Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

Ha megengeded, kérés nélkül megosztom a gyakorlati tapasztalatomat veled.  
Az én esztergám ez idáig kvázi, a külső hőmérsékletnek volt kitéve. Először kis viszkozitású hajtómű olajjal próbálkoztam, de túlságosan macerás volt télen egy-két óráig melegíteni a gépet, 10 perc esztergálás miatt. Ezért váltottam orsóolajra… amit már a #11099 hozzászólásomban is javasoltam.

000000000

Igen, köszönöm, rendre magam mögé utasítottam mind az 5-öt, jó eredménnyel.

000000000

Köszönet a hozzászólókhoz, de kicsit elbeszéltünk egymás mellett. Én láttam egy német fórumon egy srácot, aki a szán csúszófelületébe egy kb. 2mm mély hornyot (ezt írtam táskának) mart, ami a csúszófelületek nagyságával majdnem megegyezik, kb. 2-3mm maradt meg a szélein belőle. Ezt kente ki (tölötte fel) ilyen moglice pasztával, amit aztán díszítőhántolt.  
Nekem tanácsokra, és konkrét anyagmegjelölésre, beszerzési helyre lenne szükségem, mit lehet rákenni? Sima műgyantám van nekem is, de nem vagyok benne biztos, hogy az megfelel ilyen célra...

ANTAL GÁBOR

Szia Dani.  A moglice egy német pofa által gyártott adalékolt extrém kis zsugorral rendelkező  epoxigyanta. Ismerem a gyártót mert szokott hozzánk járni.Létrehozott magyar kollégákból egy miskolci KFT t akik forgalmazzák a terméket . Ha érdekel összehozlak az ügyvezetővel ( jóbarátom) .

robroy007

csak acélra találtam táblázatot
akkor még tovább bonyolítva a kérdést milyen az eszterga kés homlok és terelő szöge mert ugye ezt még nem is néztük
azon túlmenően, hogy milyen a kés alap kialakítása egyenes, hajlított, homlok vagy oldalélű?

Kedves Tibor45 ezek után most már én várom tőled a hiányzó adatokat és a végeredményt is, mert amint az látszik dobálóztál egy feladattal amit a rendelkezésre álló információkból NEM lehet teljesíteni  
pedig te mint mérnök ezt elvártad volna mindenkitől  
nem akarlak megsérteni de nekem fősulin a matek tanárom mielőtt kiadott számítást előtte megoldotta, vagy legalábbis valami spéci programban eredmény nélkül lefuttatta, hogy létezik-e rá megoldás és volt, hogy nem!

000000000

Látod, látod...Csinálni, működtetni mindig könnyebb valamit, mint érteni is pontosan, mit csinálsz.
#11190: "rendelkezésre álló információkból NEM lehet teljesíteni".. Tényleg így van???
Ilyet kérlek ne írj ide, mert természetesen ha már valamit felvetek a Fórumon, legalább annyit feltételezz rólam, hogy tudom és értem is a felvetett téma megoldását.
Tehát hiányzik egy nagyon fontos szó az állításodból, még pedig a  ""szerintem"". Még törjétek a fejeteket a megoldáson, én ráérek vele, ha már látok valami konkrét eredményt. De hogy segítsek is, a fajlagos forgácsolási ellenállást erre az SR anyagra a könnyű számolás érdekében egy szép kerek számra vegyük fel, mondjuk legyen 1000 N/mm2.

4um5b65d

Neki sem kellett volna állnod a megfejtésnek.
Ez csak egy szemfényvesztés, mert ahogy írod is a szerszám kiképzése alaposan befolyásolja a kapott eredmény pontosságát.
Belém is annak idején tömték az ilyen matek példákat, de a 25 szakmában eltöltött évem során egyetlen alkalommal sem vettem még hasznát.
Ha kiszámoltál egy adatot, attól számítva minusz 100 és plusz 1000 százalékig simán elmehet a példában szereplő megmunkálás teljesítmény igénye.
A számításnak márpedig csak akkor van értelme, ha az pontos, vagy legalább is egy nem túl tág tévedési tartományba esik.
A Sárgaréz meg pechünkre pont az az anyag aminél ez a tartomány nagyon széles.
Ebből eredően a kérdés feltevője sem tudhatja erre a pontos választ és mindennemű erre irányuló törekvés túlzottan is bizonytalan.

000000000

000000000

Köszönöm Gábor, élnék a lehetőséggel, keresni fogom (feltéve ha látom, mert már napok óta figyelem) privát úton.

KoLa

Szia! valóban félreértettem a táskákat!esetleg ha nút-nak vagy ároknak nevezted volna ezt a műgyanta széleinek erősítésére szolgáló bemélyedést akkor egyértelműbb lett volna.
Nem muszáj azt marni! ha ügyesen flex-el kiköszörülöd az is jó a gyanta vastagabb lesz és ez a cél!

KoLa

[#eljen]Szerintem annak kell számolgatni akinek műszerészesztergája van, de akinek nagy gépe van az nemszámolgat mert úgyis leviszi egy fogásból, és miért kéne azt tudni közben, hogy 100-szoros teljesítmény plusszal esztergáltam a sárgarezet,majd holnap meg 100-as köracélt nagyolok és azt is bírni fogja, és már most tudom hogy hova kell állítani hozzá a gépet![#wave]

hyn6ys8wt

köszi!
Ez jól hangzik, mert pont ezt nem akarom - télen 2 órát melegíteni a gépet 10 perces munkáért... De nem lesz gond ha túl híg az olaj nyári melegben???  Lesz elég kenése ekkor?
Valami jobbfajta motorolaj mennyivel sűrűbb mint az orsóolaj?

000000000

Próbáld ki a Castrol HDX 46 általános hidraulika olajat , minden körülményt teljesíteni tud.
Több mint tíz éve használjuk télen (mért legkisebb hőmérséklet a műhelyben -3 fok.),nyáron (üzemi hőfok feletti esetekben is tökéletes ).Elég kenés lesz télen és nyáron egyaránt ,mi még szán kenésre is használjuk .
Nem a sűrűséggel kell törődni hanem a viszkozitással .

f35ezvjs

szia!

Mivel az esztergapad orsóháza tulajdonképpen egy hajtómű, szerrintem ide nagyon megfelel egy jó közepes viszkozitású hajtómű olaj. Nekem  az új gépembe /16 sebességes/ is hajtómű olajat tett be a szervizes miután orsóolajjal kimosta az orsóházat. Én félnék a hidraulika olajtól, hogyan birja az 1800 fordulatot, de azt is szem előtt kellene tartani perselyek is vannak e a gépben a csapágyak mellett.

f35ezvjs

http://www.olajshop.hu/" TARGET=_fnew>http://www.olajshop.hu/

nézz szét itt minden olaj van.