Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Cyrix-Ct ADATLAP ezzel is megoldhatod az akkuk összekapcsolását és a tőltést.
Itt külön kell + napelem tőltésvezérlő.
Ezzel olcsóbb.
József

JZoli

Van azon a hajón rendes gyújtáskapcsoló? Ha igen akkor elég arra kötni egy relét aminek az érintkezője egy nagyáramú diódán át összeköti a két akku pozitívját. Ha gyújtást adsz kkor tölti a munkakkut is a generátor, ha leveszed a relé elenged, így szétválasztja az akkuk összekötését. Ezzel eléred, hogy tudod tölteni a munkakkut és viszont álló motornál meg szét vannak választva.

RJancsi

Szuper! Ez kell nekem. Egy napelem töltésvezérlő bőven megúszható 5-10000 Ft-ból. Így már sokkal barátibb az ár.

RJancsi

Ez egy elég egyszerű megoldás, de még mindig kételyeim vannak, hogy mennyire egészséges két különböző akkut párhuzamosan kötni amikor a motor megy. És minek a dióda? Ha jár a motor nem sok okot látok, hogy a munkaakkutól az indító akku felé folyna áram, amit a diódának meg kéne akadályoznia.

Motoros

Kedvet kaptam a napelemes fűtéshez, már a múltkor írtam, hogy csak annyit akarok, hogy a lapostetöre szerelt pár napelem, az alatta lévő jól szigetelt  kb 30 m3 helység fűtésébe besegítsen.
Tehát semmi cicó, inverter, visszatáp meg ilyesmi, csak simán mikor süt a nap és a szoba hőmérséklete 22 celsius alatt van akkor termeljen valami cekaszos vagy egyéb fűtőtestre, és késleltesse a parapetes gázkonvektor bekapcsolását.
Csak ugye felmerült bennem, hogy érdemes e foglalkozni vele, meg térül e valaha.
A napelemek tájolása ideális, a szerelés is egyszerű és a karbantartás tisztítás sem igényel akrobata mutatványt.
ITTEN találtam némi útmutatót, de nem túl biztató, hogy nagyon kevés ősszel télen és tavasszal az az időszak amikor ténylegesen termelni fog.
Úgy látom, hogy optimalizáló nélkül teljesen esélytelen az ügy.
A másik gond, hogy mivel a termelés napközben történik, jó lenne valamiféle puffer ami betárolna estére, lehetne ez mondjuk egy vizes tartály, de akkor meg már oda a rendszer egyszerűsége, és lehet hogy oda lenne a haszon is.
Érdemes volna valamiféle kisérlettel megnézni mennyi befektetés kell az adott esetben, hogy ne kidobott pénz legyen az egész.
Nem akarok úgy járni mint a szomszédom aki komoly rendszert rakatott a háztetejére milliókért és mínuszos az egész. Ez részben köszönhetö annak a szakszerűtlenül szerlő kivitelező társaságnak aki még arra is képes volt hogy a javarész keleti... délkeleti tájolású tetöre szereljen. A pali szakács...megdumálták, hogy jó lesz az.
Szerencse hogy az északi oldalra nem raktak.
Tehát mielőtt beleugrik az ember valamibe, előnyös lenne egy egyszerű kis tesztnapelemmel mérni.
Szerencsére a szobába van kémény is és tüzifában sincsen hiányom, csak hát ügye a fafűtéssel járó kellemetlenségeket jó lenne elkerülni.
Egyébként meg végül is a fatüzeléses kályha is napenergiával megy és az energia eltárolása az esti órákra is megoldott.[#nyes]

Csuhás

Ez a fűtés szerintem nem napelemet hanem napkollektort kíván. Tipikusan ide szoktak "sörkollektort" használni. Szóval puffernek elég maga a helység, nem kell víz, radiátor, tartály stb, csak egy kis ventilátor ami keringeti a levegőt.

keri

Képzeljétek mi történt. Küldött levelet az EON hogy befogadták a visszatermelős napelem kérelmemet...igen, tavaly októberben adtam be [#nyes]

Még gondolkodok rajta. Éves szaldóval lehet megérné, mert egy 10kWh akkupakk árából talán el lehet intézni, de alapvetően egész jól működik a szigetüzemem. A múltkori viharban a környék sötétben volt két napik csak nekem volt villanyom, meg a szomszédnak aki szintén szigetüzemű, pedig nap nem nagyon sütött.

keri

A cekaszos fűtések úgy szokták megérni, ha nagyon olcsón jutsz napelemhez.

