Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem állt szándékomban!
Nem értem, hogy mire írtad.

4um5b65d

"nem is ismerjük a szemét mert még egy találkozón sem volt ott, esetleg inkognitóban"

Emlékszel mikor az egyik talin megálltál a tükör előtt és elgondolkodtál, hogy "megint felszedtem pár kilót".
Na elárulom az sima üveg volt és a túloldalán én ácsorogtam.
[#nevetes1][#crazya]

000000000

Bocsi!
Leesett már.
"Mezei" 007-re gondoltam.

4um5b65d

" És amolyan 007 félék (mindenféle joggal felruházva"

(Robroy007)

[#vigyor3]

000000000

Köszi!

Az olvasásban csak a Robroy-ig jutottam.

robroy007

Az esztergályos ismerősöm telibe fúrja a 80-as furatot is mert akkora fúró is van a cégnél  
a kollégája meg előfúr mellette másfél méterrel
a két ember teljesítménye között nem egy előfúrásnyi van!
az egyiket nem érdekli a munka másikat viszont igen

viszont rákérdeztem a technikai véleményére az embernek

telibe fúrás:
mivel ezt a méretet szinte mindig kézből élezik így soha nem lesz teljesen pontos a fővágó él geometriája ezért a tényleges mérettől nagyobbat fog vinni valamivel a fő vágóélek dolgoznak majd az élszalag nem

előfúrás

a furat akkora lesz mint a fúró jó megközelítéssel de mivel valószínű a fő vágóélekben továbbra is a hiba így az egyik él amikor harap a másik él viszont rátámaszt és könnyen beremeghet a szerszám, de kisebb előtoló erő szükséges hozzá
cserébe az élszalag is dolgozik ami így kopik és idővel a fúró már kúpos lesz ami bizonyos mélységben amikor felfekszik az élszalag óriásira növeli a forgácsoló erőket

000000000

Szerintem tévedsz.:)
KoLa-val az utóbbi találkozón is jókat dumáltunk személyesen, a szívünk mélyén "szeretjük-tiszteljük" mi egymást vele is, valahogy úgy mint a Varsányi Péterrel, akivel rengeteget vitáztam, a Fórum meg szórakozott, élvezte, és tanult belőle (kivételek persze voltak, vannak).
A #13210-ed köszönöm, hidd el tudom én mi a fő hibám: ha valaki modortalan hosszútávon ÉS egy adott kérdésben a szakmához is keveset ért (nyugi nem Rád gondolok), akkor engem is ki lehet hozni a béketűrésből itt a Fórumon. És természetesen én is tévedhetek, volt is már rá példa. Ezért szoktam viszont csak olyan témákban hozzászólni, amikről azt gondolom, erre kevés az esélyem, hogy nagy marhaságot állítsak.
A "letojom tabletta" pedig nem jó hosszútávon, javaslom helyette a "figyelek a másik műszaki gondolataira, megpróbálom megérteni" tablettára"-ra.  
Neked is boldog Karácsonyt kívánok!

4um5b65d

Most kész vagyok....[#falbav][#zavart1][#wow3]

000000000

Most néztem hitvány oldalamat.
Ha így haladok, mire gyártani kezdem a gépeimet, már az egész ország ismerni fog.

Szerintem, jó volt a példám.
Ki akart velem cseszni és fordítva sült el a dolog.
Köszi haver!
Igyál meg egy pohár vizet az egészségemre!

000000000

Látom, tanulsz a "mestertől".
Én is gyúrok ám!

000000000

„És természetesen én is tévedhetek, volt is már rá példa.”

Most, majd egy hosszas- matekkal is megtámogatott – fejtegetés következik, hogy akkor tévedet, amikor azt hitte, hogy tévedett, de végül kiderült, hogy mégsem tévedett.

000000000

A sok "érdekfeszítő", képletektől, ellen érvektől hemzsegő utóbbi beírások után (ja hol is vannak??:))) talán érdemes lenne szakmai síkra visszakanyarodni.
Egy kis szakmai alternatíva, ami azt sugallja van élet a pajszeros előtoláson túl is, ha optimalizálunk.
1. lépés: ~10-es fúróval 2000-es fordulaton
0.5 mm/fordulat előtolással előfúrunk.
Ennek forgácsolási része tart mindössze a konkrét példánál 70 mm-es hossz esetén 4.66 másodpercig, 3532 W-os főhajtás kell hozzá.
Mellék idő 5.34 s. Eltelt ~10 másodperc az életünkből, viszon van már egy furatunk.
2. lépés: így már pajszer nélkül, 1.5-2 perc alatt kényelmesen befúrunk a bazi nagy 38-as fúróval. Ennek forgácsolás technológiai adatait már a #13149-ben kiszámoltam, de itt legalább 7%-al csökken a P, az előtolóerő erő ~ a felére esik vissza.
A 10-es fúró késtartóban van, gépi előtolással nyomulunk a széria munkánk kapcsán.
Mit is nyerünk?
1. össz gyártási időt
2. felhasznált energiát
3. szerszám éltartamot
4. gépet kímélünk, hiszen elmarad a jelentős hosszon történő kis sebességű anyag "túrkálás" -> jelentősen kisebb előtolóerő
5. valószínűleg a pajszer költségét is megspóroljuk.
6. még vannak további előnyös szempontok ....

Robika37

Bocsáss meg !
A számok helytállóak, de beleestél az általad bírált gyakorlattal példálózók hibájába.
1, nem írtál alapanyag minőséget
2, nem írtál szerszám típust 70mm hosszan visszahúzás és belső hűtés nélkül , kössz inkább nem töröm bele
3,mindig a főforgácsoló erőhöz tartozó teljesítményt említed, kérdezném a ~3,5KW-os főhajtás mennyi a nyomaték  ? A példádban említett 10-es fúró mennyi csavarónyomatékkal terhelhető ?
4, éltartam????

Tisztelettel: Robika

ANTAL GÁBOR

Robory 007 pontosan fogalmazott. Egyébként is ha a 40 es fúrónak illik előfúrni akkor ezen ez alapon a 10 esnek is (legföljebb 2 essel)  mindent a gép nagysága határoz meg. Kis géppel rákényszerülünk az elöfúrásra naggyal máshol van a határ. Már tegnap terveztem hogy lefényképezem a falra szerelt fúrógyűjteményemet . Ott még 60 as is van És ha kell egy pl 63 as (késsel megmunkált ) furat akkor bizony én szóvétek nélkül fúrom az EE630 as (elfordulóátmérő az ágy felett 630mm) gépen a 60 as furatot  
Végkövetkeztetéés: Robory 007 írása korrekt ,Tibor kis gépben gondolkodik, Kola közepesben (átalakítoot EU400 ) én meg nagyban

s7manbs8

Neked milyen esztergád van amúgy, meg lehet kérdezni ?