Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

MoparMan

Laslie, ha ez megnyugtat, nem emiatt nevetünk rajta [#smile]

000000000

Az milyen forgácsolás ahol az előtolási sebesség azonos a forgácsolási sebeséggel? Ideális??? Eleve az egész példád egy helytelen erőszakolt dolog, mert az esztergán történő mentkészítésnek vannak korlátai. Ilyen durva menetmemelkedést nem illik esztergán csinálni, hanem más technológiával kell legyártani, persze műanyagba, minta te esetedbe bele lehet kényszeríteni. Hogy ezen belül érdemes-e törődni a szögtorzulásokkal, az téged nem érdekel, van aki érdekel, ennyi ez a történet. Befejeztem.

MoparMan

Tibor! tényleg pusztán jóindulatúan írom:
Te elméletben kiszámolod, kitalálod, szerszámot készítesz vagy elhajtod a kuncsaftot, hogy ezt nem lehet megesztergálni mert nem optimális stb.
Laslie pedig fog egy kést megköszörüli, megvágja amit meg kell, az ügyfél fizet és elégedetten távozik, jön legközelebb is.
A Te hozzáállásod szerint visszahívod, hogy jöjjön jövő héten addigra kimatekolod a hogyanisvant...na ebből lehet éhen halni...
és sajnos Te ezt nem fogod megérteni soha, akárhova csűrjük is a dolgot.
van élet az optimálison innen és túl is...

MoparMan

csúnya szóval élve stokifejű vagy, nem tudsz rugalmasan alkalmazkodni a valósághoz, ami sokszor más mint az elmélet, de valamilyen furcsa paradoxonkét ugyanazt eredményezi.

4um5b65d

Akkor légyszíves határozd meg nekem, hogy mekkora emelkedést vállaljak ezek után. A gép 140-ig tudja alapból, és fémben is. Ennyit gondoltak a mérnökök. Már nagyon restellem, hogy nem olyan gépet vettem ami 3-asig tudja csak. Ég a pofám.

KoLa

Én, tisztelem Tibor magasszintű mérnöki elhivatottságát a forgácsolással kapcsolatban!mivel néha betalál!a lényegbe.
Az Ő számításai nem mindíg helytállóak az egyedi gyártásban használt fogásokkal szemben!
Szerintem csak a cnc megmunkálásnál lehet figyelembe venni forgácsolási paramétereket ilyen szinten, ha minden szerszám lapkás, előre kalibrált tulajdonságai vannak különféle anyagoknál, átmérőknél és fordulatszámoknál! na ezt én sosem tudnám kiszámolni előre! csak gyakorlati tapasztalataim vannak amiket alkalmazok, több kevesebb sikerrel :)))

KoLa

Ha ha! Tibor!Szögtorzulás!miről beszélsz?
Az esztergagép 'ledob magáról' minden rosszul megválasztott paramétert és esztergályost!
Gondolom sokan emlékeznek itt ilyen esetekre a saját gyakorlatukból?

4um5b65d

Itt nem az a gond, hogy kiszámolja, megcsinálja és elégedett, mert jobb lett a kés, hanem az a gond , hogy az ő módszerével nem lehet menetet vágni. A profil torzulásról még nem is ejtettünk szót.
Nyilván való hogy soha nem csinált még ilyet. Ami persze nem lenne gond, hisz nem ebből él, de hogy egyértelmű gyári példákkal is alátámasztott kivitelezési módot is felülbírál, az már ESZEMENT ostobaság.
És ebből a nagybetűs szövegrészt emelném ki.
Egyre inkább hajlok afelé, hogy a saját szakterületéről szóló kijelentéseit is ezek alapján ítéljem meg. Magyarán jobb ha azt sem hiszem el amit kérdez, nem hogy azt amit válaszol...

4um5b65d

Olvasok a sorok közt.... [#wave]

4um5b65d

Én nem sokra tartom a számításokat, mert semmire nem megy vele az ember.
Egy számítás nem látja, hogy mit csinál a kés, milyen forgács jön le...stb...stb, de ezt neked nem kell magyarázni, kiváló érzéked van a szakmához...

KoLa

Érzékem van az alváshoz:)))úgyhogy megyek aluszkálni[#wave]

000000000

Azért én örülők, hogy gyakorlati embertől tanulhatok.
Elméletileg a mig 21 sem tud repülni...( ha jól tudom):
De azért várom a megfelelő elméleti esztergán !!használható kés paramétereit Tibortól.
Remélem megkapjuk:)
Még ha részéről lezárt is a a  
dolg
Ezt megígérte 10839-ban:
"Azt remélem tudod, hogy nem igazán szerencsés módon alakítottad ki ez a speciális kést, ettől van jobb és szakszerűbb élszögrendszer forgácsolástechnológiailag."

000000000

Valóban éghet. Ugyanis tudhatnád, hogy a menetemelkedés önmagában nem mérvadó...., mekkora átmérőre vonatkozik? És itt jön az égésed, ugyanis csak azt kellett volna végiggondolnod, a te több kW-os főhajtómű motorod lehetővé tesz pl. 100 mm vagy még nagyobb átmérőn történő menetkészítést, ahol a 140 sem nagy. A lényeg ugyais a menetemelkedési szög és így bizony szakmailag a 30-40 fok feletti menetmelkedési szög ipari sorozatgyártása erősen necces klasszikus hagyományos esztergán a már kitárgyalt és vitát gerjesztő elméleti és gyakorlati forgácsolási anomáliák, kompromisszumok miatt. Arról nem is beszélve, hogy nagy menetemelkedési szög esetén az igazi technológia ilyenkor már a menetmarás, és nem a nulla közeli vágósebességgel történő anyagtúrkálás, ugyanis a forgácsolás egyik alap feltétele a megfelelő minimális vágósebesség. Olyan apróságról nem is beszélve, ha kevés a menetkifutási út adott esetben, igen fürge néhány ms-os időállandójú reflexed kell, hogy legyen, amikor kikapod a kést. És azt gondolom tudod, hogy egy átlag ember 0.2 másodperc reakcióidő képességű. De én nagyon jóindulatú vagyok, így 10-szer gyorsabb kezűnek gondollak álmomban, igaz még az is kevés, de nem baj.  

De részemről befejezettnek nyilvánítom ezt a vitát, mert mai napom egy részét már nem fecsérlem el a miattad, sokkal fontosabb dolgaim vannak.

Robika37

Kedves Tibor !

Sajnos nem adtad meg az ígért választ ami egy ideálisabb esztergakésről szólt jelen példánál maradva.....elterelted az eredeti felvetésedről a szöveget elég messze.....
Kár azt hittem tanulhatok valamit...mert ugye tanulni sohasem későő.
Szép napot: Robika

robroy007

Tibor ezzel a lila vonallal kapcsolatban lenne kérdésem!

A te képed egy leszúró kést mutat, ahol a h delta stb. van, ez a kés csak sugár surányiban mozog ugyebár  
az összes többi kés a beszúrók kivételével, végeznek tengely irányú előtoló mozgást is ÉS ENNEK MEGFELELŐEN AZ ELŐTOLÓ IRÁNYÁBA DÖNTVE IS VANNAK! (profil kések és )
a menetkés is legyen az szabványos metrikus vagy bármilyen  

amit te lila vonallal be jelöltél, hogy azon a síkon legyen (vagy inkább azzal párhuzamosan eltolva kialakítva) a profil vetülete azt az ISCAR #10861 hozzászólásban pont inkorrektnek tartja

ezek után akár egy ceruzával, kézzel rajzolt lefényképezett gyűrött papíros rajzot tegyél már fel légy szíves