Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

RJancsi

afjybsise

Bár én új fiú vagyok itt, de a visszatérésekor már itt voltam és az tűnt fel, hogy a két villanyautójával kívánt dicsekedni elsősorban.[#kacsint]

Bicska

PSoft

Én úgy tudom Ő maga, saját elhatározásából hagyott itt bennünket.

mex

Igen, így volt. Mondjuk nem ütött szíven..[#eplus2]

remrendes

Ne szemelyeskedjuk. Mas orszag, mas helyzet, mas lehetosegek. Ha az "en cipomben lenne", valoszinuleg o is maskepp allna hozza.

mex

Nem személyeskedés a részemről, hanem ténymegállapítás volt...
A tények meg, ahogy mondani szokás:"makacs dolgok".[#nyes]

Motoros

Ez igaz, de szerintem ott  i  van gond, hogy az önellátást a lakosság 0.1 százaléka tudja megoldani.
A másik nagy gond az lesz ha tényleg elterled az e autó akkor a mostani nemzetközi helyzetben honnan lesz az energia bele.
Az akksi problémára találhatnak megoldást.

Motoros

Ez hatalmas szakmai tévedés, nem ismerek rád.
Hogy lehet összehasonlítani egy AC 230 voltos rendszert ahol  max 10...16 Amper folyik, egy olyan DC rendszerrel ahol 400 Volt van és akár 100 150 Amper folyhat.
A házak villanyellátásánál ha tömör réz vezetéket használtak akkor az soha nem okoz gondot még akkor sem ha a kötés laza.
Más a helyzet az alu vezetéknél nagy áram esetén, (pl 2 KW-os bolylert régen bekötöttek alumíniumma)...előfordúlhatott nagyritkán tűz, de ilyenről sem hallottam. Az alu zsugorodik, az oxidja szigetel ami nem jó.
A réznél laza illeszkedés esetén sem növekszik az átmeneti ellenállás jelentősen, nézz utána...nagyon különös a jelenség.
Az meg hogy a szabály mit ír elő azzal különösebben nem érdemes foglalkozni mert hozzánemértő pesti irodista összeírkál mindent.

Motoros

Van még a Wago amihez nem kell csavarhúzó sem.[#nyes]

Motoros

Ne seperd le a földre, hanem legyen mindíg egy cserépedény amibe beledobod és kiviszed a Dunapartra, hagyod megvárod míg elég.
Nyilt szinen próbálj egy ilyen akksiba beleverni egy szöget...mi lesz?

RJancsi

A történész az a tudós, aki a tényeket ceruzával és radírral rögzíti. [#nyes]

keri

Nem vegyszerrel oltanak. Simán vízzel hűteni kell az akkutüzet. Ezt szokták csinálni a (felkészült) tűzoltók is. Ez valóban hosszadalmas folyamat, mert az akku belső kémiai reakciói termelik a hőt oxigén nélkül is elég sokáig. Ezen felül más speciális eljárást nem igényel.

Jellemzően gyorsan eloltják a tüzet meghajtástól függetlenül, aztán még több órán keresztül hűtik az akkut. Ezt szokták a rettegők úgy előadni, hogy 4 órán át küzdöttek a pokol tüzével a tűzoltók.

Azt jól teszed, ha tűzmentes helyen töltöd az akkukat, mert valóban van rá komoly esély hogy kigyulladjon.
Én magára szoktam hagyni, de nekem olyan helyen van ahol ez nem okoz gondot.

[yt]Qzt9RZ0FQyM[/yt]

keri

Megjegyzem nekem a házi akkum LFP (lítium vas foszfát) akku. Nem elsősorban a tűzvédelem miatt, hanem azért mert olcsóbb, és tartósabb.
Lítium ion akkuk előnye a nagy energia sűrűség és teljesítmény. Házi akkunak egyik sem fontos paraméter.

keri

Jövőbe nem látok és bár én simán világvége várás nélkül is megcsináltam volna simán szakmai érdeklődésből, és tapasztalat gyűjtésből, ugyan akkor kétségtelen van abban valami kielégítő érzés, ha növeled a függetlenségedet és nem vagy ráutalva unszimpatikusan viselkedő, arctalan nagy cégekre.

Ettől függetlenül úgy tűnik kb. 6-8év alatt így is megtérül az akkus rendszerem (akku élettartam 15-20év) így, hogy magamnak csinálom. Ha céggel csináltatod akkor erre nincs sok esély, mert durván drágább.