, szerbiában, a háború idején !Mert az elavult orosz radar látta ![#nevetes1]
Én értem és tisztelem a Te elméleti tudásodat és sohasem lennék képes állandóan számolni ha, van valami!én kapásból túlméretezek és majd lesz ami lesz, sok a változó, vagy úgy is fogalmazhatunk hogy a rendszer 'lengése'
De a forgácsolásban fel lehet állítani értékeket, mivel a technológia képes egyforma lapkákat előállítani és közel azonos anyagminőséget , amelyek kiszámíthatóvá teszik a forgácsolást a 'mérnök szemével' nézve is![#wave]

000000000

Akkor remélem Te is messze elkerülöd az optimális weblapszerkesztést, működik az bárhogyan is.:) Talán abban nincs vita köztünk, ha valami optimális, az nem hátrány, főleg ha még ettől olcsóbb is az egész megoldás.
De el ne kezdjük a vitát, késő is van, meg kár is lenne érte. Mindenki azt csinál amit akar, a műszaki élet ettől szép.:) Valahogy minden működik, csak rá kell fogni. Ettől még sajnos csak van optimum is a világon.

KoLa

Tibor! az én esztergagépemen hátrány lenne ha túl gyors, mivel nem vagyok cnc esztergályos ! csak egy 'rossz esztergályos'!
Egy esztergagépen nincsenek nagy előtolások ha precíz munkát akarunk, viszont lenyűgöző a kottyanásmentessége és a pontossága, de ez szerszámfüggő, mert ha nyom a kés, az a cnc esztergán is kihajlik...

000000000

Azon még Te sem tudsz változtani 50 éves gyakorlattal sem majd, hogy a kerületi sebesség átmérőfüggő. Legfeljebb ez (meg a többi probléma) Téged nem érdekel, amikor telibe fúrkálsz, hiszen a gép bírja, a többi meg nem számít.:)

KoLa

Na jól megfogalmaztad a lényeget![#worship]
Azt azért tudjad, hogy az esztergálás az vágás!
Egy konyhakéssel már lehet faragni az acélt ha a kezedbe veszed!átm 40, de ugyanezt az acélt ha megforgatod 500 rpm akkor is tudsz levágni róla egy hasonló élezésű HSS késsel is valameddig hűtés nélkül de a hűtés az megsokszorozza a HSS kés éltartósságát, csakhogy itt nem 500 rpm-ől van szó hanem 200körüliről...

KoLa

Akkor én már 70 éves leszek nagyjából, és valsz' nem fog érdekelni hogy hogyan is volt ez a 'fúrás' ifjúi hévvel!