Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát pedig ezt csak úgy leraktam aztán kész.
Nem gondoltam, hogy ez annyira jó lesz.  :)))
Azért mondd el, hogy mi a jó benne, hogy fejlődhessek valamicskét...

hostya

"Vegyél már elő egy 33 évvel ezelőtti gépészeti szakközépiskolás gépgyártás technológia könyvet, és nézd meg benne a menetmarás fejezetet."

Elővettem, és megnéztem. Ugyan az van benne amit ebből a könyvből anno tanultam, és tanítottak.

hostya

[..."mert utána a vegyes forgácsoló tanműhelyben dolgoztam is ilyen feladatra beállított marógépen."

Én is dolgoztam tanműhelyben, tanulóként is, meg oktatóként is...
Meg a miskolci egyetem padjait is koptattam néhány évig.

yuagaci9g

Tettszik, mert dinamikus;
A szinei egymast erositik,
az ivek vezetik a szemet vegig, majd a piros folton megtorpanva vissza.
Ritmusa, meg tere van, na!

Ha ez neked igy jon, maskor se figyelj oda, mert csak elrontod.

4um5b65d

Ezt Tibornak köszönd, ha nem töketlenkedik ezzel a vágóéllel, ez meg sem született volna... :)

000000000

Sajnos még mindig nem tudtam eldönteni hogy mi is a vita tárgya.A profil torzulásrol lenne szó?én ugy gondolom: a seco és az iscar kép egy lapka forgalmazó ujságbol, katalogusbol van és azért kell megdönteni a lapkát mert a menetkészitő szerszám(lapka) profil szöge metrikus esetben nem 60fok.ha a 60-os lenne akkor döntéskor a kész menet profilja nem 60-os lesz.(bocs ha hülyeséget irtam)

yuagaci9g

[#eljen] Ez a helyes Valasz! [#taps]

4um5b65d

Alapszabály az összes menetnél, hogy a kés homloklapját meg kell dönteni a menet emelkedésének irányában és az emelkedés szögének megfelelő mértékben.
Tök mindegy, hogy éles vagy bármilyen más profilú menetről van e szó.
Az éles meneteknek viszonylag kicsi az emelkedési szögük, így a házilag köszörült késeknél a homlok lap döntésétől általában eltekintenek. Ez viszont az általad is említett profiltorzulással jár.
Egy sima kötőelemnél, vagy gázos-vizes közcsavarnál semmi különösebb gondot nem okoz.
Esetleg annyi lesz belőle, hogy a menetvágásnál a menet egyik oldala más felületet fog mutatni, mint a másik.
A gyári váltólapkáknál ahol aláköszörülik a hátlapokat, ott sem jelentkezik különösebb probléma ha nincs döntve a homlok lap. Szabvány szerint viszont dönteni kell mindenképp.
Aztán van a másik gyári lapka típus ami nincs aláköszörülve. Ezek jól láthatóan előre felé is meg vannak billentve és ezzel a billentéssel hoznak létre egy kvázi minimális aláköszörülést radiális irányban. Itt viszont mindenképp gondoskodni kell az oldal irányú döntésről is.
Akinek ilyen kése van annak figyelni kell erre.  
Ezekhez a késekhez vásárolhatók különböző lapka alátétek.
Miért is kell ez elsősorban ?
Mert a lapka alsó és felső lapja párhuzamos.
A kés fészke egy minimálisan viszont oldalra van döntve.
Azokhoz a menetekhez amiknek a menetemelkedése egy meghatározott kisebb tartományba esik annál egy párhuzamos lapka alátétet tesznek be a vágó lapka alá, hisz a lapka fészke a késen már létrehozza az oldal irányú döntést.
Aztán ha nagyobb az emelkedés ami nagyobb lapka döntést igényel akkor egy fokban megköszörült alátét lapkát teszünk be a vágó lapka alá. Látni ezt nem lehet mert minimális a fokban mért párhuzamossági eltérése az ilyen alátéteknek, de a forgácsoláskor qrva nagy galibát okoz ha erre nem figyelünk.
Ha lyuk van a lapka közepén akkor szinte biztos, hogy ez utóbbi "döntögetni" való lapkával van dolgunk.

Aztán itt vannak a nagyobb emelkedésű profilos menetek.
A lényeg a dologban ugyanaz . Amennyi az emelkedési szög annyival meg is kell dönteni az egész homloklapot , a hátlapokkal egyetemben.
Ha nem tesszük torzul a profil.
A torzult profil viszont kihatással van a menet egyes paramétereinek a mérhetőségére.
Például a csiga (modul) menetek azok ahol mindenképp mérnünk kell. A mérőeszközt pedig mindig kissé elfordítva, pontosabban a menetemelkedés szögével elfordítva tesszük bele a menetárokba. Azaz a menetemelkedéshez képest 90 fokban áll a mérőeszköz és sosem a menet hossztengelyével párhuzamosan.
Mérési szempontból éppen ezért nagyon fontos , hogy döntsük a kés homloklapját,mert nem engedhető meg a torzulás.

