Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Emberek, azért nem teljesen elhibázott a 0,5-ös előtolás egy csigafúrónál, de ennek komoly feltételei vannak.
1mm feletti előtolás is lehetséges, de a forgácsolandó alapanyag jócskán beleszól a dologba.
A 8xD hosszú fúrás már már betojásra adhat okot ha bele kell robbantani a fúróval az anyagba.
Természetesen csak belső hűtésű szerszám jöhet szóba, qrva magas víznyomással.
A tömör HSS-E fúró az itteni példában meghal.

Talán valami életszerűbb példa jobb lett volna megvitatásra amit többen is hasznukra fordíthatnának.

Van egy fúrás video a könyvtáramban, azt kiszámolhatja valaki kedvtelésből, hogy mekkora előtolással dolgozik a fúró műanyagban.

7dabp4bai

Üdvözlök Mindenkit!!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok.
Láttam ezt a sok szép munkát amiket gyártotok ezért bátorkodok hozzátok fordulni.

Tőlem nagyon távol áll az elektronika főleg cnc, meg az esztergálás téma.

Segítség kellene.
Leírom mire lenne szükségem:
NEkem félkemény műanyag csöveket kellene egyenletes 3mm-es darabokra szétvágni.
A cső mérete 9mm kívül 7mm belül.

Tud e nekem valaki segíteni ebben hogyan tudnám ezt megvalósítani.
Esetleg valami egyszerű géppel vagy nemis tudom.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

35kpazcgr

Kenyérszeletelő.

Evodiron

Ha jól emlékszem 25mm/s volt ott az előtolás, kiszámoltam anno. :)

Evodiron

Hány darabra akarod felvágni?

7dabp4bai

mondjuk azt még nem próbáltam, de nagyon fontos lenne az egyenletes vágás.

7dabp4bai

Szia Evodiron!!
Ez egy hosszú legyártott  cső, és 3mm-re.
De tényleg fontos lenne az egyenes vágás.

4um5b65d

Ha semmi felszereltséged nincs akkor nehéz dolog.
De próbáld meg a következőt. (sok lesz a veszteséged)
Ledarabolod 60-70mm-es darabokra a csövet
A csőbe bedugsz egy 7-es anyagot, majd befogod pisztolyfúrógépbe. A 7-es anyag nem engedi összeroppanni a csövet.
Fogsz 2db M24-es menetes szárat, ez lesz az "osztókészüléked".
Egymás mellé fekteted a fúrógépet és vele párhuzamosan a 2db menetes cuccot.
Egy éles kést belefektetsz a menetes szár menetárkaiba , ez megvezeti a kést és óvatosan megközelíted a késsel a forgó csövet.
A magasságokat, távolságokat persze be kell lőni, esetleg a kést is át kell egy kicsit köszörülni, hogy épp jó legyen.

4um5b65d

Akkor már csak a fordulatonkénti előtolást kell kiszámolni, és van egy viszonyítási alap.
Persze ez csak egy vacak műanyag.  (nem acél)

4um5b65d

Ja és persze úgy vágod el, hogy a vágás alatti részen is ott legyen az a 7-es anyag.
Talán valami 7-es műanyag, vagy fa rúd alkalmasabb lenne, mint egy acél, már a kés éltartóssága miatt gondolom.

Evodiron

Azt értem, de hány ilyen gyűrűt akarsz gyártani? 10-et vagy 1000-et? Amúgy ez mire kell neked, ha nem titok?

7dabp4bai

Üdv! Laslie!

Ezt már próbálgattam. a műanyag csőbe belehuztam egy 7-es csövet, és befogtam a fúrógépbe.
Forgatás közben egy szikét tettem a forgó anyagra, néha jó volt meg néha nemis.
Utána gondoltam arra hogy valami fixre kellene készítenem de erre nincs semmi ötletem, meg a késeket akár többet is lehetne egymás mellé tenni hogy  több darab lessen egyszerre.

4um5b65d

Ezért írtam a 24-es menetes szárat, mert annak 3-as a menet emelkedése. Csak 1 árokkal mindig arrább rakod a kést.

7dabp4bai

Szia Evodiron!!
Sokat szeretnék legyártani, ha rájönnék a módszerre. 1000m csőről lenne szó.
Most még nem árulnám el hogy mire kellene. ha nem gond

Evodiron

Megnéztem a videót, 30mm/s elótolás, 710-es fordulat--> cirka 2,54mm/ford előtolás kerekítve ha jól számoltam.