Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

robroy007

sajnos azt kell mondjam, hogy nem mindegy hogy a fő vágó él mivel zár be szöget és ez igaz az állításodra is 45°-os hajlított kés a tokmány homloklapjának síkjával zár be szöget, a mi példánkban a menet vágásnál pedig erre 90°-os szögben van egy másik merőleges síkon van a kérdéses "beszélgetés"

000000000

Nem baj, a lényeg hogy te meg olyan okos vagy, hogy még azt sem tudod, a kör mindig egy ponton érintkezik egy egyenessel, és ezen a ponton a kör sugara merőleges az érintő egyenesre. Ha pedig ezt a körmozgást egy esztergagép produkálja, mint forgácsolő főmozgás, akkor az optimális forgácsolás miatt ezt NAGYON illik figyelembe venni!!
Csak aztán nehogy azt a 2-es számú móriczka rajzot mutogassad a Kollégáidnak, amiről magad is elismerted, kissé laza és hazug, torz rajz, azaz semmi közöm hozzá.

De szerintem forduljuk már le a büdös francba erről az egész témáról, én arról nem tehetek, hogy te eleve idétlen, határeset technológiát  erőltettél az esztergára (szerencsédre nem acél volt a munkadarab), ami nem oda illő, valamint tőlem hallottál most először a MŰKÖDŐ SZERSZÁM ÉLSZÖG RENDSZEREK problémájáról.
Szerintem k..vára unják már a többi Fórumosok, én meg depláne!

robroy007

Kedves LASLIE!

tegyél már be az esztergádba egy darab azonos átmérőjű vasdarabot ami hasonlít a műanyagra  (geometriában) és legalább egy 140-es emelkedésű menetet vágj már rá a 10-ből hétvégén és akkor mindenki abba hagyhatja a másik piszkálását ha sikerül akkor az elmélet és gyakorlat találkozik és meglátjuk kivitelezhető vagy sem!

addig úgy sem fog vége lenni ezt már tudjuk
ez nem az ártatlanság védelme mint a bíróságon itt neked kell bizonyítanod!

4um5b65d

Nem ezt fogom tenni, hanem előkeresek egy régi alkatrészt ahol sokkal-sokkal szélesebb késsel történt a megmunkálás, csak hogy ez a semmi alak is lássa, hogy mekkora baromságokat beszél.
Annyi esze már nincs hogy ha tárcsa maróval végeznénk el ugyanezt a műveletet akkor a marót is megdöntenénk a menetemelkedési szögnek megfelelően.
A marónak az 1db éle is ugyanúgy néz ki mint az esztergakés.
A maró forgása (iránytól függően) meg csak a vágási sebességet növeli, vagy csökkentni, miközben az anyag állandó sebességgel forog.

Bármibe le mernék fogadni, hogy a mérnök úr 10 db-os szerszámkészletében egyetlen egy olyan kés sem lelhető fel amivel valami nagyobb menetemelkedést vágott volna.
Azt hiszi, hogy elmélettel mindent meg lehet oldani. Azt hiszi, hogy azért mert kézzel kiverte a gyíkot akkor ő elméletben már tud dugni is.
És nem tudom, hogy mi a szomorúbb, hogy ezzel az egésszel tényleg nincs tisztában, vagy már rég rájött, hogy mekkora hülyeséget mondott, de az a rohadt nagy ego-ja már nem engedi , hogy mást mondjon.
És még ez veri a nyálát és kioktat mindenkit....
Képzelem, hogy ugyanezt játssza el a szervo topicban is, azt meg lehet, hogy ahhoz is füge, csak még nem talált emberére.

000000000

A marógép az marógép, az esztergagép az esztergagép!:)))
Még a nevük is más!:)))  
Ebből sok minden követekezne, aki megértené, annak a számára. Pl. az egyik esetben a szerszám forog, és nem a munkadarab...:)))
De ezeket is írtam már....
Csók!:))

besirkyjh

Szia Danibá

Még jobb példa .
Csak azt nem értem hogy miért nem használunk ilyen hasonlatokat ,példákat a könnyebb megérthetöségért.Lehet már rég lezártuk volna ezt az egész bagatel dolgot :)

000000000

Most hogy megebédeltem, úgy látom, egy moderátornak is sok volt a #10991 stílusa, és szerencsére kivettek belőle egy nagyon goromba szót, így is maradt benne épp elég. Ilyen stílusú esztergályossal én ezennel végkép befejeztem a vitát, "sokat" tanulhattok tőle mind szakmailag, mind emberileg, hogy "kell" egy műszaki Fórumon viselkedni, reagálni!:)))

A Robsy topikban hamarosan nagyon komoly fejlesztési eredményekről számolok be Nektek, ahol az elmélet és gyakorlat mérésssel is bizonyított tökéletes összhangját fogjátok tapasztalni.

4um5b65d

Az bajom csak, hogy az eddigi bizonyítási fonalat még egy analfabéta is megértené, egy mérnök viszont kevés hozzá.
Te vagy az a mérnök aki kevés hozzá...

A képen egy 20mm szélességű esztergán vágott "menetárok" látható. Számold ki mennyivel is van a legtávolabbi pontja a késnek a csúcsmagasságtól. Utána kezdj megint gondolkodni Te mérnök.  
38-as átmérő 120-as emelkedés.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/p%e1r_munk%e1m_hagyom%e1nyos_g%e9pre/munka_010.jpg" border=0>

hostya

"Ebből sok minden követekezne, aki megértené, annak a számára. Pl. az egyik esetben a szerszám forog, és nem a munkadarab...:))) "

És a (menet)marásnál a munkadarab nem forog?? [#fejvakaras]

4um5b65d

Ne kérdezz tőle ilyen nehezet, úgysem tudja... :))

000000000

hostya

(Ez tényleg OFF... És semmi szakmai nincs benne. De a vélemény ugye, szabad... )

Tibor!
Neked jogi pályát kellett volna választani. A Te korodban a Te képességeiddel már sztár ügyvéd lennél.

yuagaci9g

Laslie!

Ez a KEP tokeletes!
Percekig meztem, nagyon jo kompozicio!

Fotozasbol JELES!

000000000

Sajnos, sokszor azt látom, nem a tudás megosztás a cél, hanem a villogás, villogtatás. Egy ilyen fóromon sokan vagyunk sokfélék. Nagy erény, ha egyszerűen érthetően tudunk elmondani dolgokat, hogy mindenki egyből értse.  
Pár éve még, rá is szóltunk (tam) arra, aki nem így írt. Mára már belefáradtam cseppet.

Ez a téma már egy égig érő paszuly. Csak nő, csak nő, kitudja meddig és miért. Célját vesztette dolog.

De, ha én egyszer Tibor45 lehetnék, jaj de másképp írogatnék:)))  
De, mivel nem vagyok, így csendben maradok.  

000000000

Annyira unom, de kénytelen vagyok még neked írni...
Jóember!:) Vegyél már elő egy 33 évvel ezelőtti gépészeti szakközépiskolás gépgyártás technológia könyvet, és nézd meg benne a menetmarás fejezetet. Mint mondottam, ilyen iskolába jártam akkortájt. Azt tehát, hogy mi forog, mi áll, mi a főmozgás és mi a mellékmozgás, azóta tudom. Véletlenül ez is teljesen belém rögzült, mert utána a vegyes forgácsoló tanműhelyben dolgoztam is ilyen feladatra beállított marógépen. A többi következtetést Rád bízom az eredeti cikizős, engem alaposan lenéző kérdéseddel kapcsolatosan.