Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

bmejdz9nu

Hát akkor megnyitottam, mert látom hogy mindenhol megy a téma...
Én nem sokat tudok a szélgenerátorokról...de világhobby most a készítése...
Itt Sopronban is van néhány szélenerátor...kinai import kb. 200.000 Ft-ért lehet kapni valahol...(elég kezdetleges... de ez van...)
Napkollektort már szereltem... az udvar világítása megy nálam róla éjjel... télen-nyáron...
50W-os cella - szabályzó - akku...
2000 db Led-del...
Nagyon jól eső érzés kinézni a kertbe és minden világít ingyen!!!  
(Persze a szomszédok az hiszik, hogy lopom a villanyt... :)
Szereztem nagyon meleg fehér színűeket... de a csúcs a zöld! Minden bokorban van egy! A sárga ledek a házba beleépítve körbe... ez az összeállítás adja a "legmelegebb" hatást! Csak egy piros egység van egy kőben... az is jópofa.... a kertitóba epoxival kiöntöttem őket és... A kékeket találjátok ki, hogy hová tettem...
Ha gondoljátok csinálok majd képeket... A panelek és a technika CNC-vel kszült!

Linkeljetek írjatok!
A szélgenerátor miből jobb? Egyenáramú vagy váltóáramú motorból? Fontos a jó töltés és tárolás is! Minél kisebb vesztsséggel! Ez sem egyszerű! (persze nálam sima olcsó autó akku van... de jó!)

000000000

"ferdeszemu" szélgenerátor készen 50ez. ...olcsó, de a minoség is csak olyan...

bmejdz9nu

Egy ismerősöm vett... 200.000 volt... a neten megtalálni... bóvli... szerintem...

000000000

Ahogy nézegettem a dolgokat, a komolyabbak mind váltóáramúak.
Egy "szeles" fórumban olvastam, hogy ilyenrol (#1) megy az egész háztartás, végképp nincs rákotve a hállózatra.  Csak azt nem írta, hogy hogyan internetezik, vagy tévézik szélcsendben...

... szívesen megnézném a kerted...

000000000

az #1 -t szerintem simán lehetne hobbyszinten gyártani, vígan beleférne 100ez.-be, még kávéra (no meg sorre) is maradna...

bmejdz9nu

Az sem mindegy hol van... mindenhol nem lehet alkalmazni...
A törvény szerint "csak" max. 6 méter magasba teheted... Erről mit tudtok?

Meg a hangja se legyen nagy... ne legyen olyan érzésed mintha a helicopter leszállóban laknál...

bmejdz9nu

Itt ausztriába a határ mellett "profiból" rengeteg van... állítólag fékezni is kell őket!
De röhely semmi szél szinte és mégis forognak!
A csapágyazás is fontos lehet... mert az SKF könyvben olvastam direkt ehhez fejlesztettek új csapágyakat... persze azért mert nehéz kicserélni őket...(az igazinál)

000000000

... nálunk nem tudom milyen magasba tehetem, de nem hiszem, hogy valaki a magasság miatt belémkotne, inkább a hangja miatt...

Kis szélben nem lehet nagy hangja, nagy szélben meg úgy is a szél hangja elnyomja.  Azt is olvastam, hogy féket is szoktak rászerelni, nehogy túlporogjon, egy ilyen lapát, ha elszabadul....[#csodalk]

Motoros

A közelünkben volt egy mg üzem és a kazlakat befújással szárították egy kb 2 m átm tölcséres szerkezettel aminek a szűkebb részén volt egy propeller. Ez a szerkezet üzemen kívűl a földön feküdt a sok ócskavas között és bármikor arra mentem elég sebesen forgott, közben szinte szélcsend volt. Mindíg csodálkoztam rajta.

000000000

OFF:
Ezen a levlistán volt már ilyesmiről is szó, házépítőknek majdnem "kötelező":-)
http://mailman.enaplo.hu/pipermail/epitesz/" TARGET=_fnew>Építész lista

000000000

a szlovák-osztrák határon is van egy pár tucat, én is megfigyeltem, hogy szélcsendben is forog...
a napkollektortól biztos tobb áramot tud kitermelni és abszolut szélcsend nagyon ritkán van és este is mukodik..
ha szétszámolod 365 napból legalább 300 napon át mukszik, a napkollektor pedig max. 100-150 napot mehet...

bmejdz9nu

Lassan kell szerintem forognia... és nagy lapátokkal? Mint a nagyoké?
De ellenpáda az amcsi western filmekben... a sok kis lapátú... azokat persze nem villanytermelésre használják... :)

bmejdz9nu

Az osztárok a tárolást úgy oldották meg, hogy éjjel (vagy a mikor nem kell az energia) felpumpálnak vízet a hegyre... és ha kell leengedik... :)  
Persze a Fertőparton ez nem megy...
Nekünk akkor most kellene felfedezni a "rúgós" tárolót [#hehe]
De a lényeg, hogy van az akkumulátoron kívül is élet!