Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Úgy kezdtem a háborút kiváltó képek felrakását, hogy a kezdőknek ajánlottam a módszert, ha ne adj isten nagy emelkedésű menetet szeretnének vágni.
Nem gondoltam, hogy egy profi is van köztünk aki pontosan tudja, hogy hány darabot készítettem belőle és hogy mennyi menetkifutásom volt az adott munka elvégzéséhez. Mindezt anélkül is tudja, hogy egy szót esett volna róla.

2db alkatrészt gyártottam és úgy, hogy egyben hagytam a kettőt a menetvágás erejéig. Menetkifutásom volt vagy 1 méter. Tehát ennek ismeretében a kés jó.

Ha lesz belőle 1000 db és pechemre fémből lesz akkor előnagyolom marógépen, majd egy ehhez nagyon hasonló késsel lesimítom a felületeket.
De mindettől függetlenül a vitát kiváltó kés akkor is jó.
És ha 1000-szer dumálsz mellé, az akkor is jó lesz.
És ha leég a több KW-os főorsó motorom és csak 1db-ot kell gyártanom , a kés akkor is jó lesz, mert ez nem KW és darabszám, hanem geometria kérdése.

Robika37

[#eplus2][#wave][#eplus2][#wave]

8uup9xs82

"Soha ne vitatkozz ostobakkal, mert amint leereszkedsz a szintjukre, ott legyoznek a rutinjukkal"  

8uup9xs82

Jajj, a kep lemaradt:)  

http://www.gamertagpics.com/users/w/wa/warhawkBL187/ArguingOnTheInternet-Special%20Olympics.jpg" border=0>

Dud

000000000

Laslie,ne foglalkozz az értetlen emberekkel, mi továbbra is várjuk tőled az ehhez hasonló megoldásokat [#worship][#worship]

4um5b65d

Eztán már csak úgy csinálom, hogy az értetlentől megkérdezem, hogy jó lesz e. Ha azt mondja nem akkor már biztosan helye van az írásnak a fórumon, mert annak jónak kell lennie... :)

Miki2

Bocsánat, hogy élek !
Tibor! Ezt ne erőltesd.
Hidd el, 20-40 év gyakorlati, szakmai tapasztalata überel minden oskolában tanított elméleti okosságot.
És az, hogy Te már 15 éves korodban esztergáltál (géptakarítás, műhely seprés, stb)
mondjuk 18 éves korodig esetleg heti egy alkalommal gép közelében voltál nem pótolja azt a szakmai rutint, amit egy ESZTERGÁLYOS az évek alatt felhalmoz. Hidd el, az egyedi gyártásoknál még nem találták ki azt a mérnököt, akinek a papírra vetett technológiája alapján tökéletes gyártmány született volna.
És ez szerintem a sorozatgyártásnál is így működik. Persze a jó mérnök lemegy az üzembe, és megkérdezi a "szakit", hogy kivitelezhető-e az elképzelése.
MERT SENKI SEM SZÜLETIK ÚGY, HOGY MINDENT TUDJON.

hostya

Szerinted megérti...?
A szöveget biztosan, de a mondanivalót...

besirkyjh

Sziasztok  

Nem igazán értek az esztergályos munkákhoz , de az emberekhez igen .

Vágatlanul irjátok ami eszetekbe jut .
Sosem hibáztok ? Vissza vághat !

Nagyo jo ez a topick , szivesen olvasom és tanulok sokat belöle mint leendö amatör esztergályos .Ne vigyétek le a szinvonalat .

Legyen ez a vége .

[#worship]

KoLa

Még a mecss előtt: Van egy mérnök, aki azt mondta nekem hogy, " a mérnök az aki tudja melyik könyvben kell megkeresni a képletet"

