Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

4um5b65d

Na de milyen szabvány szerintit ?
Mert ugye a hulladék vasra nincs ráírva, hogy milyen szabvány szerint jelölték....
Az egyik szabványban a citromsárga az A70 jelölése, míg a másikban az automata acélé.
Tehát csak óvatosan a színekkel.

ANTAL GÁBOR

ok lehet hogy megtréfált a gyorsolvasás bennem a víz miatt a kazán ötlött föl

A 18 CrNIMo6 egy nagy ötvözőtartalmú betétedzésű acél ezért az én mérettartományomban teljesen átedzhető Nagyon szívós mag és 60 HRC fölötti (esetemben 1-1.2 mm kéreg)  Golyós fúrórudazatmegfogót csinálok belőle ( egy kúpos furatú fazék ami 12 db golyóval bárhol megfogja a rudat. A golyók spéci kosárban ülnek, a megfogó belső felülete csak rugalmasan deformálódik a megfogandó rúdba a golyók belenyomódnak. A megfogóban esetenként 400 KN   (nem tévedés 40 tonna) erő ébred Ezért kell a nagy magszilárdság

000000000

Nem, nem lessz víz. Csak egyedi kialakítású kandalló betét. Pl. sütő is lessz benne. Szabályozott égéssel, utóégetéssel stb.
Sajnos, nem kaptan sehol megfelelőt. Az egyedi gyártatás megfizethetetlen számomra.  

Csak folytassátok a beszélgetést. Zene "füleimnek" a sok hasznos infó.  

000000000

Természetesen, szívesen fogadnám ha küldenél.
Köszönöm.

000000000

Felszámolótól van az anyag. Ők semmit nem tudnak. Nagy valószínüséggel Németország a származási hely, de ennyi.

35kpazcgr

Az u.n. szikrakép alapján nagyjából el lehet dönteni, hogy milyen jellegű az ismeretlen acél anyaga.
Egy köszörűkőnek nekinyomod az anyagot, közben figyeled a keletkező szikrákat.
Néhány jellegzetes szikrakép:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tomahawk/Kepek/Szikrak%e9p.jpg" border=0>

3m9kaxws5

Üdv. DD 11 lemez tüztérnek való szénben szegény vas.  

hyn6ys8wt

Köszi Svejk!
Hobbysta vagyok:-) Ritkán használom csak a gépet de néha télen is. Motorolaj is jó lesz bele?

http://kepfeltoltes.hu/100717/C0630A_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

sasi

Hántolás, kontra köszörülés témát már régebben kitárgyaltuk, de nem tudom belinkelni, ezért újra elmondom a véleményemet.
A fémek hántolását két csoportba soroljuk, csúszófelületek, valamint dekorációs hántolás.  
A dekorációsnak eléggé beszédes a neve, nem érdemes ragozni.
Csúszó felületeknél a hántolás az egysíkúságon kívül olajteknőket hoz létre, mely nem csak az olaj tárolására alkalmas, hanem a csúszó felületek közzé bekerült szennyeződések is beülnek ezekbe a mélyedésekbe, mint Kulcsár Zoli is írta.
Mi történik köszörült felület esetén? Először is kiszorítja a kenőanyagot, jól összetapad a két fém, majd a közékerülő szennyeződés gördül a két síkfelület között, miközben nyomot hagy a felületen, magyarul erősen koptatja. Tömören, elégtelenkenés közben hatékonyan kopik a két köszörült felület.
Akkor miért ezt alkalmazzák oly előszeretettel manapság? Mert egyszerű, olcsó, és kopás után egyszerűen újra köszörülhető. A kopás mértékét felületi edzéssel csökkentik, melynek mélysége néhány tized mm, ez határt szab a felújíthatóság számának.  
Akit nem sikerült meggyőznöm, (jut eszembe, csak a véleményemet akarom elmondani, senkinek nem kívánom a hitvilágát megbolygatni), gondolkodjon el a következőkön: a mérőlapokat, és a nagypontosságú forgácsoló gépek csúszó alkatrészeit szintén hántolják, vajon miért?

svejk

Én nem aggódnék különösebben ebben az esetben az olaj miatt.

robroy007

csak nem hagy nyugton a Tibor feladata

így kérdeznék van mit még pontosítani a feladat kiíráson azt hiszem

eredeti szöveg:
egy négyszög 20-as Sr58.fk húzott profilt átmérő 16-ra egy fogással 0.2 mm/ford előtolással

forgácsolási teljesítménye Pc igényeltetik  

Pc=(Fc*vc)/60000=(ap*f*kc*vc)/60000 =      kW

ap fogásmélység (6,14-2) között folyamatosan változva
f előtolás/fordulat (0,2)
kc forgácsolóerő M/mm2 (Sr58.fk ezt az anyagot nem találtam meg a táblázatomban, és a google sem hozott sikert)
vc forgácsolási sebesség

a fenti képletből  
egy dolog ismert  
egyet nem találok táblázatban
egy ismeretlen  
egyre meg nem tudom, hogy számoljak rá átlagot

szóval ha van valakinek ötlete segíthetne, bár a végeredmény nem fontos csak, hogy meg tudjuk oldani a példát

000000000

Csuda egy szerkezet, volt a kezemben és megcsodáltam.

4um5b65d

Sárgaréz.
SR58

fk= félkemény.

Sosem tudott érthetően írni.

sasi

Az életem nagy részében acélok anyagvizsgálatával (is) foglalkoztam, de a szikrapróbát a gyakorlatban nem voltam képes alkalmazni, annak ellenére, hogy az elméletével tisztában voltam…  
Ennek oka lehet az is, hogy mindig volt a kezemben más, megbízható módszer a vegyelemzésre. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a szikrapróba csak több évtizedes gyakorlati tapasztalatok mellett hozhat használható eredményt. Én magam ilyen embert nem ismerek, és kételkedem a módszer iskolai oktatásának eredményességében is.

Az acélok színjelölésének van egy nagy ellensége, a leltár, ugyanis ilyenkor évente más-más színű festékkel kenték be a leltárívre felvezetett köracélok végeit, nem kis gondot okozva később a gyártásnak…  

Az acélokba elsősorban a gyártási adagszámot szokták beütni, - erre vannak előírások a gyártó, és a kereskedő tekintetében is -, és ilyenkor a kísérő okmányokból lehet azonosítani az idegenáru átvevőnek a minőséget. Ötvözött, illetve erősen ötvözött termékeknél előfordulhat, hogy a werkstoffnummer-t beütik, melynek formája 1. után négy szám, pl. a Gábor említette 42CrMo4 esetében 1.7225.