Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

[#wow1] Az közel 300e darab. Akkor ide már valami komolyabb daraboló technika kellene.

4um5b65d

Oda inkább egy kis méretű célautomatát tervezz és gyártass, mert "gyagya" leszel mire végzel velük. :)
Az már komoly darabszám.

KoLa

Ha én! "szegény" KoLa :) ezt tudtam volna nem ma dúrom le a Vistát a laptopomról :(  
Alig tudtam ide visszatérni !
Akikel GMail-en állok kapcsolatban üzenem hogy, oda nem tudtam visszajelentkezni, egyelőre, és a freemailre írjanak!  
A fúrásról annyit írtatok hogy elolvasni is sok!
A félreköszörült fúró ha áll, és az anyag forog nem megy félre ha központozással kezdjük el és addig a pillanatig amíg beér az anyagba a teljes átmérője a fúrónak, megtámasztjuk a keresztszánból, egy kés helyére befogott négyszögacéllal kézi érintésekkel!
Persze én hagyományos csúcsesztergákban gondolkoztam és főleg az E400-s áll közel hozzám (vagyis én állok közel hozzá) meg az E3N , az EAN1000-s MVE ilyesmi.
Vannak esztergályosok akik ráakasztják a szegnyerget a keresztszánra , de ezt a megoldást sohasem kedveltem mert gépromboló - eleve a szegnyereg csúsztatásával való fúrás abnormális, a gépüket szeretők körében!
A fúrással lehet a legnagyobb teljesítménnyel forgácsot leválasztani furatban, egy csúcsesztergán , a negyvenes fúróval negyven a fogás és a fogásmélység is, két él egyszerre végzi a dolgát egymást kiegyensúlyozva !
Én itthon az EU cnc-met inkább kímélem mint magamat! a 38-as fúrót úgy használom hogy seprűnyéllel forgatom a szegnyereg kerekét, és nagyon szép forgácsok jönnek le!
A seprűnyél az erőhatároló:)))de még nem tört el[#nevetes1]

7dabp4bai

Igen kb annyi.
De nem egyszerre kell, elkészítenem hanem mindig valamennyit.

LAslie van msn hogy megtudnánk jobban beszélni amit leírtál.
Ha persze nem baj.

4um5b65d

Holnap majd dobok egy egyszerű rajzot.

7dabp4bai

Nagyon szépen köszönöm.
Még egy kérdés.
De ha menetes a szár akkor hogy kapok egyenletes egyenes darabokat?

000000000

"Emberek, azért nem teljesen elhibázott a 0,5-ös előtolás"  
Na végre!
Neked is eszedbe jutott, hogy egy átlag fúrónak 2, azaz kettő éle van, valamint még kúpszöge is van, tehát ha 0.5 mm a fordulatonkénti előtolás, akkor 0.5/2*sin(félkúpszög) mm a forgácsvastagság. Látott itt már elő ember ilyen forgácsot, vagy netán sokkal vatagabbat, amit egy korszerű 10-es fúró produkál?

KoLa

Ez már nagyon T34-es hozzászólás volt - holnap is olvasd el!

000000000

Miért is? Rossz képletet írtam, és egy vékonyka ~0.2 mm vastag forgács akkora marhaság egy 10-es fúrónál? Szerintem minden nap nagyobbat produkálsz.:)
#13244-et olvastad egyébként? Az ott levezett 5 előny közül melyiket cáfolod?

Evodiron

Ha ezt a csövet egy 0,6mm vastag körfűrésszel vágnád (63x0,6mm), akkor kb 20% veszteséged lenne. (Ha lehet, akkor használd a "válasz" gombot amelyik üzenetre válaszolsz, úgy jobban tudjuk mi volt az előzmény. Köszi.)

KoLa

Igen olvastam, és valószínűleg nem ismerem a modern szerszámokat eléggé hogy ezen csodálkozom hogy ezt így is lehet! én csak HSS fúrókkal találkozom általában, a 10-s fúróhoz elég a felefordulat mint amit írtál!de ha mélyre kell fúrni esztergán akkor még lehet hogy kevesebb mert a nagy fordulat keltette hő, és a forgács távozása, megszakítja a vákumot ami beszívja a hűtőfolyadékot egy vízszintes furatba! Ahonnan a forgács távozik annak a helyére a légnyomás benyomja a az emulziót!nagy fordulaton ez lehetetlen külső hűtéssel!
De ilyen kisipari(hobby) módszereknél más a helyzet, trükközni kell!
Egy 70mm hosszú furatnál beteszel szegnyeregbe egy tizes fúrót külső hűtéssel, és még illik túlfúrni is  a 38-as fúró csúcsáig minimum , de majd a 38-s fúróval is túl kell fúrni a névleges méreten mert gondolni kell arra is hogy mikor átmérőzöd 40-re akkor a furat végén jó ha van egy kis hely a forgácsnak!
Tehát már ott tartunk hogy a tizessel 85-90 mélyen kell befúrni!
Mondjuk hogy ez már sikerült! hátratekered a szegnyereget hogy kidobasd a 10-es fúrót amit fúrótokmányba fogtál 4-es morse-val éppen kidobja és kifér az anyagtól , csak közben leállítottad a főorsót! előveszed a 38-s fúrót és nem tudod betenni a szegnyereg kúpjába mert hosszú, és az anyagod ami 80-s útba van!
Szegnyerget fellazítod, hátrébb húzod ,fúrót be, visszatolod rögzíted , de nem gyorsszorítóval hanem meg kell húzni kulccsal...
Na ez van hagyományos csúcsesztergán.

Vetesi75

Meg két szegnyereg ráncigálás közben sasolsz, hogy lába ne keljen a 27-30-as villáskulcsnak.
Tél van, disznótoros szezon, ilyenkor fogyócikk, mert háztájiban valamivel rá kell applikálni a perzselőt a gázpalackra...   :)

000000000

"beteszel szegnyeregbe egy tizes fúrót"
Bocsi, de én nem oda tettem a fúrót, amikor írtam az előfúrásos verzióról.  
Ha azt is ott kellene csereberélni, igazad van a leírt "macera sorral" kapcsolatban, így a mellékidők megnövekedése miatt valamivel lassabb lenne a szériagyártás, de az előfúrás miatt így is az optimálisabb forgácsoláshoz közelebb lennénk.
Szép napot kívánok Mindenkinek!

Motoros

Qrvára nem értem azt, hogy miért fontos az hogy ki hogyan fúr ki egy 40 mm-es furatot. Ha van fúró meg hozzá a gép akkor csak kifúrja valahogy. Ha  meg nincsen akkor minek a szájtépés? Hasznos ez az egész vita vajon? Ha valaki végigolvassa akkor megtudja hogy hogyan kell?
 Vagy lehet hogy nem is a fúrásról van itt már régen szó?

4um5b65d

Jól látod, itt már nem a fúrásról van szó.
Csak van valaki aki tanítani akarja a fúrást, a többiek meg már tudják hogy hogyan kell.
Aki meg nem tudja az hallgasson a többiekre. :)