Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Jót mondtál a hótoló hasonlattal, a fogácsolásban is hasonlóképp működik.
A tompábbik él rendkívül rosszul forgácsol, mert hülye lesz a fizika ellen szegülni...

4um5b65d

Tibor, most jutott eszembe.....
Ha marógéppel készülne a menet akkor milyen marószerszámmal készítenéd és azt milyen módon állítanád be ?
Ha ezt tudod, akkor innen már egyszerű a felismerés.

4um5b65d

Nem változik meg a hátszög, ezt mindenki tudja, csak mivel ez egy gyors kézi rajz volt az így sikerült.
Vedd úgy hogy az is ugyanolyan mint a másiknál.
Nyilván nem ez a lényeg a dologban, nem erről megy a vita, hogy alá van e vágva kellőképp a vágóél.

hostya

Ez a 22-es csapdája...?

Teaway

Megnézel egy másikat, amin van, és azt lemásolod.

KoLa

Ezt az egészet legegyszerűbben vektorokkal lehet megérteni!?!  
Van ugye az az erő amit az anyag egy körbefurdulása okoz, és van az az erő amit az előtolás gerjeszt egy körbefordulás alatt, no a kettő eredőjére kell a legoptimálisabbann ráfordulni a vágóéllel! a forgásközpont mint fő forgácsolási szint értelmét veszti!
Úgy kell ezt elképzelni mintha nem forgó anyagon akarnánk menetet készíteni, hanem egy álló palástfelületre akarnánk menetszerű hornyot vésni!

KoLa

És még egy példa - vannak azok a menetfúrók amelyek előre tolják a forgácsot, na azokkal is ez a helyzet!  
Leslie majd linkel egy ilyen képet ő gyorsabb![#wave]

s7manbs8

Nem szoktátok hallani szegény esztergakéseket, mikor rosszul használjátok, hogy sikoltoznak kínjukban ? :)

000000000

És ki mondta azt, hogy ennek a szerszámnak végig vizszintesnek kell lenni a homloklapjának??? Ezt is csak te mondod...
A főforgácsoló élnek kell a vizszintes sikban minél inkább elhelyezkedni. Az ábrám is arról szóla a 10902-ben, hogy hogyan torzul pl. a homlokszög (GAMMA és GAMMA vessző). Na már most akkor amikor pont élszögekről beszélek, akkor te meg egy laza átkötéssel úgy gondolod, hogy ezt a részét én még nem alakítanám ki a szerszámnak??? Jajjjj, az idegbaj körmyékez.:)

Záró gondolatok, TANULSÁGOK más idevetődő, semleges, gondolkodni tudó, szerető embereknek, bár ezeket is mind írtam már, de összefoglalom az egészet:
1. Minden technológiának vannak korlátai, így egy hagyományos esztergán ne nagyon akarjunk 40-45 foknál nagyobb menetemelkedésű menetetet esztergálni, vannak erre jobb és szakszerűbb megoldások.
2. Nagyon fontos, hogy egy szerszámnak a MŰKÖDŐ élszögrendszerére odafigyeljünk, és optimalizáljuk. Azaz ha belehelyezzük az adott technológiába, és alaposan, több mm-el kiforgatjuk a tokmány középsíkból a fővágóélt,
gondoljuk végig, hogyan változik bizonyos pontjain pl. a homlok, hátszöge. Ezt mutatja a #10092 ábra a "h" függvényében.

Ja a #10938-as négyszög kiinduló SR példára nem látok P választ a nagyérdemű Kollégáktól azóta sem. A semmiről, amit soha nem állítottam, könnyebb diskurálni egyeseknek, elhiszem barátaim. Részemről totál vége ennek a fejezetnek, nagyon helyesen ahogy Motoros írta, nem volt tanulság nélküli a vita.

4um5b65d

"A főforgácsoló élnek kell a vizszintes sikban minél inkább elhelyezkedni"

Az ISCAR képen így van ?

000000000

Ja még látom ezt itt...
A felismerés kurva egyszerű kellene, hogy legyen de Nálad. A marás az nem esztergálás, azaz a szerszám forog, így nincsen vágósebesség probléma, naygmértékben függetleníthető a szerszámpályától, és ha maró olyan élkialakítású, bármilyen írányba forgácsol, a "buta" esztergakés meg csak ott ÁLL a késtartóban, és sajnos alapvetően egy irányból állandó élszögek mellett szeret ideálisan forgácsolni, amikor beléfordul a munkadarab. Ez a két eset mintha más lenne, ezért írtam az előbb, eleve necces forgácsolási technológiát nem szokás erőltetni esztergán, műanyagban persze lehet játszadozni.:)
Na jóccakát, és tényleg befejeztem, néha azért benézek ide, van-e már P adat.

4um5b65d

Gyerekek, azt hiszem ez reménytelen eset......

Végmegállapítás:

Hülye vagyok a szakmához...
KoLa is hülye a szakmához
Az Iscar is hülye a szakmához
Sőt az összes többi szerszámgyártó is hülye a szakmához.
Akik elhitték amit mondok azok is hülyék lesznek a szakmához...

KoLa

Hát IGEN! Tibor!Mindíg az van hogy amit írsz, az helytálló és pontos mérnöki produktum [#eljen]
Van viszont, kis Hazánkban egy kiképzett forgácsoló szakember gárda aki csak forgástestekben gondolkozik és nem CNC vezérléssel oldja meg a napi feledatait!
Sok ilyen barátom van és képtelenek megtenni azt az egy lépést amit pl. én már majdnem megtettem a vezérléstechnika irányában hogy tudjak esetleg sokszöget esztergálni!
Kár hogy nem illeszkedsz a "szakik" közé!
Én mint 100%-ban hobbista CNC esztergályos csak csodálkozom azokon, akik már megoldották a cnc-s vágyaikat a Mach3-al , miközben a munkahelyemen egy olyan gépen van szerencsém dolgozni amit a Mach3 egy nagyon régi verziója kiválóan vezérel és működtet évek óta, ez nem forgácsoló, hanem plazma és lángvágó, és a csicsa grafikus felületen , mint "rossz esztergályos" könnyedén megoldom a napi feladatokat!
És ez egy léptecs-es sz...r ami 4000 mm/min-el halad a kontúron!Plazmavágás közben 1mm -es lemezben!
De az esztergálás az más ... ott kell lenni!!!
[#felkialtas]
A szeren ! - ahogy mondják"
[#wave]

KoLa

De Hülye vagyOK![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

4um5b65d

Hát nem is vagy normális....
Bedönteni egy kést ?
Honnan vetted ezt a baromságot ?
:)