Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez a lényege a modern, jó minőségű olajoknak, hogy széles hőfoktartományban szűk értékek között változik a viszkozitásuk.

000000000

Szia Deák úr !
Ahányan vagyunk annyiféle véleményünk van .
Ha segíteni akarunk az emberkének , akkor segítsünk . Mi akkoriban a gépkönyvbe leírtak szerint , szakember segítségével választottuk azt a bizonyos hidraulika olajat .Sok kuplungos gépünk orsóházába a mai napig ezt töltjük be.
Ami a terhelést illeti , nehéz meghatározni kinek mit jelent ,mindenki másképp használja a gépét.Náluk a kuplungoknak kellenének elhasználódniuk ,de amióta azok a gépeink megvannak , csak után állítás történt még , ez tíz év alatt egyszer volt, napi 14 órát pörögnek a gépek , ebből 4 óra extrém körülmények között.
Összegezve : én mindenféleképpen "javasolnám " szakemberrel állítanám össze a gép-gépekhez való olaj-olajakat.Ebbe tudok segíteni Zsoltnak is meg a többieknek is.

4um5b65d

Jól beszélsz, de azon érdemes elgondolkodni, hogy az olajfinomító cég miért adta az egyik olajnak a hidraulika olaj nevet, míg a másiknak meg az orsóolajat.
Nem gondolnám, hogy ott kóklerek dolgoznak.
Kérdés, hogy ki a "szakemberebb" , aki gyártja, vagy aki felhasználja ?

KoLa

Az én esztergámba zöld színű JohnDeer olaj van, Hála a Traktoristáknak!!! ha az amcsiknak jó a traktorba akkor jó nekem is az esztergába! ez folyik télen is, nyáron is!

000000000

Rövid és velős a válasz .Pénz.

KoLa

Erre megint csak, egy már alább idézett mérnök barátom mondása illeszkedik! "Egy géphez nem a tervezője ért a legjobban, hanem az, aki dolgozik vele!"ezt át lehet értelmezni olajra?[#nemtudom]

4um5b65d

Nekem meg van téli olajam, és nyári olajam.
Akárcsak a kocsi gumik...
[#nyes][#nyes][#nyes]

4um5b65d

Hát ez esetben azért nem lennék ebben annyira biztos.
Képzeld el micsoda felháborodás lenne, ha az adott olajat nem arra ajánlanák amire jó. Be is csukhatna a MOL.

KoLa

És ha fűtök a műhelybe? télen! és amíg nem vagyok ott akkor sem megy 5fok alá, akkor csak jó a motor olaj! a traktoroknál is igen szélsőséges az időjárás.

svejk

Azért, mert a finomítóban sok mérnök dolgozik és nagyon nüasznyi dolgokat is ki bírnak számolni:)
Egyébként a hidraulika olajak kis viszkozitású, jó minőségű, nagy terhelhetőségűek, egy sokkuplungos esztergahajtóműbe valóban ideális lehet. A mezei olajaktól a kuplungok lelassulnak, beégnek.
De egy hobby gépbe,régebbi esztergába, melyben több siklócsapágy, persely is van, inkább a motorolajak felé hajolnék, melyek a kenésre vannak kihegyezve.

svejk

Úgy van, egy kis adalék, sok duma, kevés előny és máris eladható 3x-os áron...

PSoft

Nálam meg...
Van két radiátor a műhelybe,tudod...
Az eggyik alatt a tízes kulcs,meg a "zégergyűrű".
A gépben meg,ha jól emlékszem hykomol.(az volt occsó,de nagyon).
[#vigyor2][#vigyor2]

Robika37

Régebbi hidraulika rendszerekbe orsóolajat javasoltak.. akkor nem volt kifejezetten hidraulika olaj megnevezés azt hiszem...A mostaniaknál szerintem nem túl ideális a kenőképessége a fogaskerekes hajtóművekben  ezt ellensúlyozza a jó (felületi)nyomásállóság csökkentett habzási hajlam ami fontos a kuplunglamelláknál -minimális lerakódási hajlam..
Úgy-hogy kinek a papné kinek a paplan jó'ccakát..
Robika

4um5b65d

Hát attól függ, hogy a traktor milyen mechanikáját kenik vele.
Ha főorsót akkor biztosan jó. :)
Ha viszont a 30 centis fogaskerekeket aminek 1 foga is 2 Kg, akkor nem vennék rá mérget.

Egy érdekes dolog történt az esztergámnál. A lakatszekrényben volt egy valamilyen olaj amikor megvettem és amikor egyszer szétszedtem és az újrafeltöltésnél egy mezei 15W40-es motorolajat tettem bele akkor olyat csinált a "hülye" gép, hogy bekapcsoltam a hossz előtolás és néha-néha a kereszt irány orsóját is megmozdította.
Kicsit sűrű volt az olaj ide. Két fogaskeréknek a homlokfelülete nagyon közel van egymáshoz és az olaj "tapadása" elkezdte hajtani a másik kerék homloklapját. Azóta már egy pár tizeddel  távolabbra lettek rakva egymástól.

Robika37

Az új traktoroknál is vannak lamellás tengelykapcsolók és fékező lamellák ezeknél ha valamelyik is megtapad akkor szénné ég a belseje láttam már illent a gazdájának volt csak szebb színe amikor meghozták az új cuccost.