Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

000000000

Miklós!
Semmi gond, azonos cipőben jártunk, megfordítjuk az évszámodat, még az is stimmel, 76-ot írunk, gépészeti szakközépiskola, 1 év lakatos műhely, kalapács reszelés, S betű kikalapálás, stb...2 évben mehettünk esztergálgatni, utána vegyesforgácsoló, stb...., még lasposvágót is kellett kovácsolnunk 3 hónapos "komoly" kovácsműhely gyakorlat kapcsán, a mai napig szívesen emlékszem vissza az izzó, és kilágyult acél csodás világára, ahogy alakíthatod, mint a gyurmát, majd megedzheted,... Ezek szép emlékek, és Te is hasonlókat tudnál sorolni, ez is összeköt minket.
Veled mindig is könnyű volt a félreértés gyanús helyzeteket tisztázni. Ennek egyik oka az is, hogy pl. eszedbe nem jutna picsa, meg köcsög ikonokat használni, bármennyire is kihoznak a sodrodból ezen a virtuális Fórumon. Hiszen tudod azt is a személyes talik, beszélgetések kapcsán, a túloldalon is épp olyan ember veri a billentyűket, mint Te!:)[#wave]

000000000

Bocsánat, hogy ismét közbeszólok, de én már nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen a másik megoldás.Nem cikizésből.Lehet jobb.Laslie technikáját láttam, van min gondolkodni, de a másik még hiányzik.Kérhetném hogy fejtsd ki ha nem ide legalább priviben!!A szakmai rész érdekel engem ebben a topicban, nem az emberek viselkedése.köszi

PSoft

Szia Tibor!

Villanyszerelő,emelt szintű "B" oktatás.
Fél év lakatos műhely,kalapács reszelés,S-betű kalapálás,csuklópánt kanyarítás,stb...
Én akkor 73-at írtam.
Borzasztó kétségek kezdenek gyötörni...

Most akkor lehet,hogy én is... MÉRNÖK vagyok???

PSoft

Na,komolyra fordítva a szót...

Szerintem is szükség volt,és van ezekre a dolgokra a szakoktatásban,még az én szakmámban is.
Akármelyik szakmát nézem,tudni kell megfogni a kalapácsot,reszelőt,fűrészt...stb.
Bár akkor,egész másképp látta az ember(palánta)a dolgokat.

4um5b65d

#10902-ben megadta a választ, csak hát nem jó a dolog.
Hányaveti módon így néznek ki a jelöltek:

1-es a saját megoldás
2-es Tibor megoldása
3-as Tibor megoldása módosított változatban. Ez forgácsol, de elég sérülékenyek az élek. Nagyon ritkán használják. És csak a hossztengellyel párhuzamos élű menetek esetén. (Lapos, trapéz menet) A kis szélességű rádiuszos homlokélnél ezt qrva nehéz pontosan kézből kiköszörülni.

http://kepfeltoltes.hu/100707/Untitled_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

"hossztengellyel párhuzamos élű menetek esetén"

pontosabban így szól:

..hossztengellyel párhuzamos HOMLOK élű menetek esetén.

Motoros

Cecilia --( férfi műhelytanár, akit Esztergályos Cecilia után csak Ceciliának hívtunk magunk között :))-- azt mondta: úgy kell megköszörülni a kést hogy sehol se nyomjon és husa is maradjon. --Ennyi--
Mostmár különben is ezt a témát kitárgyaltátok, térjetek át a belső menetre, különös tekintettel a kés "husára" mert ott meg az az érdekes. Egyébként nem tanulság nélküli a vita, de a személyeskedést valahogy kihagyhatnátok.
[#taps]

robroy007

Szia Laslie!

én ezekből a képekből egy dolgot nagyon le tudnék szűrni ami biztos nem hülyeség(szerintem)

amíg az első kés éle szemben áll az anyaggal addig a másiknak szöget zár be vele (nem ez a tudás) a második változat úgy működik mint a hótoló lap vagy a hó vagy a toló megy oldalra! és itt már igencsak van probléma!! mondjuk ugyan ez a veszély a leszúró késnél is ha nem tengelyre merőleges az él mert vagy a tokmány vagy a szegnyereg felé fog hajlani és idővel ha mélyen járunk az anyagban akkor a késlap oldala is dörzsölni fogja az anyagot (persze elkerülhető ha a vágó él mögött szűkebbre vesszük a kést de d100mm-nél már ez sem fog segíteni csak ha szélesítjük valamerre a leszúrás hornyát)(ezt mint nem esztergályos csak gép tulajdonos és néhány órányi forgácsolós és sok órányi földmunkagépes (gréderen is hasonló effektus van mint a hótolón)tapasztalattal mertem kijelenteni)

4um5b65d

Hát ez bizony halál pontosan úgy van ahogy mondod.
Egy nagyobb mélységnél simán előfordul, hogy a menetvágáskor az egész szánszerkezetet előrébb tolja az anyag, mert nem tud az él forgácsolni.
Csak egyszer kapjam el azt széltolót aki a hótolót rajzolta...
:)

robroy007

akkor most megint kezdhetjük elölről az okoskodást? vagy elfogadjuk, hogy valakinek nem lett igaza mert az élet másként diktál?  

Robika37

Mindenki másképp csináljaaa...

000000000

Na megint miket látok itt..., jesszusom.
Bocs, de kapjál már a fejedhez... Azért mert valaki lerajzol valami marhaságot, te elhiszed, mintha én mondtam volna, ahhoz nekem mi közöm van??? Olvasd már el pontosan mit írtam a #10902-ben (különös tekintettel a +-H hatására, ha kilépsz a tokmány központi síkból....), és ha megtalálod abban azt, amiről most ilyen jól beszélgettek, szóljál.
Mellesleg ha gondolatban elköszörülöm az ő befogott kését első lépésként vízszintesre képzeletben, akkor miért is változik meg a hátszög, és miért kell úgy berajzolni a fekete móricka ábrát, hogy szinte végig súrolja a megmunkált felületet? Ez vagy 0 ábrázoló geometriai ismeretre vall, vagy rosszindulatra az illető részéről.

4um5b65d

Tibor Te ezt most komolyan nem érted ?

A gyári Iscar kép mit mond neked ?
Te mit látsz abban ? Az jó, vagy nem ?

000000000

Ismét eljöttem hozzátok, hogy kikérjem a véleményeteket(bár tudom nem teljesen szakmabeli a dolog)

A helyzet az, hogy vettem egy C Corsát és nincs hozzá vonószem, nem lehet venni sehol.
Arra gondoltam, hogy veszek menetesszárat és hegesztek rá egy karikát.
Bár nem tudom, hogy milyen menetes.
Véleményetek?
Köszönöm.
Vélemények?