000000000

Nem szándékoztam már írni ez ügyben, de látom egyesek megint milyen stílusban írnak itt, a d betűs b-vel nem foglalkozom, mert tőle már megszoktam az útszéi modort. De kérlek ilyeneket te se írjál: "15 éves korodban esztergáltál (géptakarítás, műhely seprés, stb)". Ezt a zárójeles részt miért kellett oda írnod, jólesett? Egészségedre.  
Aztán: "Persze a jó mérnök lemegy az üzembe, és megkérdezi a "szakit", hogy kivitelezhető-e az elképzelése. Ez megint miféle lenézése a mérnöknek? Netán fordított esetet nem tudsz elképzelni?
De mondok én Neked és Társaidnak valamit.
A bődületes tapasztalatotokkal semmi perc alatt tudtok esztergálni pl. egy négyszög 20-as Sr58.fk húzott profilt átmérő 16-ra egy fogással 0.2 mm/ford előtolással. Az én szememben az az igazi szaki, aki kapásból tudja azt is, mennyi ennek a példának a forgácsolási teljesítménye. A jó válaszaitokat szívesen látom, de minden más mérnökgyűlülő, sértődött ízű, szaki agyaúristen kontra bunkó-ostoba  mérnök ízű szövegeiteket mellőzzetek lehetőleg, ha velem kapcsolatban nyilatkoztok, de kikérem minden mérnök kolléga nevében is. Azaz szigorúan műszaki tudásotokat villogtassátok (pl. az említett példa gyors megoldásával, és ne a mérnököt gúnyoljátok ok nélkül igen sokszor.
Mellesleg semmi bajom nincs a szakikkal, tisztelem, becsülöm őket, lehetőleg szeretek mindenkivel szót érteni, így Veletek is. Hiszen a talin jókat beszélgetni is szoktunk. Az is igaz, a Fórum "fő esztergályosa" évek óta lapít, egy talin se mert még megjelenni, ő dolga. Kérek mindenkit, tiszteljük egymás tudását, legyen az elméleti vagy gyakorlati, vagy vegyes tök mindegy. Olyan jó lenne már odáig eljutni, hogy egy vita csak szigorúan szakmai érvek mentén menjen, és semmi emberi, indulati, egyéb .... ne vegye át a második körben a helyét.
Na szerencsés tokmány forgást kívánok Mindenkinek!

4um5b65d

Nézzük a jó oldalát a dolognak: Tud olvasni....
Nézzük a rossz oldalát is: Nem érti, hogy csak róla van szó...

Miki2

Szervusz Tíbor !
Azt gondolom, valami félre értés lehet az oka annak, ahogy reagáltál.
Én is 15 éves koromban kezdtem az esztergálást anno 1967-ben.
Akkoriban velünk pontosan a leírt műveleteket végeztették.
Aztán jött a villáskulcs, meg a kalapács reszelés. Mikor egy gáter vasból sikerült (alapos elméleti felkészítés után) valamilyen eszterga késhez hasonló alakot köszörülni, kaptunk gyorsacélt, majd kipróbálhattuk, mit kreáltunk. Ez kb fél évet vett igénybe. Tehát amit írtam, az a saját tapasztalatom, nem feltételezés.
Mellesleg szerintem ma is így kellene tanítani a szakmát. Míg valaki nem tud valamilyen szerszámnak kinéző tárgyat elkészíteni, ne menjen a gép közelébe. Abból csak a baj van.
Tudom, nem ཿ-et írunk. Eltelt 43 év, meg mostmár vannak váltó lapkák, meg mindenféle dolog, ami megkönnyíti és felgyorsítja a munkát. De az alapokra akkor is szükség van.
És azt sem sértő szándékkal írtam, hogy a jó mérnök lemegy az üzembe.
Ezt konkrétan a külföldön szerzett tapasztalataim mondatják velem. Nem szégyen az, ha egy gyakorlati tapasztalatok híján levő mérnök odamegy egy, éppen az elméleti tudást kevésbé preferáló "szakihoz". Ők ketten, egymással szót értve tudnak igazán hatékonyan, célra törően, és főleg olcsóbban előállítani valami újat.
Ezért gondolom, hogy tanulni még egy "szakitól sem szégyen, mert nincs olyan ember, aki mindent tud. Én 57 évesen, ha valamit nem tudok, és a választ a környezetemben fellelhető helyen nem találom, a mai napig kérdezek. És ha azt egy fiatalabb, esetleg sokkal fiatalabb tudja, azt fogom megkérdezni. Nem, nem szégyellem. Mert mindent én sem tudhatok....

Miki2

Bocsi, még egy apróság.
Ezt már tényleg csak iróniából.
A tokmányt nem forgatjuk.
A tokmányt kergetni szoktuk.

4um5b65d

Ne szabadkozz, nagyon is helyes amit írtál....
15 évesen az ember nem tud még semmi szakmait nyújtani.
Hozzám számos fiatal mérnök jár a különböző terveikkel és azt látom, hogy csak 1 van köztük aki "lemegy" a gyártás helyére azaz hozzám és kitárgyaljuk a lehetőségeket.
Nagyon sok technológiai hibát vét,mert nem szakmája a forgácsolás, de szívesen segítek neki mert látom értelmét és látszik a fejlődni akarás rajta. Aki meg letojja, hogy gyártható e az általa tervezett dolog az én is letojom. Szolga módon legyártom amit kér aztán rakja össze ahogy tudja.
Jó példa erre a 20-as külső átmérőjű 40-es furattal ellátott gyűrű. Kap egy üres zacsit meg egy számlát...
Ráfúrtam a 40-es fúróval, ennyi maradt. Ő a mérnök , nem vitatkozom....