Forgácsolási szempontból viszont azért kell dönteni a homloklapot a menetemelkedésnek megfelelően, hogy a "szembejövő" anyag mindig  pontosan merőlegesen érkezzen a kés homloklapjára. A bal és a jobb oldali hátlap csak így fog bezárni azonos szöget a homloklappal.  
Vagyis így érjük el azt, hogy a homlok és az  oldalsó hátlapok 90 foknál kisebb szögértékben találkozzanak.
Az általam készített késnél ez így van.
A Tibor által rajzolt késnél meg az egyik hátlap kb 45 fokos szöget zár be a homloklappal ami képes forgácsolni, de elég érzékeny az él a kis szög miatt, míg a másik durván 135 fokos szöget zár be, ami szintén képes forgácsolni, de nagyon rosszul. Túrja az anyagot. Ilyen nagy szöggel nem készítünk késeket.

Na röviden ennyi....

hostya

Na ezt az írást kellene bekeretezve az eszterga fölé akasztani, hogy később is emlékezzünk rá...

4um5b65d

Délután felkértem egy másik fórum tagjait, hogy nézzenek be hozzánk és szóljanak hozzá a témához.  
3 hozzászólás érkezett ezidáig:
Átmásoltam ide. Íme....

Előzmény: Vetesi75 (3756)
Vetesi75    válasz | megnéz    2010.07.09 17:55:05 © (3756)

Üdv Laslie1!

Szerintem a legjobb megoldást választottad. Én is ilyen kést csináltam volna.

T45- nek elméletében van valami, de megnézném azt a hobby-esztergályost, aki a szekrényből előkapott tescósköszörűn csavart homloklapot és csavart-rádiuszos hátlapot köszörülne egy (feltehetően egyszeri használatra szánt) menetbicskára, annak érdekében, hogy a működés közbeni szögeket állandó értéken tartsa. ( Amik persze koránt sem biztos, hogy az ideálisak.) !

Már ott megdöl az elmélet, hogy a menetkéssel nem egy átmérőn dolgozunk, mivel a menetet általában több fogásból szokás esztergálni. Ezért ez is csak egy kompromisszumos megoldás. Nem mondom, egy váltólapka élgeometria kialakításánál ez lehetséges szempontként szerepelhet, de itt csak fölösleges bonyolítása a dolgoknak...

Off: Gyakorlati multam során nem egyszer előfordult már, mire a "mérnökök" papirra vetették elképzeléseiket az általuk megálmodott technológiával felruházva, az idő alatt mi kézzel fogható módon realizáltuk a megoldást a problémára. Utólag rendszerint jókat poénkodtunk a kollegákkal, hogy milyen elméleti eszmefuttatásokból származó akadályok képesek őket hátráltatni... :)

------------------------------------------

Előzmény: Laslie1 (3753)
Gyula65    válasz | megnéz    2010.07.09 13:58:37 © (3755)
Üdv!
Elnézést a belekotyogásért, mert én is gyártottam hasonlókat acélból, a 10861-ben bemutatott kép pontos választ ad.
A központban levő(!) kés a menet középátmérőjével számított emelkedési szögnek megfelelően kell bedöntve lennie. A két oldal forgácsolási szögeinek szimmetrikusnak kell lenniük!
Egyébként a látott megoldás a késre ötletes, ügyesen kialakitott.
Nem akarok hizelegni neked, de az igazság az oldaladon van. A vita ebben a témában, csak nyilvánvalóan, sz@rkeverés!

rferi    válasz | megnéz    2010.07.09 13:04:00 Creative Commons License (3754)

Én ugyan nem vagyok egy nagy forgácsguru, de ez:

© Tibor45 2010. júl. 06. 23:14 | Válasz | #10914  

Az milyen forgácsolás ahol az előtolási sebesség azonos a forgácsolási sebeséggel? Ideális???

Kérdésre én azt mondanám, hogy azt hívják gyalulásnak,és a világon pár százezren ősidőtől fogva csinálják, asztalosoknak hívják őket.

Persze vasasok is léteznek gyalulók.

gorbi

Fiúk ! Nem lehetne T45-öt bezárni a saját topikjába? Aki mazohista vitatkozni akar vele, az ott megtalálhatná? Lassan az összes rovat a vele való vitatkozással van tele!

4um5b65d

Ezt aztán jól megcsináltad....
Most téged sem fog szeretni a Tibi....
Igaz, ennek csak örülhetsz...
Tibit csak a keselyűk szeretik de csak a húsáért...
[#nyes][#nyes]

KoLa

Szia Tibor! ezek a léptecsek brutálisak! úgy állítottam be őket ahogy mondtad, 60 százalékon vannak sebességben és gyorsulásban is kb.
Valamelyik nap a múlthéten hibáztam! a hasító kúpot esztergáltam és menetvágás előtt nem jól állítottam be a szerszám számát!és a menetkésem nikirongyolt a kúp végének, a kúp 4mm-ől indul és és 60mm en végzi 150mm hosszon , C45 - ből , a kúp végét kihajlította úgy 10mm -re mint egy kiflit, szerencsére nem forgó anyag közben történt, így csak kisebb hibái lettek a késemnek - de megdöbbentem az erején, mivel a keresztszánom direktbe hajt, 12 Nm 16x5 orsó.
Ha lassú lesz a négyszög esztergáláshoz, akkor majd a leggyengébb láncszemhez állítom be a többit és kész!

KoLa

Ez igy van!ezt mindenki érti aki már sokmindent esztergált[#taps][#eljen]
Csak mostanában nem értem az egészet mióta Tibor számol:)))
Olyan bizonytalan lettem ,vagy nem?

KoLa

LEZ! ennek a fórumnak add már meg a linkjét!