Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Az már nyáron felkerült[#wave]
Anélkül még több lenne a számla
Így jár az aki a pusztába költözik[#vigyor]

remrendes

Nincs azzal gond, viszont nalad valamiert nagyon szokik a meleg.

TBS-TEAM

Nállam 150db vákuumcső vann fent 20 éve.
10 év volt a megtérülés.
Kora tavasztól késő ősszig 100% megtermeli a használati melegvizet.
Ha egész nap süt a nap csak akkor tudja teljesen áttvenni
egész éjszakára a fűtést a melegvíz készítés után.
A ház fűtése napkollektor+gázzal jelenleg 11300.-Ft/hó.
(170m2 van fűtve padló és falfűtés) 23C nonstop.

A ház hőszigeteléssel kell kezdened.

József

Révész Richárd

Az biztos hogy szökik itt-ott
Az nagyobb baj hogy nagyon nagyok az ablakfelületek, vagyis nem baj mert jó világos a ház a természetes fénytől. Redőny kéne rá csak mindig van fontosabb amire költeni kell.

Révész Richárd

Az biztos, hogy kell egy jó hőszigetelés mert ami most van az egy rakás rossz
Így vettem a házat. Nyáron leszedem, csak azt nem tudom, hol veszik át ezt így veszélyes anyagként.
Aztán kap egy rendes szigetelést.

TBS-TEAM

Ha stabil a régi szigetelés akkor nem kell levenni, csak az
újat ráragasztani és olyan hosszú tipli kell amely átfogja a kettőt.
József

PSoft

Idéz...csak azt nem tudom, hol veszik át ezt így...

Hozd el Fűzfőre!
Ezek...minden rosszt(is)bedarálnak. [#nyes]

Révész Richárd

Révész Richárd

Sajnos nem az. Szakszerűtlenül van felrakva, itt-ott magától elválik a faltól
Ezt le kell szedni és rendesen megcsinálni.

tekes

Sziasztok!

Meg lehet-e kerülni a visszatáplálást úgy, hogy hőtárolós fogyasztókat kapcsolunk be éppen olyan teljesítménnyel, amennyi a pillanatnyi visszatáplálás lenne?

Egy konkrét napelemnél, amire nincs fogyasztó kapcsolva, meg lehet e mérni, hogy éppen mekkora teljesítménnyel termelne, ha lenne rajta fogyasztó?

(Egy kollégám kérdései, nekem nincs napelemem.)

Robsy1

A válaszok: igen, igen.
Vannak ilyen fejlesztéseim, segítek a kollégádnak, nyugodtan keressen.

tekes

Köszönöm, megadtam neki a számodat, előbb-utóbb  hívni fog. (Csepregi László)

gaspa

Szia
Engem is foglalkoztat a felesleg felhasználása betáplálás helyett.Nekem megvan a monitor rendszerem,pontosan tudom mennyi a felesleg,én 7m3-es tartályt fűtenék vele.Erre csináltam már kísérletet,de kiváncsi vagyok Neked mi az elképzelésed magáról a beavatkozásról?

Robsy1

Én abba az irányba gondolkodtam, fejlesztettem vezérlőt, hogy a fix ellenállású fűtőtest helyett egy olyannal melegítsek, ami az éppen rendelkezésre álló napelem villamos energiát optimalizálva, azaz közel 100%-osan alakítsa át hőenergiává.
Itt olvashatsz pár infót erről a Robsy napelemes fűtés optimalizálás témakörről.

keri

Igen. Nekem így működik, de én szigetüzemre álltam át.

11kWh akku van, arról megy a háztartás. Ha többet termel a napelem, mint amit az akku el tud nyelni, akkor fűti a bojlert, villanyautót tölt szabályozott árammal, hogy minimalizáljam az akku használatot, illetve megoldottam hogy a klímás fűtést is tudom szabályoznia Home Assistant okosház vezérlőbőlHome Assistantból.