Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Basszus! miből maradtam ki!Én kipróbáltam mindenféle nagy menetemelkedésű laposmenetvágást stb, idáig, és a véleményem az hogy, a forgó anyag szembe jön a vágóélre és nagy menetemelkedésnél amikor a menetemelkedés szöge"45" fok körül van akkor vagyunk félúton a vésés és a menetvágás között tehát már érdemes ráfordulni a haladási irányra! már csak azért is mert ha egy ilyen nagy menetemelkedést vizszintes vágóéllel vágunk akkor a forgácsot nekivezeti a menet árok hátsó falának ami iszonyatos surlódást felrakódást, rossz felületet eredményez.
Persze minden feladat más és más megoldást igényel! az esztergálásnál ott kell lenni!!! más az anyagminőség, az átmérő, a fordulat,ami éppen rendelkezésre áll!
A Leslie megoldása jó! én is így keztem volna neki! [#eljen]

4um5b65d

Most már azt is elárulhatjuk, hogy tőled kaptam kölcsön a kést....

[#nevetes1][#nevetes1]

KoLa

Én nem adok kölcsön kést senkinek sem! 'EZ bizony 'a sajátod[#eljen]

KoLa

Ezeket találtam 'hirtelen' a készletben - sajnálom elköszörülni őket, így most lencsevégre kaptam néhányat.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Laslie-nek/Menetk%e9sek%20LEZ-nek.jpg" border=0>

000000000

A helyes forgácsolás alapja, hogy az úgynevezett működő élszögrendszer a fővágóél mentén minél inkább megegyezzen a szerszám tervezett saját élszögrendszerével. Laslie esetében ez egyetlen egy ponton igaz a végtelenhez képest, tehát ettől csakis több egyező pontszámra kell törekedni.
A mellékelt ábrán az látható, hogyan változik, torzul a szerszám élszögrendszere, az az a forgácsolás hogy száll el a tervezett és ideális adott anyagra jellemező optimálistól, ha ezzel nem törődünk a szerszám elhelyezéskor.  
Azaz a h hiba eltérést illik egy +- delta h tartományban (néhány tized mm) tartani.  
A szerszámot homloklapját tehát valahol a lila vonal sík mentén kell megköszörülni, a fővágóél leginkább ebben a síkban helyezkedjen el.
Az pedig pont a szaki ügyessége, hogy tudjon ilyen metszetben is szerszámot köszörülni, és ne a primitívebb, rosszabb, neki persze egyszerűbb megoldást válassza.
További jó focinézést mindenkinek.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/elszog1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/menet-cor.jpg" border=0>

4um5b65d

Csinálhatnál tanulmányi út jelleggel egy-két 50 képet a műhelyedben levő célszerszámokról, csámcsognánk rajta egy kicsit....
Ez a jobb oldali alkalmatosság mi akar lenni ?

KoLa

Előbb utóbb kiderül , sajnos  amikor hatástalan volt a Kodak, akkor készítettem néhány (9) késtartót és hozzá a rögzítőcsavarokat a cnc esztergámon.
Az ami itt látszik az egy befogás-három szerszám.

4um5b65d

Te egyáltalán nem értesz a forgácsoláshoz....
A lila vonal és a bal oldali zöld vonal mekkora szöget is zár be ? 120 fokosat ?
Vajat lehet ilyen késsel kenni, de mást nem....
Szerintem soha, de soha többé ne szóljad le még a kezdő forgácsolósokat sem, mert semmi alapod nincs hozzá....

KoLa

Ebben igazad van Tibor![#wave]
Csakhogy az esztergálás egy ősi szakma, mint tudjuk, és az elméletét csak találgatják azok akik okosabbak mint egy rossz esztergályos:)))

4um5b65d

Azt látom én is kolléga, de én a JOBB oldalira cuppannék rá érdeklődés jelleggel. :)
A többi 8-at se dugdossad, ha van valami extra tudású köztük.

000000000

Te inkább azon gondolkozz el, hogy a vélelmezett szakmai igazad úgy aránylik az én érvrendszeremhez, mint az 1 a végtelenhez!:)[#nyes][#wave]

000000000

Vicces vagy Te is.. Gondolkozzál csak, ha anyát is kell furatkéssel egy ilyen menethez csinálni, na hogy is fér el a döntött szerszámotok, és hogy fog reccsenni a jelentős főél eltolódás miatt?:)

4um5b65d

Nincs itt semmiféle fő él eltolódás.....
Vedd már észre, hogy a menetvágás, áthajlik vésésbe. Ezek szerint vésésnél sem kell 90 fokban megdönteni az élet ?
Nézd meg újra a  #10861 képet.
Az egy szerszámgyártó cég katalógusa.
És ezt a rajzot mindegyik így közli....
Kiröhög az egész fórum....

KoLa

Tibor! egyszerű a megoldás [#eljen]
Furatban magas késsel, külső felületen alacsony késsel mindíg lehet dolgozni, ilyen extrém esetekben is, természetesen ott kell lenni!ilyen 'szakemberes' megoldásoknál! tudod az ökölszabály itt relatív mert sok a változó!

4um5b65d

De szépen fogalmaztál, pedig tudom, hogy másra gondoltál közben...
[#nevetes1]