Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Teaway

Miért van ennyi üres hsz??

s5f8tmfv3

Valaki végre...

4um5b65d

Robika, Te mindig olyan "kellemetlen" kérdéseket tudsz feltenni, hogy akinek felteszed a kérdést azonnal el kell rohannia a netre és utána nézni a dolgoknak.
[#buck][#eplus2]

000000000

1. KoLa írta, közepes keménységű acélt fúrkált
2. Ehhez a kicsike ~63 m/min forgácsoló sebességhez egy jobb minőségű gyorsacél fúró is elég, pl. P703 - Altais Xcut (lásd, hogy ma már ettől mennyivel jobbak is vannak pl. 8xD TiAlN  
-> perfor.hu)
3. a fordulatszámot írtam, 2000 rpm, P adott. feltételezem, ismered a képletet: M=P/6.28/n.
A behelyettesítést meghagynám Neked.
Szívesen méretezek Neked csavarásra is bármit, de előtte a poláris keresztmetszeti tényezőt és a tau csúsztató feszültségbe kellene belemennünk, amiatt pedig végképp egyesek innen kiátkoznak.:)  
4. minimum 1 műszak, azaz 8 óra.

Vetesi75

A felfúrással kapcsolatban nekem lenne más aggájom is.
A nagy fúrók rendszerint kúpos menesztésűek. A forgatónyomatékot tisztán a surlódás viszi át, amely arányos a szerszámra ható axiális erővel. (Jó, bizonyos határig önzáró a csatlakozás.) Ha kicsi az axiális erő, akkor szerintem nem terhelhető a szerszám rendesen, mert megforog a kúpban.  
Találkozott már valaki olyan eszterga szegnyereggel, amely menesztőlapos morsekúp csatlakozású?  
(Még nekem nem sikerült összefutnom ilyennnel. Tudom: a menesztőlap nem a szerszám forgatására van kitalálva, de már láttam megcsavarodottat belőle...)

000000000

Semmilyen. Hozzád szoktam menni esztergálni!:)
De nyugi, középiskolás koromban esztergáltam E1,E2N, E400, TOS gépeken, az egyetem G épületében jó néhány más gépen, és a munkahelyeimen, amikor még állami cégeknél dolgoztam. Mert tudod ott is volt egy pajszeros ember, csak ő megköszönte nekem, amikor megértette, nem kell az pajszer feltétlenül esztergához.
Ja mostanában meg ha kell valami, kiváló barátaim vannak innen is (pl. Motoros, Varga Kálmán, Aradi Ferenc,....,) akik se perc alatt megcsinálják, vagy odadják a gépet kicsit kókányolni annak a marha mérnöknek.:)

35kpazcgr

Elvitte a cica.

000000000

"Egyébként is ha a 40 es fúrónak illik előfúrni akkor ezen ez alapon a 10 esnek is"
Nem egészen értek Veled egyet, ugyanis 4-szer kedvezőbb a forgácsolósebesség viszony a középpont környezetében. Ráadásul 70 mm mélyen 2-es fúróval acélba fúrni már törésveszélyes dolog lehet, nagy "ormótlan" gépen de pláne...

"Tibor kis gépben gondolkodik"
Nem, én optimalizált technológiákban szeretek gondolkodni.

Robika37

Kedves Tibor !

Köszönöm a korrekt részletekre kiterjedő válaszodat.
Nem állok itt senki pártján a műszaki vitákban sőt Tomahawk barátunkkal elég komoly vitáink voltak bizonyos műszaki kérdéseket illetően [#idiota]
Ebben a fúrásos kis históriában több dologban különbözik a véleményünk azonban úgy látom nem tudlak arra rávenni,hogy komolyan és egy egyszerű szakmunkás számára is egyértelműen/érthetően fogalmazz hanyagolom a témát.
Ugyanis szerintem a sima gyorsacél fúródat 63m/min-el 10xD (70mm)mélységben úgy törnéd bele a korrektül megfogalmazott "közepes keménységű acél"-ba (táblázatban nem találtam ilyent), hogy a sörpénz (alkoholmentes) elkérése nélkül bocsátanálak utadra.
Ugyanis az általad ismert típusoknál : E1-E2N nem befogható (szegnyeregbe , ha úgy hívják??) az ominózus 38-as fúró E400-as nem pörög 2000-et ha nekem TOS (pl SV18RA Nmax=2800ford/min)padom lenne azt pedig nem kapcsolhatnád be ha 2000-el akarnád rajt forgatni a 10-es fúrót.....

Tisztelettel: Robika

Robika37

Üdv !
Vörös Prolin találkoztam ilyen lehetőséggel.
Azonban ha bent volt a lap akkor nem "ütötte" ki a forgócsúcsot.
Robika

4um5b65d

Nem is beszélve arról, hogy a "P703 Altais Xcut"-as fúró 3xD-re van hitelesítve, azaz egy 10-es fúrónál 30mm mélység. A maradék 40mm-hez ezzel az előtolással majd fogunk egy másik fúrót, ami lehetőleg belső hűtésű, hogy a forgács is kijöjjön. Ja és 40-50 bár víznyomás mellett.
Amúgy meg teljesen igazad van a többiben.
Én is leakadok Tiborról.
Minden esetre "hasznos" volt ez a sok infó a hobbistáknak, sokat tanultak belőle. :(

De ha már az előfúrásról esett szó akkor a többieknek elmondanám, hogy ha már előfúr akkor csak akkora fúróval tegye mint amekkora a nagyobbik fúrónak a keresztél szélessége. Esetleg egy hangyapöccsel lehet nagyobb.

Robika37

Régi melóhelyen sok hidraulika tömlő csőtüskét kellett fúrnom (gép: EPA400, vezérlő hunor PNC721)
Ott meg kellett tanulni fúrót köszörülni mert vagy kijött az oldalán vagy eltörte csak úgy fröccsent pedig az a gép tudott 4000-et forogni percenként teljesen le volt burkolva ezért lehetett neki hűtést adni gazdagon ,de 0,5mm/fordulat ......na mind1

35kpazcgr

"....sőt Tomahawk barátunkkal elég komoly vitáink voltak bizonyos műszaki kérdéseket illetően"

Nekünk?
(talán meszesedem...).
Én úgy emlékszem, hogy általában egyetértettünk, amikor meg nem, akkor rád hagytam.
[#wave]

Robika37

Persze mert nálam volt a kalapács[#eplus2]

000000000

KoLa szerinted E2N-en fúrt 38-assal?:)
Megint miket próbálsz itt beleérteni a válaszomba?
Abba se légy olyan biztos, hogy a mai világban korszerű szerszámokkal akár csak gyoracél alapúakkal is (sokkal többet tudókról nem is beszélve) nem lehet egy tizes furatot elkészíteni. 38-assal bezzeg lehet telibe, semmi gond azzal.:)
Próbáltam teljesen közérthetően, válaszolni Neked a kérdéseidre 4 pontban, így sikerült.
Tiszelettel: Tibor