Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem holnap egy hatszögből, egy tengelyt kéne esztergálnom, de nem merek a prolival nekiállni, mert nem tudom a vágósebességet kiszámolni. Laslie, ezért elvihetem hozzád, hátha te ki tudod számolni???[#nyes][#nyes][#nyes]

000000000

Tibor,amit tudok az esztergálásról, azt itt tanultam a szakiktól, és hál isten elég sok dolgot meg tudok csinálni. De ha a te tanításod alapján kéne esztergálnom, akkor még mindig csak festegetném a gépet, mert azon kívűl semmit nem tudnák csinálni

000000000

Tudod az egész Fórumnak az lenne a lényege, hogy kicseréljük egymás közt az értelmes és IGAZ műszaki gondolatokat, minél többet tudjunk meg a CNC, esztergálás, forgácsolás összetett világáról.

Én kezdek belefáradni már a sok meddő és nem is a szakmáról szóló vitákba, ezért elárulom a "nagy tikot": tehát az említett négyszög átmérőzéséhez (20*20 -> 16) esztergálással, 0.2 mm/ford előtolással 600 1/min fordulaton k=1000 N/mm2 anyagnál, 1 fogással 398W a forgácsolás teljesítménye.

4um5b65d

Az a helyzet, hogy a villamos energia felhasználás miatt kiszámolni teljesen felesleges. Az alkalmazandó gépre ránézel és már tudni fogod, hogy oda való e az adott munka vagy sem.
Ha nincs elég teljesítmény akkor még azelőtt kénytelen leszel egy drága lapkát kidobni, mielőtt még az valójában szükséges lenne. Amint a lapka elkezd egy minimum konfigurációs gépen kopni abban a pillanatban leáll a gép, mert a többlet terhet nem viseli a motor. Ugyanaz a lapka egy erősebb gépen, még órákig dolgozhat. És hol van a többlet villamos energia ára egy lapkához viszonyítva, hát sehol.
Vagyis, ha már számolnod kell akkor elsőnek azt kell megállapítani, hogy a kopott, de még ésszerűen forgácsolni képes szerszám mekkora terhelést jelent a gép számára. Ebből induljon ki a számítási művelet.
Ha esetleg olyan a munka, hogy gyakori a gép leállása és újraindítása egy esetleges anyagcsere miatt, akkor meg jó alaposan túl kell méretezni a gépet, hogy az indulásokkor hamar felvegye a fordulatot , mert ha lassú akkor a késedelem miatt a sokszorosát veszíted el a villamos energia felhasználásodnak.
Egy nagyon jó példa arra, hogy miért ne dolgozz minimum konfigos géppel: Ha a lapkád vágóéle 11 mm hosszú akkor törekedj arra, hogy minél nagyobb hosszt ki tudj ebből használni.
Ha egy kis gépen végzed ugyanazt a munkát akkor a késednek csak a csúcsával tudsz dolgozni, pedig az egész lapkát kifizetted.

hostya

"Hagyományos esztergán sok ám a G96 kód!:)
Valamint az sem oldja meg csak részben ezt az ominózus problémát. De ilyen alapon kár összeadni megtanulni az általános iskolában, van kalkulátor nem?:) Minek egy cseppet is gondolkozni, ott a varászlatos net meg a csoda kódok sokasága...:)) "

Tibor!  
Te most ugye nem mellébeszélsz...?

4um5b65d

Zsolti, ne szívass, hát hogy gondolod, hogy sikerülhet. Rámehet az egész napom bakker...
[#nyes]

4um5b65d

Ha húzott a hatszög és hosszú a tengely akkor nagyold elő mindenképp, mert eldobhatja magát az anyag.

000000000

Köszönöm Laslie, ez legalább hasznos segítség[#worship][#worship][#worship][#worship]

000000000

Tibor, holnap egy M10x1-es csavart kellene behajtanom, egy kissé rozsdás anyába. Hogy számoljam ki, hogy mennyi kalóriát vesztek, mire sikerül??[#conf]

hostya

"[...tehát az említett négyszög átmérőzéséhez (20*20 -> 16) esztergálással, 0.2 mm/ford előtolással 600 1/min fordulaton k=1000 N/mm2 anyagnál, 1 fogással 398W a forgácsolás teljesítménye. "

És ez az eredmény hogy jött ki Neked.
Ha nem nagy fáradtság akkor vezesd le légyszives.
Hagy tanuljunk MI is belőle.

Nem kötekedek, csak megpróbálok következetes lenni. :)

4um5b65d

Ennél rosszabbat nem is kérhettél volna...
Hogy megint mi lesz ebből ?!?[#guluszem1][#rinya]

000000000

Laslie! Érdeklődni szeretnék hogy kovácsolt szekértengelyből érdemes e esztergálni tengelyt?

4um5b65d

Azt nem tudom, hogy a kézzel kovácsolt anyag hogyan viselkedik forgácsoláskor, mert még sosem próbáltam, de elég könnyen megtudhatod.
Ha vetemedni akar akkor azt már az első fogás után látni fogod, ha elveszed a forgócsúcsot.
Sőt lehet, hogy még forgácsolás közben is mocorogni kezd a már megesztergált felület.
Próbáld ki aztán számolj be a tapasztalatokról.

35kpazcgr

Valahogy így:
20*20*16*0,2*600/1000=768
Mivel ma 19-e van, ezért 768/19=40,42
A nehézségi gyorsulás g=9,81.
Ezért a forgácsoló teljesítmény:
P=40,42*9,81=396,5
Mivel 1,5 órája lenyugodott a nap, ezért ezzel korrigáljuk az értéket:
P(valós)=396,5+1,5=398W
Heuréka!

000000000