Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Froniusnak van konfigurátora minden paramétert megadsz és kiszámolja mennyivel lehet az invertert terhelni.

[#t209p6451#]
József

kijy8hc3f

Köszönöm a válaszodat, egyszer már kérdeztem ezt a fórumon és kaptam is tőled ennek a configurátornak az elérhetőségét, de sajnos nem beszélek idegen nyelveket és magyar forditást nem találtam igy sajnos nem tudom használni mert értelmezni sem tudom a választási lehetőségeket.

Üdv Jenő

TBS-TEAM

Tényleg kérdezted: [#vigyor0]

Fronius Primo 4Kw.

József

TBS-TEAM

Hoppá egy kép 2x 1 meg lemaradt az összesítő:

József

TBS-TEAM

Teljes tisztánlátásért:
Primohoz a konfigurátor 3 opciót hoz az 1.2. tartja optimálisnak.
Megadott adatok alapján BP. 22° dőllés, 220° DNY
1 kép 1 strings. 17db napelem. 133%
2 kép 2 strings. 2x8db napelem.125%
3 kép 3 strings. 3x5db napelem.117%

József

jani300

https://directhoverboard.com/en/accessoires-service/127-batterie-samsung-hoverboard-36v-44ah.html

Most bontottam egy kétkerekű pofáraejtőből :) (Hoverboard)
A púp a felirat alatt töltésvezérlő lehet ?  
Mert akkor talán rá is köthetek egy 36 voltos napelemet ... ?

2vkx6unz

Rákötheted, de szerintem kijön belőle a füst...

Én nem kötném rá közvetelnül mert ugyan egy tábla napelem is lehet épp megfelelő névleges feszültségű, de mivel áramgenerátoros a jelleggörbéje valamivel munkapontba kellene állítani...
Egy optimalizálót rá kellene még kötni...

jani300

6,5 Volt volt az akkuban .
A napelem sem volt kint a napon ,szórt fénnyel volt 20-27 volt körül .
Igazából nagyon kevés árammal tölthette , nem esett a napelem feszültsége .
Felment azért az akku feszültsége 8 volt fölé .
Majd elválik lesz e ebből valami .
Lehet hogy már ki is jött abból a füst ,régen .
Viszont hogy ebben a vacakban van két háromfázisú agymotor . és még két külön inverter hajtja őket , az megérte a kis aprót amit adtam érte .
Mármint a tapasztalat . De egy nagyobb panel ebben nem volt ,pedig az interneten láttam másikban .
Köszönöm a választ .

bbalazs

Javítottam pár ilyet már, 42 Volt az akkufesz teljesen feltöltve. Ez már kuka lesz, talán pár elemi akksi megúszhatta odabent.
42/43V-os töltő kell hozzá.
De a BMS használható egy másik 10-es pakkhoz.

Én gokartot és két rollert is építettem egykori hoverboardokból.

vadember

Azt az akkut dobd ki nyugodtan! Itt van egy boncolás, hogy mi van benne. Ő biztosan fog valamit kezdeni az alkatrészekkel, viszont nagy összegben mernék fogadni, hogy te pedig megint semmit.
[yt]VAWup64P7k4##t716[/yt]

jani300

Töltöm az akkut , 6,5 ről már felment 8,9 re . :)
Csere akku van bőven , ha a panel jó akkor nem lesz kidobva .
Egyébként már vesztettél ....
Láttam mi van benne , és rá is csodálkoztam ,fene gondolta volna hogy itt tart már az elektronika .
Két szinkron generátor is van benne ,sok pólussal ,nem kell gondolnom agyon forgatni .
Ez a legkisebbek közé sorolható dolog ,és olyan amit könnyen el is engedek ,ha muszáj .
Az még érdekelne hogy van megoldva az agymotor villamosan , néztem videót , de nem volt erőm végig nyüglődni .
Egy rajz ,érdekelne .
Még egy kérdés akkor már .
A láb érzékelők optósak lehetnek ? Valami gumi szerű anyag megy egy villa közé .

bbalazs

Hall szenzoros a fázis érzékelése.
Háromfázisú vezérlést kapnak a motorok, három teljes hídon keresztül.

jani300

[yt]NwH2xmM9T5s[/yt]

Ilyesmi vackot szereztem .
Modernebb gondolom , kevesebb kisebb alkatrészekkel .
Lehet rendelni a motorjaihoz vezérlőt is , gondolom a gyári vezérlőjének meghekkeléséhez nem lesz elég a tudásom .
Nem a feltétlen valamire való használat a cél , valamennyit modernizálódott az elektronikai tudásom (?) .
Annyi kapcsolódhat a topik témájához hogy 500 körüli fordulattal már szélkerék generátoraként elég jól használhatóak a motorok .
A segítő szándékú hozzászólást köszönöm , másnak is :)

Szalai György

Azt várom, hogy mikor barkácsolnak már agymotorból egy értelmes kis szalagcsiszolót. Úgy adja magát a feladatra.