Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

gaspa

Olvastam a linket,tényleg csak informális jellegű.Ezt a fix ellenállású fűtőtest helyetti dolgot nem értem.Nekem 10 kW napelemem van,közvetlen a napelemekről vettem le a felesleget,IGBT-vel és PWM szabályozással a rendelkezésre álló pillanatnyi teljesítményig.Így a felesleg nem terheli az invertereket és újabban itt van az adatszogáltatási cirkusz is.Olvastam,volt aki inverter után vezérelt fázshasítót használt,ez viszont terheli az invertert is,de mindkét fajta komoly zavarokat kelt.Itt 2-3 kW-os terheléseket kell sűrűn kapcsolgatni(igaz nagyrészt ohmos),lehet rosszul tettem fel a kérdést amikor a "közvetlen beavatkozást" kérdeztem,de erre a problémára gondoltam.

tekes

A szigetüzem nálad azt jelenti, hogy egyáltalán nem használod a hálózatot? A 11Kwh elég télen is?

keri

Van egy szabványos automata átkapcsoló ami átvált észrevétlen gyorsasággal hálózatra, ha lekapcsol az inverter.

Ha nem lenne két villanyautóm, meg melegvíz és fűtés rásegítés nem erről menne, akkor elég lenne, de nem éri meg 100% lefedésre méretezni a napelemet (Akkuból nem kéne sokkal nagyobb), mert 9 hónapban meg túltermelésem van, főleg a nyári hónapokban.

Ha tanyára kell, akkor meg a téli hónapokra kell egy kiegészítő aggregátor, ami pár liter benzinnel feltölti az akkut, ha nem sütne éppen a nap.

Ha kísérletezni akarsz, akkor már egy 5kWh körüli puffer kapacitás elegendő hogy jó hatékonysággal kihasználd a napelem termelését.

De az egész csak úgy éri meg, ha magadnak meg tudod csinálni. Ha csináltatod akkor durva lehúzások vannak még a piacon, bár kezd elmozdulni már a jó irányba.

szf

tekes

Tudnál erről megosztani részleteket?

Három témakör érdekelne leginkább.

Jogi oldal: Milyen engedélyek kellenek egy átkapcsolós rendszerhez? Érdekli-e a szolgáltatót, ha az egész házat föl-le kapcsolgatom a hálózatra?

Pénzügyi oldal: Hozzávetőleges teljes anyagköltség beszerezhető összetevőkkel.

Műszaki oldal: Milyen szaktudás kell? gondolok itt elsősorban az elektromos szabványok ismeretére, életvédelmi szabályokra.

Előre is köszönöm!

keri

-Semmi köze senkinek hozzá. Nem kapcsolódik hálózatra.

-Legutóbb egy alap rendszert 4kW napelemmel 10kWh 16cellányi LFP akkuval és kínai inverterrel kb. 1.5millióra számoltunk anyag költséget. Egy Victron inverter meg komplett akkupakk 2-3* kerül többe, de a napelem lehet ugyan az.

-Ez egyszerű. Villanyszerelő. Se több, se kevesebb nem kell hozzá. Ha tetőre mész akkor egy ipari alpin vizsga is kell.

remrendes

Ha valami problema lesz belole, akkor pl a biztosito milyen papirt kerhet?

tekes

Köszönöm!

Önmagában a napelem telepítés ezek szerint nem számít mondjuk erőmű építésnek, vagy mittudoménmilyen engedélyköteles dolognak? Ha nem kérek hozzá pályázati pénzt, azt teszek a háztetőmre amit akarok?

A másfél millióban pl. az átkapcsoló is benne van? (A google többszázezres találatokat ad.)

A törött cserepet alpinvizsga nélkül cserélem magamnak:)

tekes

Mire gondolsz, kár éri a rendszert, vagy kárt okoz a rendszer?

remrendes

Engem a kart okoz resze erdekel. Az elmult 1 evben kb harmadara estek a cella arak, meg az inverterek is olcsosodtak annyival, hogy erdemes legyen foglalkozni vele. Egy csaladi haznal max egy VBF-et kerhetnek, de azt nem tudta meg a felulvizsgalo se megmondani, hogy egy hazilag osszerakott napelem rendszer okozta karra mit mond a biztosito.

metabo6000

Poliészter lemez miért ez az alapja egy solár panelnek ami úgy ég mind a napalm! Tüzek nagy része ebből adódik pl szigetelési probléma sérült cella okából dc ívhúzás alakul ki ezt jobb inverterek figyelik (szoftveresen) nem occo kina esély nincs ilyenre!A biztosító amiből szeret az ö oldalán (jogszabályai) kibújik tök mindegy bevizsgált/nem vizsgált rendszered van !
Már egy egyszerű alap lakás biztosításból is kivetek másodlagos károk alól (ház tető) vonatkozó biztosítót feleltséget  hát ez elárulja szándékot![#rolleyes]!

keri

keri

Elektromos tűz esetén vizsgálni fogják ki szerelte és szabályos e.
Biztosítók mindig próbálkoznak fogást találni, mert nem szeretnek fizetni. Ha te szerelted jogosulatlanul, meg nincs érintés védelmi felülvizsgálat akkor azon lehet kötekedni. Megjegyzem, magán házon soha nem láttam még érintésvédelmi felülvizsgálatot, csak akkor ha friss bekötés és az elmű megköveteli.

keri

Igen.
Igen.
Saját tetődről legálisan leeshetsz [#vigyor]
Ha a haver tetejéről esel le akkor az eljárásban szénné szívatnak.

keri

Ha csináltatsz rá egy VBF-et, amiben benne van a rendszer, és rendben volt a jegyzőkönyv szerint akkor nincs gond.
Más kérdés hogy szerintem sufni megoldást senki nem fog leigazolni.