Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

7ribea2ss

Köszönöm,ezt én is megtaláltam, de itt sincs leírva,hogy közlöm vele, hogy litium akkuval van dolga.

remrendes

TBS-TEAM

József

szf

Valószínűleg az user beállítás lesz.
Mivel akkunak saját BMS-e van ami teszi majd a dolgát.

7ribea2ss

keri

Ahogy írták az akku saját BMS-e oldja meg. Csak a protokolt kell beállítani az inverternél.
Ha külön cellákból rakod magadnak össze az akkut, akkor 4 darab LFP cella felel meg egy 12V-os 6cellás ólomsavas akkunak. Tehát ólom akkuként tudod használni, de természetesen kell rá tenni balansz áramkört.

OlyFlyer

Idéznappal meg vagy süt a Nap vagy nem így az sem 100%.

Nem kell hogy nap süssön, mert ha felhős az ég akkor is megy... [#kacsint] bár ha egész nap felhős akkor természetesen kevesebb lesz, de valami mindig lesz ha világos van.

Viszont éjjel nem megy, de az nem titok.

RJancsi

Az az apróság ne zavarjon, hogy nem napelemről, hanem napkollektorról van szó. Ami nem "fénnyel", hanem infravörös sugarakkal táplálkozik. Borult időben abból nem sok van. Talán hallottál róla, hogy derült éjszaka sokkal jobban lehül a talajmenti levegő, míg borult időben nem, mert a felhők visszaverik az infravörös sugarakat. De necsak a föld felől érkezőket, hanem ami a Nap felől jön azokat is. (Kicsit vonatkoztass el a villanyautótól, mert itt melegvíz készítésről szólt a diskurzus.) [#nyes]

OlyFlyer

Én egy szót sem szóltam villanyautóról. Azt miért kevered ide? Félreértettem a témát, de gondolom te hibátlan vagy, ezért veled életbe soha ez nem történt és azért érthetetlen ez neked. De mindegy, röhögj nyugodtan. Nem zavar.

RJancsi

Ha nem zavarna, akkor gondolom nem is írtad volna ezt a bejegyzést és nem feszegeted a hibátlanságom kérdését.
Nehéz szerénynek lennie annak aki ennyire tökéletes.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.

Segitséget szeretnék kérni, a lapostetőm szigetelése miatt a fentlevő kövekkel sulyozott 2 db  (15 - 15) táblábol álló  kétszer 4 kW os napelem rendszer szét lett szedve. A szigetelés megszáradása után felrakom a táblákat lecsavarozva de  gondjaim vannak az összedugásával ugyanis szeretnék beiktatni minden második táblához egy - egy  600 wattos optimalizáloót, de teljesen hülye vagyok az elektromossághoz és nem akarok valami galibát csinálni. Ha volna valaki aki eljönne (Budapest  XV. ker és személyesen megmutatná, vagy akár összedugdosná a két rendszert -természetesen téritéssel - nagyon sokat segitene. Akár egy rajz is lehet megteszi, - nem tudom,  a táblák 280 woltosak, de nem és szedtem szét ugyhogy még emlékek sincsenek arrol, hogy mit hova kell dugni. ( természetesen ezt a napelemekre értem, minden másban ugy nagyjábol otthon vagyok).

Jenő

TBS-TEAM

A legjobb megoldás minden egyes napelemhez optimalizáló
bekötése.
Páronként is rakhatod elméletileg.
A legfontosabb az optimalizáló max. feszültség és áram szintje
ami nem léphető túl.
A napelemen lévő adattáblán rajta van az üresjárati
feszültség pl:37,7V
akkor 2db sorbakötésével: 75,4V lesz.
Az optimalizáló max. feszültsége 80V vagy felette kell lenni.
Áramerősség egy napelem árama, mert sorba vannak.
A páros kötéssel még egy gond van, hogy
a kábelek nem biztos, hogy elérnek a következő panelig.
A napelem csatlakozók úgy vannak kitalálva, hogy ne tudd
össze vissza dugdosni és felcserélni a pólusokat.

József

kijy8hc3f

Köszönöm a rajzot, remélem ennek segitségével sikerül összedugdosnom.
Sajnos csak 15 optimalizálom van a 30 táblához.
Ha megakadok kereshetleg esetleg kérdésekkel?

Jenő

Egyébként egészségedre, - én ugyan inkább a sör mellet törnék lándzsát, mert a röviditalt nem birom - megárt hamar.

TBS-TEAM

Keress nyugodtan ha elakadsz.
A sörben sok a buborék. [#nevetes1]
József

RJancsi

OFF Az ifjúság körében kedvelt party ital a szódásüvegbe töltött vodka, ugyanúgy szénsav patronnal feldúsítva. Állítólag eléggé "ütős". [#wilting] ON