Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

robroy007

én az ean-ba  sima 15w40-es Metrós dízel motor olajat raktam petróleummal hígítva (nem saját ötlet egy szaki adta) és semmi baja sincs mondjuk nem is sokat van bekapcsolva

robroy007

Kedves Tibor!

ha figyelmesen olvasol és feltételezem, hogy igen akkor rájöhetnél végre hogy egyszerűen sz@r még mindig a feladat kiírásod!!!

mivel az anyagra egy könnyen számolható értéket adtál feltételezem, hogy te sem ismered a valós számot csak légből kapod mint Varsányi a lészántást

miért is??

ha ismered az anyagot akkor annak van pontos értéke és igencsak nem kerek szám!! egyébként a sárgaréz példád közel van két lemezgrafitos öntöttvashoz az alunak meg közel kétszerese
a számológépbe elég sok szám befér és nem kell nekik kereknek lennie a Pi sem az mégis használjuk egyszerűsítés nélkül vagy legalábbis 2 tizedesig elterjedt

szóval még mindig megoldhatatlan maradt a példa információ hiányok miatt!!!!!!!!!

hiányzik egy alap adat a képletből két korrekciós tényező a megmunkáló eszközről hűtő anyagról mert ezek bizony mind igen nagymértékben befolyásolják a kapott eredményt

hozzáteszem, hogy örülj van még számomra mindig egy része a számításnak amit nem tudok, hogy átlagoljam a folyamatosan váltakozó fogásnagyságot, de azt hiszem nem is lényeg mert úgy se tudod a helyes végeredményt megint csak azt bizonygatnád hogy te mit tudsz

de legalább én itt próbáltam volna megoldani a példádat de lehetetlen sajnos még mindig  

hozzáteszem annyi közöm van az esztergához, hogy sokat láttam már a garázsban is van egy de soha nem tanultam csak figyeltem és valahogy mégis tudok egy 1971-es gépen életlen késsel +2/-0 századot produkálni tolómérő segítségével és egy rossz tokmányba befogott anyaggal

ha lenne végre időm akkor felszabályoznánk a tokmányokat és akkor nem lenne gondom, hogy nem tudjuk rendesen visszafogni a munkadarabot  vagy ismételni a szériázásokat, mert így csak addig pontos amíg 1 fogásból tudok dolgozni valamin utána nyögvenyelős azzal a néhány óra gyakorlattal ami nekem vaN

KoLa

Húha! és akkor hány tized volt előtte?

robroy007

JA ÉS EZ MIND SZERINTEM VAN ÍGY DE BIZTOS SOKAN VANNAK AKIK EGYET ÉRTENEK (VALAMELYIKÜNKKEL)

KoLa

Róbert! szerintem ne told tovább ezt a szekeret! Kár itt a 'ki az okosabb'at erőltetni! nyugodjál le, én sem tudok kiszámolni semmit se a forgácsolásban ! egy két dolgot kivéve!mégis mióta az eszem tudom készítek valamit ! leforgácsolom az anyagról a felesleget hogy azt kapjam amit akarok! régebben volt hogy forgácsot gyártottam!!!!:))) Tudod amikor gyönyörű szép, zárt menetemelkedésű kivül fényes forgács jön le a késről, öröm nézni!De hogy közben milyen energiákat, erőket veszek igénybe az mellékes! a Tibor ezt ki tudja számolni én meg nem!És úgy látom Te sem pedig nagy benned az elszántság[#wave]

000000000

Igen, pontosan a megcsúszás ellen. Közben nagy kutakodás árán megtaláltam a képeket, amit az említett fórumra tettek fel. Egy srác a marógépét újította így fel. Az is sima szürkeöntvény. Az ágyat meghántolta, a szánt meg ilyen masszával töltötte fel. Sajnos linkelni nem tudom a képeket, így feltöltöm. Ha valakit zavarna, hogy nem a saját képeimet töltöm fel, kultúrált formában jelezze.

Szóval a hornyok, "táskák":
http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/1982.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/1990.jpg" border=0>
1.5mm mély? Nem mélyebb?! A perem is csak 2mm körbe minden oldalon.

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/2027.jpg" border=0>
A geometria ellenőrzése.

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/2051.jpg" border=0>
ideiglenes tömítés.

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/2074.jpg" border=0>
moglice injektálás

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/2077.jpg" border=0>
szétszedés után

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/eszterga/ruhla_moglice/2093.jpg" border=0>
meghántolva.

Kérdéseim: Meg lehet-e ezt csinálni egy eszterga szánjával? (első körben csak a hossz-szán 3 csúszó felületével?)
CSinált már valaki ilyet, akitől esetleg kérhetnék egy pár tanácsot?
Milyen anyagot vegyek konkrétan? A moglice.com-on kis túlzással ezer féle van.  
Köszönettel: Dani

robroy007

mostanában nagy bennem a hajtás hogy megoldjak problémákat ezt legalább tudom, hogy ennyi adatból nem lehet a többi problémám meg nem tőlem függ csak én szenvedem

érdekes lett volna kiszámítani

pedig tudom, hogy hasztalan mert mert nem a forgácshoz alakítják a gép teljesítményét (KIVÉVE HA NAGYON SPECIÁLIS TÖBB MILLIÓS SZÉRIA GYÁRTÁS) hanem van a gép és vagy sikerül elsőre vagy kisebb fogással másodikra

KoLa

Dani! ez elég szép munkának látszik! a fotók alapján látszik is hogy táskák!Nekem csak egy ismerős dolog van a képeken? az injekciós fecskendő használata - pedig azt hittem hogy ezt én találtam ki!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/Z%20ors%f3v%e9g%20csap%e1gyh%e1z%20poz-h%e1ts%f3.jpg" border=0>

KoLa

Hát persze semmi probléma! csak annyi hogy négyszöget egyfogásból nem lehet méretre!Csak nagyolni! mert vagy a felület minőségén, vagy a körkörösségen, vagy mindkettőn nyomot hagy a változó fogásmélység!

