Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

mex

Rabb Ferenc

OlyFlyer

Tudom, nincs rajtam sapka, de ha lenne az sem lenne jó. Azt már megtanultam... [#nyes]

mex

Idéza róka vagy a farkas?
Csak egy néző a vígszínházból. [#nyes]

mex

Szoktam, mivel időnként borotválkozok...
Nekem még belefér az arcom.[#nyes][#nyes][#nyes]

re8jzm80a

Túlbecsültem a szöveg értelmezési képességedet...

jani300

Kicsit megült a topik .
Most olvastam hogy a napelemes üzleti befektetők perelni kívánják elmaradt haszonért a magyar államot .
Ugye minden fizikai alapismeret nélkül , jogászkodva .
Azt azért leszögezem a mostanság ajánlott vételár az termelt áramért valóban szemérmetlen .

simarex

nem csak az üzleti befektetők, A "háztályi termelők" meg egyszerre lekapcsolják a sajátjukat é ezzel azt  gondolják leültetik az ország villamos hálózatát![#conf][#nemtudom]

2vkx6unz

Nos mielőtt valaki ilyet megtesz érdemes megnézni mi is van a csatlakozási szerződésben... szerintem egy ilyen kimeríti a közüzem megzavarását, a szándékosság nehezen vitatható... és nem tudom mivel szankcionálható, de mivel az okosmérőket szolgáltató le tudja választani a hálózatról lehet meg is teszi a hálózat védelmében és akkor a napelemes hoppon marad...
Persze kétségtelen, hogy bosszantó amit most elkövettek szabályozói oldalon mert a megtérülés valószínű hosszabb lesz...

Nekem a havi szaldóval 5 hónapban átlagosan 18000 forintot kell majd fizetnem a nyári hónapokban meg lesz sok visszatermelt áramból kb. 18000 forintot. Szóval összességében 71000 forint körül lesz a villanyszámlám egy évben a napelem előtti ~400000 forint helyett. Gyakorlatilag az infláció, és kamatok, energiaár változás hatásától eltekintve a megtérülés ~7,3 évről ~9 évre nő. Valószínű ennél valamivel még rosszabb lesz, ha részlettesen kiszámolnám akkor 10 év vagy valamivel felette lesz a megtérülés ideje. A modellben a téli időszakra 42 forintos kWh áramárral számoltam és 5 forint/kWh árral mikor az áramszolgáltató fizet mivel a rendszerhasználati díj ilyenkor nincs. Ennyivel nekem belefér. Azt nem tudom mi lesz ha majd 10 év múlva bruttó elszámolás lesz, az még elég  messze van...

Csuhás

Nekem is van napelem a tetőn, terveztem hőszivattyús fűtést is, de a radiátorok miatt eleve nem lett volna optimális. A szaldó megszűntével viszont már nem éri meg. Most azt fontolgatom, hogy ha nyári hónapokban elérem termelésben a várható fogyasztásomat akkor lekapcsolom az invertert, ilyen árviszonyok mellett nem érdemes tovább járatni a hónap végéig.

simarex

Most 2400ft-t fizettem éves elszámolás után rendszer használati díjat, havi elszámolásnál ezt nem igazán tudni hogy mennyi lesz.tőlem 12ft-ért veszik kilowattját a szomszéd vállalkozás meg kb 300ft-ért veszi tőlük.Most ha többletem van kérvényeznem kell a visszafizetést, havi elszámolásnál is így lesz? Sajnos nég mindenki tapogatódzik.

rotaryfun

Mesterek!  Van egy alap rendszerem 8db 400wattos panel és a 2,5 Kw inverter 1 fázisú. Elég szerencsétlen a tetők tájolása a panelek a délnyugati tetőre kerültek így a termelés kb 12-13 óra körül lépi át a 2 kw-ot. A legjobb napokon 15-18 Kw ot hoznak ha süt is a napocska. Elvileg nem engedély köteles a rendszer változtatása ha az inverter nem változik.  (a kivitelezői garancia már más kérdés) Szóval ha nyerek a lottón és nem piszkálnak bele az éves szaldóba 10 évig akkor lehet dobnék paneleket a délkeleti tetőre így napkeltétől lenne már normálisabb termelésem. Viszont valahogy kötni kellene a paneleket elektromosan a meglévőkhöz és ez a kérdés hogy miképp ? (szimpatikus a két panelcsoport párhuzamosítása lenne) Most nem a gazdasági megtérülési probléma a kérdés hanem a megoldás.

2vkx6unz

Ehhez az rendszerhez már nem érdemes további napelemeket tenni.
Egyrészt az inverter a görbe alapján alaposan alul van méretezve mert szeptember második felében is eléri az üzemidő jelentős részében a maximális teljesítményét... és nem lehet tetszőleges mértékben túlterhelni. Általában meg van adva mekkora lehet a maximális bemenő teljesítmény.
Vagyis most egy 3,2 kWp napelemmel hajtasz egy 2,5kW teljesítményű invertert és a napelemek tájolása nem rossz, vagyis meglehetősen túl van terhelve az inverter avagy alul van méretezve de durván.
Ha további 4kWp-vel bővítenéd akkor még sokkal durvábban túl lenne terhelve. feltételezem, hogy optimalizálók sincsenek így amíg az egyik fele nem termel az teljesítményben magával rántaná a másik felét is, vagyis eredőben rosszabb lenne a termelésed mint most.
A meglevő panelek átrendezésével ÉS optimalizálók beépítésével lehetne valamennyit javítani az besugárzott energia felhasználáson, de valószínű nem érné meg. Tegyük fel, hogy 2kWh-val többet termel (10HUF vagy 72HUF/nap attól függően, hogy milyen tarifával számolunk) és el kell költeni 160kHUF-ot az optimalizálókra és még jön a munkadíj is.

NEM a két csoportot nem lehet párhuzamosan kötni az nem működik, csak kijön belőle a füst. Ha képes az invertert két sztringet kezelni akkor lehet optimalizáló nélkül megoldani, úgy hogy a jelenlegi mennyiséget szét kell osztani a két tetőfelületre, de eredőben nem lesz sokkal jobb a termelés csak az időbeni eloszlása lesz valamivel jobb délelőtt hamarabb kezd el termelni 1-2 órával, de kisebb lesz a csúcs. Az is lehet, hogy kisebb lesz az eredő termelés. Itt van egy ingyenes lehetőség amivel modelezheted, hogy mi történik a különböző felületre teszed a paneleket. Beállítod, letöltöd az eredményt és egy táblázatban összesítheted aztán dönthetsz, hogy mi legyen. PV kalkulátor
Én azt mondom, hogy ebből így kihozták a maximumot, nincs értelme piszkálni (persze az inverter ettől még alul van méretezve).
Ha azt várod, hogy görbe reggeli oldala úgy fog kinézni mint az esti akkor csalódni fogsz nem fog. Ugyanúgy lesz egy lapos felfutás jellemzően szórt fényből majd lesz egy hasonló meredekségű görbe mint most 1-2 órával korábban indulva.