Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Játszom ezen azon már egy ideje.... [#nevetes1]

besirkyjh

El felejtetted oda irni hogy " saját véleményem" .

" A nagypontosságú egyetemes köszörűgépek „Meehanite” öntvényből, a gondosan kiegyensúlyozott köszörűorsó nagyszilárdságú acélból készülnek. A köszörűorsó hidrodinamikus csapágyazással van ellátva. Minden szán nyomásos kenőrendszerrel van kiépítve. Kézi hántolás biztosítja a geometriai pontosságot és kopásállóságot. "

Velük lehet vitatkozni .

KoLa

A surlódó felület optimalizálása elég jól hangzik de gondoljuk csak tovább - ha két síkfelület között olajfilm van akkor OTT még fellép a vákum ereje is ami összetartja a felületeket és a síkon belül összetartja mozgás közben is és áramlástanilag is leírhatóan mozog a filmréteg és fogy! ezért kell pótolni időnként! de ha a létrejött vákum-egyensúj szemszögéből nézzük akkor a mélydésből nem lehet olajat vételezni semmiképpen!

4um5b65d

Hát azért ez a "homok szembeszórása" esete.
Vas fémeknél a kopásállóságot a felületek keménységével lehet elérni, de kézi hántolással nem.
Egy 20 éves napi használatú esztergagép ágya már szanaszét van kopva ha az csak hántolt szürke öntvény kivitelű, míg ugyanezen kopás edzett, köszörült ágynál még nem jelentős.
Feltételezve, mindkettőnél az olajzás meglétét.

KoLa

Ez ahhoz hasonló mint amikor az esztergagépen egy anyagba belefúrunk a szegnyeregből, na mi viszi be a hűtővizet a 100mm mélyen lévő fúró éleihez hát a légnyomás!!! gondolj csak bele amit kifúrsz anyagot annak helyébe menni kell valaminek mert különben vákum lönne létre!
Ha szépen fúrsz! akkor jó a hűtés ha túlterheled akkor a hő miatt stb stb......

besirkyjh

Ha vákum lenne nemtudna kialakulni a folyadék film ,nyomásra jön létre .Ha vákum lenne az olaj nem emelné meg a szánodat ( elvileg )

Az viszont igaz van hogy a tulzott filmréteg surlodáshoz vezet , de ez egy másik téma .

besirkyjh

Akkor ha jol értem a felület mimösége nem számit csak a keménysége ?
Értem hogy mit irsz csak azt nem értem hogy mmiért utasitod el ezt a munkafolyamatot .

Ezt az idézetet egy 2010-ben CNC és szerszámgépek forgalmazásával foglakozo cég honlapjárol vettem .

" Kézi hántolás biztosítja a geometriai pontosságot és kopásállóságot. "  

KoLa

Itt van egy fogalomzavar - a kézi hántolás jobb tud lenni a köszörülésnél, de itt a hántolás utáni kézzel kialakítoott félhold szerű mélyedéskről van szó, ha jól értem, aminek több a hátránya mnt az előnye.

besirkyjh

Szia

Valoszinü , de ha figyeltél akkor olvastad hogy a 0.05mm-re hogy reagáltam :)

Azt én még nem is hallottam hogy egy hántolt kész felületet valaki össze barmol ugy mod diszités gyanánt .

A hántolás utolso fázisai a diszités és nem a gödör ásás .

Bocsánat lehet én reagáltam tul ?
[#awink]

4um5b65d

Nyilván, hogy a felület is számít....
Írtam is, hogy " edzett, köszörült "...

De hogy kopásállóságot javítson a hántolás azt én nem hinném. Azt még el tudnám képzelni, hogy egy köszörült felületbe utólag beletúrnak pár hántolási gödröt, de akkor meg nem a hántolás adja a geometriai pontosságot.
Meg aztán milyen keménységű anyagból csinálják egy mai cnc gép ágyát? Sima szürke öntvény lenne ? Hát csak nem csinálnak ilyet.

Na mind1, ne is vitatkozzunk ezen, mindenki abban hisz amiben akar....

svejk

"Meg aztán milyen keménységű anyagból csinálják egy mai cnc gép ágyát? Sima szürke öntvény lenne ?"
Az hát, mi más lenne?
Aztán szépen felköszörülik és rácsavarozzák a hengergörgős, esetleg golyós lineáris csapágyakat :)))

hyn6ys8wt

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, leeresztettem az olajat, brigeciollal kimostam a fóorsóházat. Megvárom míg kiszárad és felöntöm majd olajjal, de még mindig nem tudom hogy milyen olajjal:-)
Több félét ajánlottatok. Télen is szeretném a gépet használni ha ugy adódik és télen hideg van a múhelyben. Van aki hajtómüolajat javasolt, van aki orsóolajat, de Jóska pdl a 46-os gépolajat javasolta. Benzinkuton csak bután néztek rám mikor efelől érdeklödtem.  Szóval olyan olaj lenne jó ami itt Vácon is beszerezhető...

j3rx6bsjd

Elmész Vácon a Rádi útra és megkeresed a Blaha-ker nevű céget,ott mindenféle olaj van (MOL kereskedés) és még tanácsot is kapsz:)Ne tévesszen meg egy kertészeti bolt van mellette.
Egy nagy barna vaskapu baloldalt ha Rád felé mész,még a vasúti átjáró előtt kb.150m-re.  

000000000

Az acélok világába szeretnék kicsit tájékozódni.  
Különböző színekkel jelölik a vasakat. Úgy, mint zöld, sárga, fehér, kék stb. Egyrészt, szeretném tudni, melyik színhez milyen megnevezés tartozik. Másrészt, Melyik minőséget mire használják általában?  
Melyek azok, amik jól hegeszthetők?
Megmunkálási szempontok?

hyn6ys8wt