000000000

:) Igen-igen, emlékszem én rá, és hogy miért tetted oda, arra is.  
Csak nem tudom belevágjak-e, vagy csak simán hántoljam le azt a fránya 3 tizedet, amennyire ferdén meg van kopva, és mehet megint vas a vason mint fénykorában?! Senki nem foglalkozott még ilyesmivel?

KoLa

Ez nem csak vas a vason! - öntvény az öntvényen!ez nagy különbség! csak olajfilm kell hozzá!Bevallom illesztőlécet a hátoldalán már gyantáztam és présszerszámoknál is alkalmaztam a vezető csapok perselyeinél, de eszterga gép csúszófelületénél még nem!Az előnye az hogy utána a norton szekrényt nem kell lejjebb vinni,kiszintezed a szánt és irányba állítod!(ez sem egyszerű)körbegyurmázod kis lukakat hagyva és mehet bele a gyanta de előtte ne felejtsd el a prizmát levaxolni!A mart vagy bármi módon kimélyített felületet zsirtalanítani!
Ha gyorsan tudod pozícióba helyezni a szánt az ágyazaton (előre elkészített hézagolók) akkor érdemes egy ecsettel kikenni a felületet előre a bekevert gyantával! kérdés hogy mennyi a fazékidő? érdemes még edzeni a gyantát melegítéssel, de ez spec. agyanta lírásában keresd a hőfokot!

000000000

Észbontó dolgokat írsz, ne hari, de nem tudom komolyan venni a mondataidat.
Abban a hibában szenvedsz, mint itt sokan ezen a fórumon, "betonbiztosan" hiszel a műszaki sületlenségeidben, és még ráadásul a sértődött és vagdalózó szakit is megjátszod.
Én arról nem tehetek, hogy eleve hibás képletből indulsz ki, ami itt nem alkalmazható.  
Ugyanis pl. a fogásmélység periódikus változása mellett még a vágósebesség is így változik.  
Egy dolog miatt megdícsérlek: egyedüli emberként itt a Fórumon legalább foglalkozol ezzel a dologgal, és érdekel ez a kis szakmai kihívás. Mert megcsinálni szinte semmi (befogod, kiválasztasz egy normális fordulatszámot a megadott geometriához és szerszámanyagra /pl. itt gyorsacélhoz n=600 1/min tökéletes/, aztán neki nyomod a szerszámot, máris kész az átmérő a gyakorlatban ....), de megérteni dolgokat, elgondolkozni ezen a folyamaton, netán műszaki szemléletet váltani na az már valami lenne.

besirkyjh

Sziasztok  

Látszik hgy hétvége volt .Bár ez a topick állandoan él és virul .

Olajzás : Laslie , abszolult igazad van a hidraulika az hidraulika az orso az orso stb olaj .
Mivel egy konkrét példárol van szo és "csak " idöszakos használatrol ezért az olajzás megléte a fontos és nem annyira a viszkozitása ( huuuu ) .Minden hajtáshoz és géptipushoz ahol olajra van igény más és más minöségü oljra van szükség (a palást köszörü fortunája és az E-400 föorsolya is orso de még sem használják ugyan azt az olajat ( isten ments töle ) .

Az adott példában követelmény a széles üzemi höfok és a kenés (pl: szoro olajzás ) .
Ami könnyen beszerezhetö és megfizethetö az a gépkocsik sebválto olaja ( nem probáltam csak logikázom ) széles az üzemi höfok , tele van fogaskerékkel és csapággyal ( szoro olajzás ) .

Deguss :
Hántolás : ez a feltöltés dolog érdekes , csak azért hogy kiprobálj valami ismeretlen ( számodra ) dolgot ezért 10 x akkora munkát csinálsz belöle ? miért ?  
Ha az eszterga szánját nem kell fel emelned ( tokmány központ ) ( nem ér le a szegnyereg szánjába ) akkor marjál vagy köszörülj vagy hántolj ami jol esik csak ne nyulj az eredeti "fénykorában " megalkotott verziohoz mert nem lessz jobbb csak drágább .Mehet a fém a fémen csak tartsd be a kenés feltételeit és akkor nincs gond .

Meg jegyzés : 0,01mm alatt hántolt felület  
              0,01 és 0,05mm közt árok
              0,05 és 0,5mm közt gödör
              0,5 és 3mm közt csatorna  
Csak hogy a fogalmakkal tisztában legyünk :)))
és igy nincs félre értés :)

e7c897sd8

Tudod Tibor: "aki érti az csinálja...  " ;-)

Gondolom ismered a mondás többi részét is.

robroy007

sajnos csak egyetlen fémtechnológiai táblázatok könyvem van illetve a hozzá kapcsolódó másik szakmai és alapismeretek a témában és ezek nem tartalmazzák a 4szög megmunkálást körre ez tény
ezért is van egy olyan rész amit nem tudom, hogy számoljak!

a vágó sebesség a kés minden pontján azonos (legfeljebb anyag nincs rajta)mivel se fordulatot se előtolást nem babráljuk menet közben a motor terheléséből adódó fordulatvesztéstől eltekinthetünk mivel amúgy is több a kraft mint a tizedéhez kéne