Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Mint az Iscar leszúróm, ott is ugyanez van.
Jön ki a "drót" ....

KoLa

Nekem is van most egy ilyen , még csak 'kóstolgatom', 4mm széles és tök ugyanolyan mint a Tied! C45-be mekkora előtolással szúrsz?

4um5b65d

Fogalmam sincs...
Mindig kézi előtolással nyomom neki.
De C45-ben elég rendesen lehet menni vele, de nem mindegyik lapka fajtával.
4-eset csak akkor használok leszúrásra amikor nagy az anyag és ezzel megyek be vele valameddig és utána átváltok 3-asra.
Illetve aluhoz nagy átmérőn jó végig a 4-es.
A képen látható típussal nem tudsz haladni C45-ben és A-s anyagokban, ez csak műanyagra, és automata acélra jó. Nem a fokban álló homlok él miatt, hanem a forgácstörője nem jó ezekhez.
Ami C45.ben jó az a sík tetejű változat aminek a forgácstörője egy kis négyzet félére emlékeztet.

http://img.beta.expressz.hu/04/25/a3/55-orig.jpg" border=0>

4um5b65d

Ja és figyelj oda, ha a lapka mögötti kis üres fészek részben felhalmozódik a fogács akkor meg se próbáld nyitni a lapka fészket, mert nem jön ki a lapka, csak eltöröd a kést. Előbb egy kis műszerész csavarhúzóval oldalról told ki a forgácsot.
Ja és jut eszembe, valaki ajánlott 2-es pengét , de nem tudom, hogy ISCAR e az illető. Kell esetleg a száma , rákérdezel ?

4um5b65d

Jav: Nem a mögötti, hanem a nem használt él feletti kis üres részben....

KoLa

Ez az!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Profilk%e9sek/Iscar%20lesz%far%f3.jpg" border=0>

4um5b65d

Hát ez nem olyan mint az enyém....
Csak márkára.

KoLa

Én is legtöbbször kézzel szúrok le, mert akkor érzem hogy mit lehet és mi az ami már sok!
Általában nagyobb átmérőkön fontos az állandó kontroll, és a leszúrás előtt 10mm átmérőtől már érdemes csökkenteni az előtolást folyamatosan a nullpontig, hogy szépn dolgozzon![#wave]

KoLa

Hát, akkor, marad a tesztelés![#wave]

4um5b65d

Én ritkán hagyom meg a szúrt felületet a végterméken, így a center körüli felület nem annyira befolyásol.
Anyagtól függően tolom neki ami kifér a csövön.
Sokszor már jóval előbb letöri a csonkot, mint indokolt lenne.
A 4-es késsel azért kicsit óvatosabban kell, mint egy 3-assal, de nem nagyon kell sajnálni, elég strapabíró cuccok.

lari

Laslie!

Főleg tőled kérdezném de természetesen megoszthatja más is a tapasztalatát. :)
Egy kb. 50-es átmérőjű közepesen kemény gumi tömbbe szeretnék néhány ék alakú beszúrást készíteni.
A beszúrás mélysége kb. 10mm , a horony legalsó szélessége kb 4-5 mm, kívül pedig 20-22 mm. Valójában egy gumirugó lenne belőle.
A kérdésem az lenne, hogy milyen kése/eket javasolnál és milyen technológiát ill. lépéseket a lehető legjobb felületi minőség érdekében?

Köszönöm!

hostya

Egy kérdés: Milyen tapasztalatod van a kép bal-felső részén látható késtartóval?  
 -ha már használtad az EU-n - (az EU-hoz elég kicsi)  
Nekem az E1-n ilyen van. Alapvetően meg vagyok vele elégedve, de leszúráskor + furatesztergáláskor ezzel a késtartóval sokkal hamarabb berezeg a gépem, mintha a "klasszikus" négykésest használom.
Csak azért kérdezem, mert jó lenne tudni, hogy ez a "berezgésre" való hajlandóság a késtartónak köszönhető-e, vagy csak nálam van így?
A használata sokkal kényelmesebb mint a "klasszikus" négykéses-é.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/kola.jpg" border=0>

4um5b65d

Ha biztosan természetes kaucsuk gumiról van szó akkor elsősorban a köszörülés javasolnám, azzal tip-top , de nem fényes felületet tudsz készíteni.
A műkaucsukokhoz nem tudom, hogy mennyire jó a köszörű.
Ha ezt meg tudod oldani valahogy akkor már nem is mondom tovább,mert a többi az csak rosszabb eredményt hozhat.
Ha mindenképp késekkel szeretnéd megcsinálni akkor kiabálj és előkotrok valahonnan egy gumira kialakított kést mutatóba.

Rabb Ferenc

Én is a köszörülést javasolnám. Egy megfelelő profilra leszabályozott kővel - hűtéssel szépen megoldható. Még viszonylag lágy szilikongumit is jól meg lehet munkálni így. Mivel itt a "forgács" nem viszi el a hő nagyobbik részét, mindenképpen használj hűtést akár esztergálásnál, akár köszörülésnél. És csak nagyon kis fogásokkal, mert az alapanyagnak nincs "tartása".

lari

A köszörülésre én is gondoltam, de mivel egy munkadarabról van csak szó, így kissé idegenkedtem tőle....(A gumi anyagát egyébként nem ismerem, az viszont biztos, hogy nem szilikonos.)
Mégis ha úgy látjátok jónak, lehet, hogy inkább feláldozok rá egy követ.
Egyébként köszörülés előtt nem lenne érdemes kinagyolni késsel?
Laslie! Azért ha megtalálod azt a "gumikést", szívesen megnézném...;-)

Köszönöm!