Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Köszi a videót!
Jó volt nézni, hogy ilyen is van. Sajnos csak fizikai méretekben alkalmas ez a motor szalagcsiszolónak. Kb 3x magasabb fordulat kell a hatékony csiszoláshoz.
Ötletadónak viszont ajánlanám mindenkinek a megtekintését.
Érdemes a hozzászólásokat is elolvasni!

kly

Sziasztok

Szeretnék egy sziget üzemű rendszert kialakítani a hétvégi házban. 15-20Kwh körül. Akkumulátorokkal kapcsolatban vagyok tanácstalan. Gyakorlati tapasztalattal rendelkezőktől kérdezném hogy milyen akkuban gondolkozzak. Vannak ugye a targonca pakkok, sima savas, AGM savas, LiPo ,LiIon,vasfoszfát és más típusok. Mind jelentős árban vannak még  egymáshoz képest is durvák a különbségek. Beépített BMS extrák. A kérdés hogy megéri többszörösét költeni  LiPo vagy AGM munka akkura vagy simán lehet élni az olcsóbbakkal is? Valahogy kicsit hype nak érzem a drágábbak favorizálását.Persze simán tévedhetek.... Azoktól kérdezem akik  sokfélét kipróbáltak  mert nyilván aki egyből Lítiumot vett az azt fogja dícsérni. És nem is azoktól akik vettek egy kulcsrakész rendszert hanem azoktól akik maguknak csinálták és értenek hozzá végigjárták az utat. Szóval a fő kérdés ,hogy hoz e annyi pluszt a drágább pakk ,hogy megérje azt venni?

Minden pro és kontrát vizsgálva.

köszönöm

TBS-TEAM

Egyik ügyfelünknél 3 éve telepített:
5Kw  Kinai inverter.
6Kw napelemmel ~fele dél, másik fele nyugat.
48V 500Ah targonca akkumulátor.
Max:40%-ig meritve az akkumulátor.
Utánna átkapcsol hálózatra.
Akku töltés csak napelemről van engedélyezve.
Napsütéses időben ~6-tól 11órára visszatölti 100% az akkupakot.
Családi ház:Hütők,mosógép,tv,világitás,számítógépek, stb...
Semmilyen fogyasztást nem korlátoznak.
Fogyasztás szinte folyamatos átlag ~1Kwh éjjel-nappal.
Reggelre 60% merűl az akkupakk.
Nyáron inverteres 5Kw klima használattal ~1,5Kwh az átlag fogyasztás.
Reggelre 40% merűl az akkupakk.
József

kly

Köszönöm
Pontosan erre gondoltam.
Végülis X mennyiségű Ah az X mennyeségű Ah ,mindegy miből jön ki......
Persze a targonca pakkba töltögetni kell a vizet ami ugye macera,meg a szaga is gond. Cserébe talán nem gyútja fel a házat mint egy hibás LiPo. Élettartamukról nem sokat tudok.
gyűjöm még az infókat

keri

Lítiumnak jobb az élettartama, főleg a vasfoszfát akkuknak. Fajlagosan olcsóbb mint egy jó minőségű ólom akku.
https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4/prismatisch.html
Ilyenből 16-17 cella kell egy 48V-os kínai inverterhez.
BMS-st sem kell túlzásba vinni. 20ezres kínai balanszert raktam rá. (kondenzátoros nem jó, nem elég pontos, a drágábbikat vedd) Alsó felső feszültség tartományt és áramokat az inverter szabályozza.

Az ólom munka akku is jó, ha olcsón hozzá tudsz jutni. Kezdésre kísérletezni, kifejezetten jók, mert alacsonyabb az induló költsége. Én is ilyennel kezdtem. Egy 200Ah-s 12V-os akkum volt ami valamilyen szinten 10 év után is működik, de azért ezek korlátozottabbak, illetve kell egy dupla kapacitás. LFP akkut 100% is ki lehet használni ha épp szükséges, de ilyen ritkán van, ha jól méretezted a rendszert.

És egy tanács. Ha LFP akkut veszel, vegyél egy plusz tartalékot. 16+1 cellás pakkot még tud kezelni az inverter, és ha az egyik tönkremegy akkor 16cellával is képes működni.

Illetve az LFP hátránya, hogy 0 fok alatt nem használható, meg gyorsabban degradálódik nagy melegben. Nekem a pincében van ott stabil a hőmérséklet, de ha szabadba akarod telepíteni akkor ez is szempont.

Révész Richárd

@szf-nek

Mennyi cső van fent ès milyen?
Gondolkodom rajta én is de nem tudom, hogy megtérül e valamennyi része vagy csak kidobott pénz lesz. Inkább fűtésrásegítésre használnám

500 literes pufferem van azt kéne fűteni vele.
Ilyen időben hány fokot lehet elérni vele?

szf

80db vákuumcső van fent. 750L fűtés és benne 200L HMV. De mindegyikben külön hőcserélő is van. Ha kevés a "NAP" és csak 35 fokos vizet csinál azt is hasznosítom egy lemezes hőcserélőn keresztül küldöm a padlófűtésbe. Persze, ha süt a nap szépen akkor megtermeli a napi fűtést és a HMV-t is. Olykor marad másnap is. Mindenhol padlófűtés van. 28-30fokos előremenő vízzel. Ezt egy keverőszelep állítja be (PLC vezérli) ellőtte meg van egy kiválasztó szelep, hogy tartályról vagy a solár/lemezes hőcserélőről. Egyszerűen mint a faék.

szf

Ezt napközben az egyik "hitetelennek" fotóztam.

Vetesi75

Nálam a palackos PB-gáz kiváltására folyik a történet. A megtérülés sem tízenéves időszakban saccolható.

Révész Richárd

Köszi.
Sajnos nálam kevés a padlófűtés, mondjuk nem nagy a ház sem. [#nyes]
Vegyes kazánnal fűtök ha itthon vagyok, napközben meg egy 3 fázis 7,5 kW fűtőbetét melegíti a tartályt csak kurva sokat eszik. Havi 70.000.- Ft
Ha már a felére visszaesne a villanyszámla akkor boldog lennék.

Na utána járok, hogy hol érdemes vásárolni itthon.

Révész Richárd

Ezt úgy érted, hogy több mint tíz év mire valamennyi megtérül belőle?

Vetesi75

Jelen álláspont szerint, mivel jelentősen túl lett már lépve a tervezett költségvetés kb. 5év.

Révész Richárd

Ja, az szerintem nem rossz, nekem csak a csöveket kell megvenni meg egy két apróság. A fűtés vezérlés amúgy is PLC-vel menne ha végre lenne időm megcsinálni.

remrendes

Elso lepesnek azonnal rakatnek fel egy klimat a legnagyobb legterbe. Az mar az idei telen meg fog terulni.