A szabályzás amúgy nem olyan vészes.
10ezer alatt van 48V-os MPPT szabályzó a kínaiaknál.

De amit előttem is mondtak, sörkollektor lehet egyszerűbb és gazdaságosabb.
Bár én nem szórakoznék a sörös dobozokkal, mert macerás.
Apám belekezdett, de csak a sör megivásáig jutott vele [#vigyor]

keri

Másik, ha jó a hőszigetelésed, akkor egy hűtő/fűtő klímát raknék fel meg egy hibrid invertert, valami olcsó kicsi munkaakkuval. Az nyáron a hűtést 100% megoldja, és amíg van napsütés, télen a fűtésre is elég jól rásegít. Átmeneti időkben nekem teljesen jól befűti a házamat.

Persze ez nem olcsó, de a komfortot növeli, és ezzel van a legkevesebb munka [#vigyor]

remrendes

Epp a heten nyilatkoztak a "hivatalbol", hogy ev vegen tervezik kivezetni az eves elszamolast.

Motoros

A napkollektorra nem is gondoltam mert a kültéren fagyálló kell, belül meg nem is tudom miféle hőcserélős szerkezet, a  levezetés sem olyan egyszerű mint két szál drót a napelemnél.
Maj megnézem egy ismerősnél, hogyan van, de tudom, hogy nem két forint volt, nála van puffer tartály is.

Apámat már a 70-es években foglalkoztatta a téma és az egyik déli ildalfalra szerelt kb 6 m2 "üvegházat" a fal feketére volt festve, a meleg levegő 3 110-es csövön fent bement a szobába,  alul meg a hideg vissza a zárt üvegházba.
Semmi elektronika semmi drága cucc csak fa keret , üveg, meg gitt és kész.
Akkoriban amikor azért voltak még hidegek is, ez a szerkezet jelentősen csökkentette a fűtési költséget.... itt mindíg kellemes volt a klíma.

Motoros

A sörkollektoros téma most majd fel fog támadni, mert a méhtelepek nem veszik át a sörösdobozt, a hulladékudvar meg nem ad érte semmit....azaz a hajléktalanok nem fogják gyűjteni...megy a kukába  a doboz.

Motoros

Nyáron nem igénylem a hűtést.
10 évet lehúztam egy olyan cégnél ahol usa klíma volt a gépek miatt...kösz elég volt.
Voltunk klímás szállodába, egész éjjel zugott a beltéri és fújta keverte a port...na ne.
 A klímát meg amolyan soha meg nem térülő flancos parasztvakításnak tartom. Olyasmi mint a villanyautó.

Bonyolult a szerkezet, sokba van, télen amikor igazán kellene hogy menjen akkor átmegy egy darab cekaszba.
Ha évente nem költesz rá akkor beledöglesz,... a legionella baktérium megzabál.
A parapetes gázfűtő berendezést 40 éve felraktuk és csak most cseréltem benne hőérzékelő patront.
Mindkét vejem  újgenerációs konzumidióta, felszerelték a klímát, az egyik helyen még 32 amperre is bővítettek ..legyen klíma meg dzsakuzzi. Ők tudják.

ywathzay

Itt jön az árukapcsolás, tudod, legyen sok fogyasztód, ahhoz legyen napelemed, ahhoz most már akkupakk.... ezeket üzemeltetni, szervizelni kell... és a vége majd a végtelenben találkozik.

whn9j879n

Sziasztok

Keresek szeleromu telepitesehez embert.Helyileg Szekesfehervar 2db 2kw egyseg 9m oszlop 3m darabokbol osszecsavarozva.